Animalele si beneficiile lor asupra sanatatii oamenilor - Zooeyia

Animalele si beneficiile lor asupra sanatatii oamenilor – Zooeyia

 Zooeyia (ZOO-EY-AH), nu stiu cati dintre voi ati auzit pana acum de acest cuvant amuzant si, mai ales, care-i este „definitia”. Nici eu n-am auzit pana recent, cand am urmarit un documentar cu si despre animalele si beneficiile lor asupra sanatatii oamenilor, implicit despre Zooeyia. 

Zooeyia, este un termen grecesti care descrie beneficiile pentru sanatate a animalelor de companie asupra oamenilor. De la pierderea in greutate, la renuntarea la fumat, scaderea tensiunii arteriale, la o perspectiva mentala mai pozitiva, avand animale de companie in viata noastra ofera multe beneficii de sanatate absolut surprinzatoare. Tocmai asta voi face si in acest articol. Voi da cateva exemple de beneficii.

Animalele si beneficiile lor asupra sanatatii oamenilor

Pentru foarte multi dintre noi animale de companie sunt mai importante decat semenii nostri atunci cand vine vorba de confort si de a avea un confident. Poate parea ciudat, dar asa e. Sunt oameni fara adapost care refuza sa se mute intr-un adapost pentru ca ar trebui sa renunte la animalele lor de companie. Acesta este, din nou, un alt exemplu de „Zooeyia”, cuvantul care defineste legatura om-animal.

Animalele si beneficiile lor asupra sanatatii oamenilor - Zooeyia

Animalutul de companie ne tine si mentine inima mai puternica. Persoanele care au pisica ca si animal de companie au un risc de deces prin stop cardiac cu 37% mai mic decat cei care nu au pisica. In plus, hipertensivii au valori tensionale mai mici in situatii stresante decat persoanele hipertensive care nu traiesc alaturi de un animal de companie.

„Simpla atingere a unui caine este asemanatoare cu un tratament la spa. Dupa numai un minut sau doua corpul elibereaza substante precum dopamina si serotonina”

Da, cainii cainii au un efect formidabil in ceea ce priveste fericirea si longevitatea oamenilor. Deasemenea, cainii au puterea de a detecta cancerul si de a anticipa episoadele epileptice. Acestia isi schimba comportamentul pentru a-si atentiona stapanii si pe cei din jur. Astfel, si persoanele cu risc de glicemie instabila pot beneficia de pe urma animalelor lor.

Although we can’t detect it, some animals can identify people suffering from bladder, ovarian, lung, prostate, and breast cancers through olfactory signals, notably our exhaled breath. Thanks to dogs’ superior noses, we might one day be able to take a simple, non-invasive breathalyzer test to detect cancer.

Copiii, cancerul, si animalele de companie

Copiii cu, cancer si animale pentru terapie sunt o combinatie castigatoare. O serie de studii pediatrice au raportat ca interactiunea cu animalele de terapie a permis copiilor sa:

  • accepte experienta lor de spital si se simt chiar mai putin rau
  • reduc nivelul de stres, anxietate si durere
  • copiii se simt mai fericiti, mai motivati, si optimisti
  • copii sunt mai dispusi sa participe la tratament

Atat pisicutele cat si cainii cresc gradul de socializare al pacientilor cu Alzheimer, si scad riscul de dezvoltare a depresiei si anxietatii.

Daca aveti copilasi ce sufera de autism si/sau ADHD aflati ca si acestia beneficiaza in urma interactiunii cu animalele. Cei care sufera de deficit de atentie pot invata, prin ingrijirea lor, sa se concentreze mai bine, iar cei cu autism invata mai usor interactiunea cu alte fiinte vii.

Noi si cat am locuit in Iasi, stand la casa, am trait inconjurati de 2 pisicute si un caine, si confirmam inca de la acea vreme faptul ca prezenta lor ne facea sa ne simti psihic mai bine si ne pot face mai fericiti. De cand o avem pe Noa am constatat si faptul ca simpla ei prezenta scade nivelul hormonului de stres.

Noua ne este clar faptul ca beneficiile animalutelor de companie asupra sanatatii noastre, sunt multiple si reale. Animalutele chiar joaca un rol terapeutic si impartasesc sentimentele omului, indiferent ca este vorba de bucurie sau tristete, si ne ajuta sa tinem, intr-un fel sau altul, sub control afectiuni precum depresie sau anxietate.


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 2 Comments
  1. Natalia spune:

    Cine nu are un prieten animal, sa isi faca. E mai loial si increzator decat un prieten om!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *