In spiritul traditiilor de Craciun

 Printr-o scurta calatorie in regiunile istorice ale frumoasei noastre tari mi-as dori sa redescoperim datinile mostenite din vechime si pastrate, in unele parti, cu respect si sfintenie. Sa intram macar asa in spiritul traditiilor de Craciun …

In Bucovina, de exemplu, in ajunul Craciunului, femeile obisnuiesc sa atinga pomii din livada cu aluat proaspat. De ce? Pentru ca acei pomi sa fie rodnici intregul an ce vine. O alta traditie o reprezinta lasarea pe masa, in noaptea de Ajun, a unui colac si a unui pahar de apa pentru sufletele celor ce au plecat de langa noi.

In alte regiuni se tine ” cu dintii ” de faptul ca nu se scoate gunoiul din casa pentru ca asta ar inseamna ca iti arunci norocul. Pentru rodul bogat la copacilor, in alte parti ale Romaniei, se pune funiginea culeasa de la curatarea hornurilor, iar apicultorii nu dau nimic din casa de Ajun, pentru ca albinele sa nu abandoneze stupul cand vine vremea roitului.

In varianta urbana, Craciun este insa o sarbatoarea plina de concerte, colinde, inregistrari Tv. mai noi sau mai vechi… Pe aici nu se practica tot ceea ce vedem la tara poate de aia imi e dor de Moldova si Bucovina in perioada asta a anului.


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 4 Comments
  1. Ana spune:

    De unele stiam. Abia astept Craciunul!!!big grin

  2. Anonim spune:

    Interesante chestii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *