parul de pisica pericol bebelusi

Parul de pisica si chistul hidatic, cat de periculos este parul de pisica pentru bebelusi

  Ah, parul de pisica, de caine si chistul hidatic. Alte subiecte dezbatute in lung si-n lat de atotcunoscatori AKA prieteni, rude, etc.

Pe langa vesnica „traditie” de a da in cap oricarei viitoare mamici pentru ca indrazneste sa pastreze pisica(sau cainele) dealungul sarcinii si dupa nastere , din cauza toxoplasmozei, si chistului hidatic in cazul cainilor, exista si parerile, foarte impartite, fata de parul de pisica, de caine si chistul hidatic. Evident, din lipsa de informare, multi se panicheaza si isi dau cu lejeritatea compatriotii, cand femeia naste.

Parul de pisica si chistul hidatic, cat este de periculos parul de pisica (si caine) pentru bebelusi

Din nou, recunosc ca nici eu nu aveam o imagine prea buna in ceea ce priveste pisica si convetuitul acesteia cu viitorul bebelus. Imi imaginam numai faptul ca Noa isi plimba coada pe langa bebel si acesta i-o inhata plina de par si o duce la gura. Apoi m-am trezit la realitate si mi-am dat seama ca sunt sanse sa NU se intample asta, la cat de atenti suntem in general si cum ne inarmam, si pe langa astea Noa este o pisica ingrijita, deparazitata la 3 luni si vaccinata.

Apoi am inceput sa ma interesez mai bine, si sa pun intrebari in stanga si in dreapta, pentru a sta 100% linistita. Mecluta lui Noa practic implora sa te documentezi, si cand ii sclipesc ochii asa, n-ai cum sa nu o faci. Astfel, aflu ca:

Chistul hidatic este o boala produsa de larva unui parazit pe numele lui echinococ care traieste in intestinul caineluiAcest parazit este purtat doar de animalele bolnave, neingrijite sau nevaccinate si care consuma carne cruda. Ar trebui sa scriu mare si citet, sa vada si cei care citesc printre randuri dar cred ca stiu totul!!!

Totusi, si mai realisti fiind, nu orice caine sau pisica ce sunt neingrijite (cei fara stapan de exemplu) sunt purtatori de paraziti, cainele in speta, purtator de echinococ. Nu este o regula sa fie purtator de echinococ  daca nu este ingrijit si traieste in strada!

Dupa cultura populara, acest parazit poate produce chistul hidatic cu localizare frecventa in ficat sau plamani. Dar uitam un lucru, chistul este produs de un parazit si nu de firul de par a cainelui.

Uitam si faptul ca, contaminarea se face prin contactul direct cu un animalul infestat, dar , deasemenea, si prin inghitirea oualor de pe fructe sau legume insuficient spalate, din apa sau de pe sol. Deci nu doar din parul de pisica/caine, inghitit!

Revenind la par, la fel ca parul nostru, uman, parul de pisica poate fi inghitit accidental, zilnic. Chiar credeti ca daca voi nu vedeti efectiv firele de par, in aer, in mancare, apa, etc, nu inghititi? Gresit! Zilnic inghitim accidental par, si nu doar noi cei care avem animale. Poti inghiti fire de par chiar mergand pe strada. happy

Parul in sine nu este el un pericol, nici de om, nici de pisica, pentru ca este ELIMINAT prin digestie! Nu e o regula sa-si faca, culcus pe ficat sau plamani si sa dezvoltam vreo boala. Va dati seama cati dintre noi ar trebui sa fim acum suferinzi daca asa ar fi?? Dar parintii nostri care au trait doar la tara, inconjurati de animale, ce au??

Parul de pisica nu ataca organele interne si nici nu se „lipeste” de intestine sau esofag. Cel mai des ramane in gura si este eliminat prin scuipat sau inghitit cu un pahar cu apa. Se poate intampla asta la orice pas, dupa cum spuneam si mai sus, chiar mergand pe strada, cu atat mai mult daca avem in casa pisica.

Oricat de mult curatam pisica, si parul de pisica, nu putem elimina definitiv riscurile. La fel cum nu putem controla tot timpul ce inghite accidental copilul. Fie scame, ate, gene, etc. . E aceeasi RESPONSABILITATE! Pericole sunt la tot pasul, daca ne axam doar pe pisica si pe parul de pisica, uitam de restul si s-ar putea sa ne trezim ca al nostru bebelus a ingerat o scama sau o ata… si nu par.

Astfel ca, trag linie si spun, din nou, ca daca pisica este vaccinata, sta tot timpul in casa si nu este hranita decat cu mancare speciala, nu exista riscul de transmitere a unor paraziti, de orice fel. Chiar daca tu sau copilul tau inghititi par! Bolile pe care le puteti lua de la animalele de companie pot fi parazitare, dar nu au legatura directa cu parul.

Daca locuiesti la casa si ai pisici care traiesc afara, atunci riscurile sa iei tu sau bebelusul tau parazitii respectivi sunt ceva mai mari si in acest caz se recomanda ca pisicile sa nu intre in casa sau sa intre in contact cu copilul. Totusi, un test facut la veterinar poate duce la scaderea acestor riscuri.

Asadar si prin urmare, parul de pisica nu este periculos pentru bebelusi, modul in care cresti pisica poate sa prezinte anumite riscuri! Deasemenea, si felul cum te ocupi de regulile clare si simple de igiena si gatire a mancarii.

Edit: Echinococus nu poate fi transmis de pisica , deoarece oul de echinococcus nu are conditii sa se dezvolte in intestinele altui animal inafara de caine.  De la pisica niciodata nu poti face chist hidatic! Macar atat tineti minte, sa nu va aud ca ma „sfatuiti” sa-mi dau pisica, cand voi ramane insarcinata!!! 


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 6 Comments
  1. Natalia spune:

    Foarte bun articol si da trebuie sa scrii mai MARE laughing

  2. Anonim spune:

    e o tampenie, trebuie sa ai grija asa cum trebuie sa ai grija si sa nu-ti cada tie ca mama parul si sa-l inghida copilul, firul de par de pisica contine cheratina care se gaseste si in UNGHII!!!!

  3. […] de subiectele despre toxoplasmoza si parul de pisica, eu si sotul meu ne-am confruntat cu parerile in ceea ce priveste tunsul pisicii. Reactiile dupa […]

  4. ionela spune:

    foarte adevarat. eu m am nascut la oras pana la 8ani am trait la oras. la curte aveam cateva animalute. eram foarte igienica.ma spalam non stop. de la 8ani ne am mutat la tara am luat contact cu animale caii vaci caini pisici gaini.iarba curte gradina. praf de pe straa. la 12 ani am fost operata de chist hidatic pe ficat. exact asa i a spus dr mamei. am luat mocrob de la animale ..cum ce fel.. dar l am luat. . i a spus am fost mult prea ferita de microbi si imediat cum am luat contact cu ei m am imbolnavit. deci lasati copii sa o a contact cu microbiide mici. doar asa corpul se obisnuieste si nu se va mai imbolnavi. daca ii ti eti in mediu curat strict curat si cand va veni timpul sa i a contact vu microbi dupa bana scolii.dupa barile din autobuze.din aerul asta poluat ..cum credeti ca v a fi copilul… numai bolnav. deci lasati copii sa ia contact cu microbi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *