Ce faci daca pisica a sarit de la balcon

Ce faci daca pisica a sarit de la balcon

 Pisica a sarit de la balcon? In primul rand, nu dati vina pe ea. Pisicile nu-s proaste si nu sar niciodata in mod voit in dorinta de… libertate. Stim cu totii ca pisicile sunt niste alpinisti si acrobati desavarsiti, ce adora inaltimile. Nu degeaba vor sa se urce pe cei mai inalt dulap, si chiar ajung pe lustre, unele.

Totusi, sunt imprevizibile si cheful de joaca e mare, cu atat mai multi atunci cand vine vorba de a-ti lasa pisica pe pervazul geamului, pe balcon, etc. Cel mai multe accidente cauzate de caderea de la inaltime sunt raportate vara si primavara. Suntem tentati sa deschidem larg geamurile, evident, pentru a face vara mai suportabila, iar pisicile noastre dragi isi scot antenutele curioase, spre o lume ascunsa pana atunci in spatele geamurilor.

Tind sa priveasca pasarile si ganganiile, dar din pacate, sa le si atace si sa sara dupa ele… Astfel se produc caderile de la etaj, care se intampla accidental, caci nicio pisica nu va sari de la fereastra in mod voit! Acestea se intampla doar din dorinta animalutelor de a se juca, cu pasarile, de a le vana, ca o felina ce este, si e de ajuns o miscare necugetata…

Cel mai simplu ar fi sa preveniti aceste incidente. Sa nu credeti ca daca pana acum nu vi s-a intamplat, si mizati pe acest lucru, veti fi feriti. Gresit! Repet, este nevoie de un singur moment de neatentie pentru ca toata aceasta statistica sa fie data peste cap, iar animalul iubit sa isi piarda viata.

Noi nu ne-am asumat acest risc nici o clipa! Am mai avut pisici, insa stand la casa, situatia a fost alta, dar eram constienti de pericole. Nu am fi luat-o pe Noa daca nu aveam balconul inchis, si am pus si plase, cand plecam nu lasam nici macar intre-deschise geamurile, caci se poate prinde intre ele si se poate sufoca. Si astea nu pentru ca suntem noi paranoia ci pentru ca suntem constienti ca oricand ceva se poate intampla, asa ca mai bine prevenim.

Si, ca sa stiti si voi, chiar de stati la etajul 1 sau 2, aflati ca, caderea de la etajul 2 poate produce mai multe leziuni decat caderea de la un etaj mai mare. De ce? Simplu si logic. O distanta mai mare ofera pisicii timpul si spatiul necesar pentru a adopta pozitia optima de aterizare.

 In momentul caderii, felina executa o serie de manevre pentru a se aseza in pozitia de aterizare, adica cu membrele inspre sol. Odata corpul ajuns in pozitia dorita, fiind pregatit de aterizare, muschii se relaxeaza. Relaxarea musculara permite o aterizare usoara si flexibila; mai intai ating pamantul membrele anterioare, urmate lejer de cele posterioare.  Caderea de la etajul 2  este scurta, iar pisica nu are timp sa se redreseze. Corpul este in soc si extrem de incordat. Rigiditatea corpului cumulata cu o pozitie de aterizare insuficient pregatita, provoaca o sumedenie de leziuni. 

Ce faci daca pisica a sarit de la balcon

Daca erati prin preajma si ati vazut asta, mergeti repede si recuperati-o. Chiar daca aparent nu are nici o leziune grava, pisica sigur este in soc, cu atat mai mult cu cat se afla pe un teritoriu necunoscut. Va fi si speriata si de fiecare sunet auzit in jur, astfel ca se va asunde. Cautati pe sub tufe, prin boscheti, pentru ca multe pisici se retrag la adapost pentru a se linisti.

Cand o gasiti, mergeti repede spre veterinar. Nu subestimati ce nu vedeti! Animalul poate avea leziuni interne, care sa ii puna viata in mare pericol.

Sfatul meu va fi mereu acelasi, puneti-va plasele. Sunt un obstacol in calea pisicii iar daca ferestrele sau balconul nu sunt asigurate, atunci nu lasati pisica afara nesupravegheata! Stati doar impreuna cu ea si nu o lasati singura sa exploreze.


Si-au lasat amprenta↓


Be the first to comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *