Produse romanesti de ingrijire cu ingrediente de origine animala

Produse de ingrijire cu ingrediente de origine animala

Pana pe la 17 ani nu am fost ACEA adolescenta preocupata de produsele de ingrijire, fie ca vorbim de creme de corp (inafara de clasicele creme de galbenele si rostopasca) sau de produse cosmetice precum fond de ten, ruj, etc., nu le-am dat importanta. Si bine am facut! Caci vedem cum sunt domnisoarele din ziua de azi, si care le sunt preocuparile…

Produse de ingrijire cu ingrediente de origine animala

La 17 ani am descoperit Avon, implicit minunatele lor produse de ingrijire, care, in timp, s-au adeverit a fi mai mult sau mai putin grozave. De la creioane de ochi, la rujuri si fonduri de ten, voiam sa le incerc pe toate. Le-am incercat, insa nu pe toate, si desigur, fara sa am prea multe informatii cu privire la cum sa-ti alegi fondul de ten, ce creme de fata sunt bune pentru tenu gras/acneic, etc. . Apoi am descoperit si alte branduri si au inceput sa ma intereseze si alte aspecte.

Ce m-a facut sa incep sa citesc (acum foarte mult timp) cu o mai mare atentie lista ingredienteor produselor cosmetice ( lista aia cu scrisul marunt, marunt), a fost… SAPUNUL. De fapt, ce contine si cum se face sapunul, cu care obisnuiam sa-mi spal si fata la acea varsta.

Sapunul este unul din acele produse cosmetice cu ingrediente de origine animala.

Dupa cum acum stim, sapunul contine grasime animala, sau seu. Sapunurile Dove de exemplu, numesc acel SEU – ingredientul „sodium tallowate” (sare de sodiu a acidului sebacic).

PETA, cea mai mare organizatie pentru protectia animalelor din lume, originara in SUA, ne pune de ani buni la dispozitie, o lista de ingrediente de origine animala utilizate in produsele cosmetice. Unii dintre voi pot considera ca este o exagerare sa te complici cu astfel de lucruri, dar pentru altii, ca mine, este o munca de cercetare necesara si valoroasa. In aceasta idee doresc sa va furnizez si voua informatii culese dealungul anilor cu privire la produsele romanesti (si nu numai), ce au ingrediente/substante de origine animala.

Extractul de melci

Cred ca va este cel mai cunoscut, si stiti ca extractul de melci are efecte pozitive asupra pielii, sunt un adevarat balsam regenerant pentru piele si se regaseste in foarte multe din cremele de corp. Crema de care stiu eu este de la Gerocossen – MelcFort .

Cremele antirid cu, colagenul

Colagenul este un alt alt ingredient din produsele cosmetice, o proteina din tesuturile umane si animale, ce se gaseste in cremele antirid. Alternativa vegan la colagen este uleiul de migdale dulci, proteina din soia sau colagenul vegetal.

Squalene

Este un ulei din ficatul rechinilor. Squalene este gasit in cantitati foarte mici mici in sebumul uman, si candva se gasea in produsele Unilever ( Dove ). Se regaste in  uleiul de masline, uleiul din germeni de grau si produse cosmetice precum AslaVital, Cosmetic Plant, Avon, Maybelline, etc. .

Sampoanele si pasta de dinti – Glicerina, panthenol, amino acizi

Glicerina o gasim in SAMPOANE, in care, exista peste 20 de ingrediente derivate din produse de origine animala. Ingredientele pot aparea sub denumirea „panthenol,” „vitamina B” si „amino acizi,” toate fiind de origine animala. Deasemenea, glicerina o gasim si in pastele de dinti, Grasimea din tesuturile grase ale animalelor, contine molecule trigliceride, fiecare dintre ele continand trei lanturi de acizi grasi legati la o baza de glicerol. Dupa procesare, legaturile dintre acizii grasi si glicerol sunt rupte si rezulta glicerolul ca produs secundar.

Cetyl Palmitate

Substanta se gaseste in plante dar este si de origine animala si provine din casalot si delfini si il gasim in margarina si cosmetice. sad Substanta de tip ceara de culoare alba, cristalia, extrasa din cavitatile craniene ale casalotului, denumita si spermantet.

Ingredientul se gaseste in unele produse Elmiplant, Herbagen, Bioten, si altele.

Alte produse cu ingrediente de origine animala ar mai fi:

Balsamul de rufe – grasime animala

Grasimea animala (acidul sebaceic) este grasimea animala care poate fi provenita de la vaci, oi, porci si cai. Grasimea este topita si, dupa cateva prelucrari chimice, se adauga in balsamuri de rufe. Pe sticla apare sub denumirea „clorura de dimetil amoniu grasime dehidrogenata.”.

Instrumente muzicale

Cleiul (realizat din ligamente si oase de animale) este considerat adezivul ideal lipirea unor parti ale instrumentelor muzicale facute din lemn, precum viorile si pianele.

Benzoic acid aka E210

Stim ca este un conservant care se regaseste in mod natural in fructele de padure dar si in… animale vertebrate. Conservantul, in mod natural, se gaseste in sucuri naturale, bauturi carbogazoase, muraturi in otet, bere, cafea, gem, margarina, hering marinat, iaurt cu fructe, sirop de tuse, condimente, cidru, vin, etc..

Facand o paranteza, alimentele ce contin E210 trebuie evitate de persoanele ce au diverse alergii pentru ca acesta poate produce iritatii la nivelul pielii.

Acidul benzoic agraveaza astmul si produce tulburari neurologice.

O doza de 5mg/kgc/zi este considerată tolerabila. Acest conservant este foarte toxic si pentru animale si poate produce cancer si chiar moarte. In cazul pisicilor o doza de 300 mg/kg  omoara 50% din pisicile ce il consuma.

Pentru aproape toate substantele de mai sus, exista alternative vegetale sau sintetice, deci daca va intereseaza, puteti cauta mai multe informatii si sa le alegeti pe acelea, sau sa ramaneti in continuare la acestea. Unele companii au eliminat chiar cuvantul „animal” de pe etichetele produselor, asa ca… fiti atenti. Oricum, e vorba de pura alegere personala, nu incerc sa schimb mentalitati.

P.S : Informatiile cu privire la ingrediente si PRODUSE le-am cules de pe site-ul alegesanatos.ro


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 2 Comments
  1. Ella spune:

    iti multumesc, sunt multe de care nu stiam si deja-s scarbita…….

  2. Catalin spune:

    decat ignorant mai bine asa si iti multumim noi astia care nu ne sinchisim sa cautam produsele happy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *