Mancatul pe fond nervos. De ce mancam cand suntem stresati

 Stresul ingrasa. Totusi, nu el in sine, ca stare, ci mancatul pe fond nervos ingrasa!

Cand zilele proaste pun stapanire pe noi, pun stapanire de fapt pe intreaga viata. Stresul afecteaza incetul cu incetul sanatatea fizica dar si mentala. Stresul vine in valuri, azi e, maine nu, dar cand e activ mai multe zile, e bine sa contracarezi efectele nedorite!

Ce este stresul si ce semnale transmite

Stresul este o reactia normala a psihicului la situatii care ne afecteaza echilibrul. Acesta, poate nu va vine sa credeti, dar e menit sa ne protejeze, ne da energie, ne tine concentrati, da ofera putere de actiona si de a duce la bun sfarsit ceva. TOTUSI, daca doza de stres este prea mare, si se intinde pe mai multe zile, sanatatea e in pericol!

Corpul ne trimite toate semnele prin care ne da de inteles ca organismul se afla la limita rezistentei. Doua din acestea sunt durerea de cap si tensiunea musculara.

Urmatoarele semnale sunt:

  • stare de nervozitate
  • lipsa de concentrare
  • manci fie prea mult, fie deloc
  • insomniile
  • dureri in piept si palpitatii
  • nevoia de izolare; anxietate/depresie – cele mai grave si urate simptome.

De ce mancam cand suntem stresati?

De regula persoanele care sunt stresate isi varsa frustrarile in mancare, simt nevoia de a manca junk food si/sau dulciuri. Nevoia aceasta vine si din starile de depresie, cand deja nu iti mai pasa de felul cum arati, cum ai putea sa te simti, etc. Te refugiezi in ceea ce iti place sa mananci! Si gasesti alinare… dar doar cand mananci. Stresul dispare doar in aparenta, si cand revine, revine nevoia de a manca, si manca, si manca.

Cercetatorii de la Universitatea din California au analizat felul in care consumul de produse alimentare si bauturi care contin zahar natural, in opozitie cu indulcitori artificiali precum aspartamul, are capacitatea de a scadea nivelul de stres din organism, generand astfel un “supraconsum” de produse tip junk food.

Sfatul medicilor, si am meu de altfel, este ca, dupa situatii stresante, sa incercati sa nu mancati multe dulciuri, paine alba si produse fainoase procesate. Incercati sa beti doar apa si sa va calmati. Mergeti la doctor, spuneti ce aveti si va poate da Magneziu + B6, pastile din plante care va pot ajuta sa va linistiti, etc.

Alimente care au efect de linistire

Portocale

Au efect de calmare, datorita vitaminei C.

Lapte

Laptele alunga anxietatea. Calciul din compozitia sa calmeaza spasmele musculare si ajuta organismul sa tina sub control tensiunea arteriala.

Fructe de padure

Carbohidratii naturali pe care ii intalnim in fructele elibereaza incet zaharul in organism, astfel incat nu vei suferi nici o crestere, nici o scadere brusca a glicemiei.

Avocado

Acesta contine grasimi sanatoase ce ajuta creierul sa produca serotonina. O jumatate de avocado pe zi este suficienta pentru a te simti mai bine!

Spanac

Este si el unul din cei mai buni prieteni ai creierului si bunei dispozitii. creierului si al bunei dispozitii. Contine vitamina B9, atat de necesara producerii de serotonina.

Deasemenea, introduceti in rutina zilnica SI : nuci, migdale, fistic si de ce nu, vinul rosu. Vinul rosu are efect relaxant si antidepresiv. Este recomandat 1 pahar pe zi! Prea mult alcool va avea insa efect advers.

NU uitati de apa! Deshidratarea te face sa te simti obosit, iti va da dureri de cap si stari proaste.

Deasemenea, in perioadele stresante, gasiti o portita pentru a face miscare. Miscarea combate stresul. Se oxigeneaza tesuturile corpului, iar muschii acumuleaza acel minimum de oboseala care te va ajuta sa adormi.


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 2 Comments
  1. xyz spune:

    De prosti ce sintem, de-aia. La fel facem si cu bautura, tigarile, drogurile etc. Ce mare filosofie, iti dai seama!

    • addicted spune:

      Eu n-as generaliza. Sunt persoane care mananca intradevar a prost dar si persoane cu diferite afectiuni ce mananca pe fond nervos.
      Cu bautura, tigarile, drogurile… e alta discutie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *