Terapia de cuplu – cand este necesara si cum te ajuta?

 Nu tot timpul lucrurile merg asa cum ne-am dori si mai ales certurile sau neintelegerile in cuplu sunt dintre cele care ne afecteaza cel mai mult. Ce facem atunci cand parca lucrurile nu se mai amelioreaza deloc si starea de indispunere dintre noi si parteneri se inrautateste sau persista? Nu putem sta cu mainile in san in astfel de situatii, in primul rand pentru ca ne face rau, ne afecteaza mai mult decat ne-am gandi.

Multi gasesc o alinare si chiar rezolvarea in serviciile de psihoterapie cuplu. Se pare ca din ce in ce mai multi incearca sa remedieze problemele in acest mod si rezultatele nu intarzie de altfel sa apara. Bineinteles, ca sa ai parte de solutionarea potrivita, este necesar si sa alegi un terapeut bun, care stie ce are de facut si stie sa gestioneze situatiile cu dibacie.

Ce este psihoterapia de cuplu?

Ei bine, aceasta se refera la terapia dedicata cuplurilor, implicand participarea celor doi parteneri si ajutorul psihoterapeutului. Este foarte important ca sedintele respective sa fie desfasurate intr-un mediu corespunzator, dar si la momentul potrivit, astfel ca cei doi sa isi poata concentra intreaga atentia asupra problemelor ce necesita o rezolvare. Este clipa ideala pentru a lamuri acele aspecte pe care unul dintre parteneri le considera nepotrivite, de neinteles sau acceptat. Cei doi parteneri au altfel spus oportunitatea de a-si clarifica temele de interes.

Serviciile de psihoterapie cuplu sunt chiar recomandate in conditiile in care au ca scop principal ajutarea partenerilor in identificarea propriu zisa a dificultatilor, analizarea acestora și gasirea solutiilor corespunatoare pentru ele.

Cand este necesara psihoterapia de cuplu?

In general, este de preferat ca aceasta sa fie solicitata atunci cand lucrurile nu mai merg ca la inceput, cand apar neintelegerile. Prea putini sunt cei care iau masuri inca de la inceput, iar rezultatele in cazul unora sunt destul de evidente.

De multe ori nu mai avem rabdarea sa ne ascultam partenerul, iar asta conduce la stari conflictuale, unele atingand chiar cote alarmante. Momentul in care cei doi constientizeaza raceala care s-a instalat in relatia lor este foarte important pentru ca acum pot decide daca iau masuri in acest sens sau renunta de tot unul la altul.

Deciziile pripite nu au fost niciodata indicate, de aceea, sedintele de psihoterapie cuplu ar putea fi de real folos in aceste conditii. Sunt necesari pasi marunti spre impacare, iar un psihoterapeut poate fi mijlocitorul in acest sens.

Uneori confuzia este problema, cand unul dintre parteneri nu mai este sigur pe ceea ce simte poate din cauza ca a fost influentat extern. In orice caz, cumpanele in cuplu sunt normale, insa nu un motiv pentru a renunta. Au existat candva sentimente sincere fata de partener, dedicare, o grija neconditionata – ce anume le-a blocat?

Ei bine, rolul terapeutului este de a-i ajuta pe parteneri sa gaseasca raspunsul potrivit la aceasta intrebare, alaturi de multe altele ce le vizeaza relatia. Crearea momentelor propice deschiderii dialogului, ca si schimbarii se numara printre obiectivele acestuia. Cel mai important este ca terapeutul este impartial, deci nu ia partea nimanui si este mereu obiectiv.

Orice sedinta de acest fel trebuie sa vizeze si un nou inceput, un mod in care si-ar dori partenerii sa se desfasoare lucrurile in viitor, un plan cu care ambii sa fie de acord mai ales cand apar neintelegeri. Atunci cand exista si copii cu atat mai mare trebuie sa fie efortul adultilor de reconciliere. Desigur, acestea sunt aspecte care difera de la caz la caz si la care numai un specialist in domeniu este capabil sa le gaseasca solutionarea potrivita. Pe PsihArt.ro sunt disponibile astfel de servicii de psihoterapie cuplu, deci poti accesa pagina pentru a afla mai multe despre serviciile respective.


Si-au lasat amprenta↓


Be the first to comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *