E524 soda caustica sticksuri

Soda caustica in alimente, E524 – Studiu de caz

 Am trait in ignoranta, maxima ignoranta, datorita faptului ca habar nu aveam ca se pune soda caustica in alimente! Soda caustica = E524 aka hidroxid de sodiu, asta ca sa stiti si voi ce sa cautati pe lista de ingrediente a produselor de pe piata.

Cum am descoperit eu soda caustica in alimente? Cumparand un pachet de sticks-uri(din pura melancolie, dupa secole in care n-am mancat) si uitandu-ma, de curiozitate, la lista de E-uri. Astfel, am gasit acest E524 care inseamna, dupa cum tot repet, si poate vi se implementeaza si voua in minte, SODA CAUSTICA.

Da, in acel moment mi-a picat fata si mi-am adus aminte ca atunci cand eram mica mancam „in prostie” sticksuri si atingeam intai cu buzele sticks-ul, si da, simteam acel gust „aparte” a sticks-urilor, usor intepator si chimic. Eram prea mica sa ma gandesc atat de departe, la CE ar putea fi, si-i mancam cu placere! Si ani la randul am facut-o… De mai bine de 20 de ani, insa n-am mai mancat, si bine am facut, caci daca atunci cand eram mica, nu avea deschidere la atatea informatii, acum n-as fi avut nici o scuza.

Totusi, serviciul online si mobil de verificare a compozitiei produselor m-a linistit putin, spunandu-mi ca E524 – Hidroxid de sodiu nu este considerat a fi unul periculos, ci unul cu nivel critic. Mno, d-aia n-am murit pana acum, pentru ca e „doar” cu nivel critic semnalat.

Citez din surse:

 secretul cojii maronii, lucioase si usor intepatoare la gust, care se desprinde usor de pe pretel-ul bavarez, este scufundarea acestora intr-o baie de soda caustica inainte de a fi bagati la cuptor.

Concentratia totusi, din fericire (fericire, lol!!?) este de 3%, iar rolul acestei bai este de a reduce aciditatea de la suprafata covrigului, permitand amidonului din coca sa se transforme in zahar, care se va carameliza. Aceasta substanta este responsabila de culoarea aia maro lucios a sticks-urilor si covrigeilor/covrigilor.

Am mers mai departe cu informarea si cercetarea cu privire la soda caustica din alimente si am ajuns sa aflu mai multe decat imi imaginam.

In ce alimente se pune soda caustica?

Simplu, clar si pe informatii, informatile mele, dupa „studiul de caz” personal, in soda caustica se mai ” spala ” si COVRIGEII ( cei la punga ). Exemplu:  Croco Brezel, Toortitzi.

Deasemenea, soda caustica se gaseste si in produse de cofetarie, patiserie, produse cu cacao, masline negre, jeleuri, marmelade, cereale, uleiuri si grasimi, legume conservate. (cesamancam.ro). OMG, jeleuri!??? Masline??

E 524 este interzis în Australia si Noua Zeelanda si permis în UE si SUA.

Pana se vor gandi unii si altii sa le interzica si in rest, va recomand sa nu le mai dati copilasilor sticksuri si covrigei, si, mai ales, SA CITITI lista fiecarui produs pe care il cumparati. Dispunem pe internet de toate informatiile de care avem nevoie, sa ne folosim de ele! Nu mai avem nici o scuza. Multe E-uri nu sunt necesare in alimente, astfel nu pierdeti nimic. Nu aveti decat de castigat!


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 2 Comments
  1. Ella spune:

    Doamne, de aia au gustul ala intepator asa. Uite ca nu te gandesti niciodata de la ce e………..

  2. Anonim spune:

    daca pana acum nu dadeam atentie lucrurile se vor schimba, am ramas oripilata. sad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *