Inca nu stiu cum sa numesc ceea ce am gatit zilele trecute, placinta sau prajitura cu mere? Eh, las gandul asta ca nu asta conteaza, ci gustul.
Pentru c-am zapacit deja doua persoane pe Twitter m-am gandit sa postez pe blog „reteta”. Prin urmare, avem nevoie de:
1kg de mere
o cana de zahar
o cana de gris
o cana de faina
un pliculet de zahar vanilat
un pliculet de praf de copt
scortisoara
nuca
un pachet de unt ( margarina cand e post )
Se spala (evident) merele, se dau prin razatoare, prin „dintii” mari si se adauga scortisoara. Intr-un vas se amesteca zaharul cu faina, grisul ,zaharul vanilat si pliculetul de praf de copt.
Se imparte in 3 pachetul de unt si se taie cubulete. Ca sa va fie mai usor la „turnat” impartiti si amestectul de faina in doua, la fel si amestecul de mere.
Pe tava ( eu am avut doar tavite pentru lasagna ) se pun 1/3 din untul taiat cubulete si pe rand apoi se pune: jumatate din amestectul de zahar cu faina, gris s.a, jumatate din amestecul cu mere. Peste mere punem restul de amestec cu gris, faina si zahar, din nou 1/3 din untul taiat cubulete, cealalta jumatate de mere si restul de cubulete de unt. Deasupra se pune, cat cuprinde, nuca!
Se da la copt la foc mediu 40-50 minute! Et voila.
Arata bine draga mea iar acum toamna merge foarte bine.
Alaturi de un ceai chiar merge bine.
Ceeeeee mai conteaza ce e? Conteaza sa fie bun dar si sa arate bine Eu is mai pretentios asa, daca nu arata bine nu prea imi fac curaj sa gust.
Ce ai facut tu arata bine si dupa ingrediente sigur a avut si un gust bun, norocos barbat ai.
Da, e un mic mare norocos.
Nu am mai incercat nimic preparat cu gris pana acum, nu e un ingredient prea utilizat in bucataria noastra, dar imi place cum arata si cred o voi incerca si eu
Pana acum nici eu nu am incercat dar asta aveam in casa si stiam ca se pot face si dulciuri. Sa o incerci sis.
Nu vreau sa stiu cat de dulce e ! Arata bineee!
E pe gustul meu deci nu e extrem de dulce.
Imi place placinta cu mere, mai si fac din cand in cand, dar cu aluat asemanator cu cel frantuzesc. Cred ca e buna si cu pesmet, eu stiam reteta cu pesmet din biscuiti simpli. Cam acelasi lucru…
Dar n-am facut-o vreodata. De fapt, in general mi-e cam tarseala sa fac placinta din cauza merelor fiindca mi-e greu sa le pregatesc. E cam migalos, mai ales sa rad merele ma enerveaza.
Crede-ma ca te inteleg. Partea cu rasul merelor e cea mai „sictirita” si enervanta!!! Imi trecea prin minte data viitoare sa imi iau mere deja date prin razatoare se gasesc la caserola,insa se pierde tot gustul si toate vitaminele prin racire si pastrare la rece. Ooof!!!
Pe bune se gasesc mere rase? Eu nu am vazut. Asta chiar imi pare culmea lenei. Intr-adevar e migalos pe de o parte, dar cum ai zis si tu, se pierd o mare parte din proprietatile merelor pe drum.
In curand cred se vor vinde si oua batute doar sa le pui in tigaie, sa le faci omleta.
Pe bune. Am vazut in Carrefour parca! Sunt sigura ca acum de Craciun se vor vinde, ai sa vezi.