traditii superstitii sanziene dragaica

24 iunie, sânzienele sau drăgaica. Stupidele superstitii isi fac loc

 Se spune ca sanzienele, ma rog, noaptea de sanziene, este considerata a fi magica, in sensul ca minuni se pot intampla dar si lucruri neplacute. Este noaptea in care cele mai stupide superstitii sunt crezute si cele mai mari temeri ies la iveala de cei care cred in ele.

Se spune ca sanzienele ar fi zane bune, dar stai, ele pot deveni si forte rele, lovindu-i pe cei mai pacatosi dintre noi, cu „lantul Sanzienlor„. Ele pot starni din senin vijelii, pot aduce grindina, etc. Deci numarati-va pacatele, de-s multe si grave, si cultura va este pusa la pamant, sa stiti ca e vina lor, da?

Deasemenea, o traditie de Sanziene spune ca fetele strang flori si le pun sub perna, ca in noaptea Sfantului Andrei, si asa isi vor visa ursitul.

În unele zone fetele își fac coronițe din Sânziene pe care le lasă peste noapte în grădini sau în locuri curate. Dacă dimineața găseau coronițele pline de rouă, era semn sigur de măritiș în vara care începea.

Pentru a fi plăcute feciorilor, fetele se spală pe cap, în această zi cu fiertură de iarbă mare. Pentru a scăpa de boli, fetele și nevestele se scaldă în ape curgătoare, iar pentru a se umple de fertilitate, femeile trebuie să se tăvălească dezbrăcate în rouă, dimineața, înainte de răsăritul Soarelui.

Pentru alungarea spiritelor malefice se aprind focuri în care se aruncau substanțe puternic mirositoare, se buciumă și se strigă jurul focurilor.

Pentru pomenirea morților se fac pomeni îmbelșugate se pun flori mirositoare pe morminte.

 Ce nu ai voie sa faci de Sânziene

Aualeu, am ajuns la partea aia „grava”. Ia sa vedem ce nu avem voie sa facem de Sanziene, inafara de bine. laughing

Dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine, Sânzienele se supără, devenind surate bune cu înrăitele Iele sau Rusalii. Sânzienele se răzbună pe femeile care nu țin sărbătoarea de pe 24 iunie, pocindu-le gură. Nici bărbații nu scapă ușor. Pe cei care au jurat strâmb vreodată, sau au făcut alt rău, îi așteptă pedepse îngrozitoare, despre Sânziene știindu-se că sunt mari iubitoare de dreptate.

De asemenea, cine nu respectă Drăgaica poate avea parte de multe nenorociri: cel care spală, coase sau mătură în acea zi poate muri fulgerat.

Nu va spalati, da? Iar daca varsati ceva pe jos, nu maturati, lasati furnicutele sa adune totul, pentru ca… de ce, nu? Traditia mai spune si ca daca se intampla sa vezi o furnica rosie in aceasta zi, vei avea parte de mega noroc. Nici nu-i nevoie sa pui cotul la treaba, vezi? E de ajuns sa pandesti pe oriunde o furnica rosie, si sa astepti sa te loveasca norocul.

Stupid si aberant, ma rog. Eu zic sa va limitati doar la a spune La multi ani sarbatoritelor. happy


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 1 Comment
  1. Ella spune:

    numai prostii…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *