Boboteaza si sfarsitul sarbatorilor de iarna

 Ziua de boboteaza marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna, zi in care domnitele deja isi asteapta ursitul visat in noaptea de ajun. In unele zone, pe langa busuiocul de sub perna si aruncatul crucii in apa,  se si colinda sau/si se fac si se prind farmecele si descantecele, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an. Fetele care cad pe gheata in ziua de Bobotează pot fi sigure ca se vor marita in acel an, spune traditia populara. Grozav, se pare ca multe femei nu se vor marita anul acesta pentru ca ne lipseste gheata!? tongue

Deasemenea, se mai spune ca la Boboteaza nu se face curat in casa si mai ales nu spala rufe! In aceasta zi sunt interzise certurile in casa si nu se da nimic cu imprumut.

Toate acestea, pe langa altele, tin de Romania. Cum e in alte tari? :

” In Franţa, cu această ocazie se serveşte un fel de plăcintă numită „la galette des rois”, care pe vremuri era împărţită în tot atâtea felii câţi comeseni erau, plus una. Felia suplimentară, denumită „a Bunului Dumnezeu” sau „a Fecioarei”, era oferită primului sărac care apărea în faţa familiei.

Un obicei actual constă în ascunderea unei figurine, reprezentând un rege mag, în interiorul plăcintei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina în porţia sa va fi regele zilei.

În Belgia şi în Olanda există, de asemenea, tradiţia preparării unui desert cu cremă de migdale, similar celui pregătit în Franţa. Cel mai tânăr dintre membrii familiei se ascunde sub masă pentru a alege feliile pentru fiecare, iar cel desemnat regele zilei îşi alege o regină. În timpul acestei zile, copiii străbat străzile intonând cântecul stelei şi intră în case pentru a primi mandarine şi bomboane, tradiţie pe cale de dispariţie în Belgia, dar păstrată încă în regiunile de provincie flamande.

În Spania sau în unele regiuni din Italia, copiii aşteaptă cadouri de la regii magi pe 6 ianuarie, zi dedicată petrecerii. ” – mediafax.

Nici maine nu „scapam” pentru ca e sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul. Si uite asa incepem anul cu Sfinte sarbatori, de unii tinute cu chefuri de altii cu ipocrita smerenie. happy


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 2 Comments
  1. Ana spune:

    Am pus si nu m-a vizitat nici un ursit. sad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *