Catedrale si biserici din Bruxelles

Catedrale si biserici din Bruxelles. Mihail si Gudula, Notre Dame de Laeken, Basilique du Sacre Coeur

Dupa cum spuneam in primul articol despre Bruxelles, acest oras NU este doar despre Centru Vechi si nici doar despre Manneken Pis. Turistii, MAJORITATEA dintre ei, se axeaza strict pe Centrul Vechi, pe obiectivele ( destul de putine ) din acea zona, pe Grand Place (Grote Markt / Market Square) si… atat. Apoi, revin in tarile lor si spun ca Bruxelles este plictisitor si neinteresant. Este si discutabil, intr-adevar, depinde ce asteptari are fiecare. Nu-s absurda, nu tot ce-mi place mie trebuie sa placa si altora, si viceversa, DAR nu poti declara ca este lipsit de obiective turistice, si „sarac” in ce este de vazut si ce are de oferit. Chiar nu poti!

Ceea ce am observat, si apreciat, la belgieni a fost faptul ca stiu isi petreaca timp liber cu, cap si este mereu rezervat iesirilor in natura. Mai mult decat romanii, da! Si nu in stil haotic, acaparand doua parcuri, si nici precum turmele de oi…

Revenind, sunt putini cei care stiu ca Bruxelles este un oras arhitectural si plin de istorie, este plin de catedrale impunatoare realizate in stil gotic. Ceea ce mie personal mi-a atras foarte mult atentia. Repet, sunt omul care este fascinat de cladiri arhitecturale si istorice, gotice si impunatoare! As opta oricand pentru un astfel de oras, in care sa-mi bat picioarele in lung si-n lat, decat sa ma relaxez pe o plaja exotica, thats me/us.

Catedrale si biserici din Bruxelles

Catedrala Mihail si Gudula, Notre Dame de Laeken,  Notre-Dame du Sablon, Basilique du Sacre Coeur ( Koekelberg )

Dealungul anilor, au fost construite numeroase catedrale, capele si biserici. Una din cele mai impunatoare este Catedrala Sfintii Mihail si Gudula. Dateaza din anii 1047 si este situata chiar pe dealul Treurenberg, iar aici s-au organizat numeroase nunti regale. Aceasta a fost prima biserica in stil Romanesc si a fost renovata in stil gotic in secolul al 13-lea. Astazi, fundatia primei biserici inca poate fi vazuta in cripta catedralei gotice. Pe vitraliile corului se vad portretele conducatorilor Maximilian de Austria, Filip cel Frumos, Carol al V-lea, Filip al II-lea al Spaniei, Philibert de Savoia cu sotia sa Margareta de Austria.

Daca doriti sa o vizitati o puteti face de luni pana vineri intre orele 7:00 – 18:00, sambata 8:30 – 15:30 si duminica 8:30 – 14:00. Intrarea este GRATUITA!

catedrala Mihail si Gudula

Notre Dame de Laeken

NotreDame de Laeken sau Church of Our Lady of Laeken a fost prima catedrala pe care am vazut-o in Bruxelles, in timp ce mergeam sa vizitam Palatul Laeken si Resedinta regala, Pavilionul chinezesc si Turnul japonez, despre care am sa vorbesc cu alta ocazie.

Am zarit-o de la mare departe si acest monument neo-gotic seamana intr-adevar destul de mult cu originalul din Paris.

Catedrala Notre Dame de Laeken

Catedrala Notre Dame de Laeken

Catedrala Notre Dame de Laeken Catedrala Notre Dame de Laeken

Notre Dame du Sablon

Catedrala a fost construita intre secolele 15 si 16, si este una din cele mai indragite si vizitate biserici din goticul tarziu din Belgia. Initial, in 1304 a fost o mica, capela de lemn, ulterior construindu-se catedrala.

Dupa cum ziceam, biserica este un punct de atractie pentru turisti datorita vitraliilor sale, dar si pentru a vizita mormantul familiei Tourn und Taxis.

 Basilique du Sacre Coeur ( Koekelberg )

Trebuie sa recunosc ca acesta a fost obiectivul turistic descoperit din… greseala. Cu toata rusinea, habar nu aveam de existenta lui, DAR ma bucur enorm ca l-am descoperit pntru ca este IMPRESIONANTA! Vedeti? De aia ne place noua sa luam la pas un oras si sa-l descoperim singuri.

Bazilica este in Parcul Elisabeta, in virful Dealului Koekelberg din Bruxelles, si  a fost construita intre 1905-1970 in stil art-deco cu influente neobizantine si este construita din caramida masiva si beton armat si are doua turnuri subtiri cu o cupola de cupru verde care domina partea de nord-vest din Bruxelles. I-am zarit cupola verde inca de cum am coborat dealul, cu autocarul, dar importanta nu i-am dat… decat cand am vazut-o.

Basilica de Koekelberg

Sacre Coeur Bruxelles

Acestea fiind relatate, daca tot ajungeti in Bruxelles, bifati si aceste catedrale si biserici, nu de dragul bisericilor in sine, cat de dragul istoriei si arhitecturii. Detaliile sunt impresionante!


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 2 Comments
  1. Ella spune:

    La pas descoperi cel mai bine orasele si stiu ca voua asta nu va lipseste si va invidiez, laughing) oricat mi-as propune sa fiu asa, tot la putin ma limitez… mersul pe jos nu e chiar pt toata lumea. laughing

  2. Anonim spune:

    ce frumos e mi-as dori sa ajung sad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *