Ouăle de Paste. Legende si traditii

  Cred că pe fiecare masă de Paște se vor găsi ouăle roșii  verzi, galbene, albastre – curcubeice; este de neconceput ca acestea să lipsească,nu?

Ouăle de Paste. Legende si traditii

Legenda spune că Sfânta Maria, venind să-și vadă Fiul răstignit, avea la ea un coș plin cu ouă, pe care l-a lăsat chiar lângă cruce când a început să-L plângă. Se spune că sângele acestuia a înroșit ouăle, iar de atunci s-a păstrat obiceiul vopsirii de ouă roșii de Paște.

Am mai aflat însă că se mai spune că atunci când Iisus a fost bătut cu pietre, acestea s-ar fi transformat în ouă roșii în momentul în care l-au atins. De asemenea, se mai povestește că, după ce Iisus a fost răstignit, rabinii farisei au făcut un ospăț. Unul dintre ei ar fi spus: ”Cand va învia cocoșul pe care-l mâncăm și ouăle fierte vor deveni roșii, atunci va învia și Iisus”€œ iar la scurt timp, ouăle s-au înroșit, si cocoșul a început să bată din aripi. De astfel de „legende” dăm peste tot.. în cărțile bisericești, istorie etc. Trecând peste asta, știți care e ritualul de care toți ne ținem de paște, nu? Ciocnitul ouălelor.

Ouăle se ciocnesc la masa de Paști după un anumit ritual. Astfel, persoana mai în vârstă,€“ bărbatul casei – ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de o alta persoană, în timp ce rostește cunoscuta formulă ”Hristos a înviat!”€œ, la care se răspunde „Adevarat a înviat!”

Un mare obicei însă îmi este extrem de drag: vopsirea/incodeierea oălelor sau închistririi oului de Paște, cum se spune la noi în Bucovina. Cele mai întâlnite motive de pe ouăle încondeiate sunt: Soarele, floarea, frunză și crucea.

Motivul solar este prezent pe toate ouăle încondeiate. Soarele apare în numeroase reprezentări, că simbol al primăverii, dragostei de lumina și bucuriei de viață. Aproape la fel de răspândit este și motivul de stea, cu patru sau opt brațe. De asemenea, nu lipsesc ghioceii, trifoiul, spicul de grâu sau ferigă, precum și motivele zoomorfe, că peștele, melcul, oaia, cucul, porumbelul. Ornamentația ouălor încondeiate este completată cu motivele religioase – crucea, scenă Învierii, însă nu la fel de abundente că restul simbolurilor.

Voi ce alte tradiţii legate de ouăle de Paşte mai cunoaşteti?


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 11 Comments
  1. cristina spune:

    Imi plac astfel de articole, le consider utile. Apropo, bine ai revenit stiu ca ti-a fost picat blogul caci dimineata nu avea ce citi sad

  2. karmapolice spune:

    interesant eu stiu varianta cu maria magdalena careia i s-au inrosit ouale in fata cezarului pentru a dovedi natura divina a lui iisus si invierea sa despre care aceasta ii povestea

  3. Cătălina spune:

    Pe astea le ştiam şi eu big grin
    Când eram mai mică faceam ouăle roşii şi cu modele de pătrunjel pe ele love struck doamne ce mă chinuiam să leg ciorapul şi să stea şi frunza bine şi unde vroiam eu laughing
    Eu totuşi nu pot să înţeleg de ce oamenii fac ouăle colorate ? laughing Io-s fan ouă roşii şi aşa am să rămân!

  4. nICO spune:

    Am citit mai sus ca au fost ieri ceva probleme pe aici… n-am putut intra ieri si m-am gandit ca-i de la mine, ceva…

    Frumoase traditii, ar fi si mai frumos daca ne-am tine de ele…

    • addicted spune:

      Nu, au fost niste probleme cu serverul insa s-au rezolvat.
      Si da, ar fi frumos de ne-am tine de ele si le-am pastra fix asa, fara sa aducem nimic in plus pentru ca ce e prea mult deja da in „kichoseala”.

  5. […] doriti ca pe masa de Paste sa aveti si altfel de oua vopsite, am sa va dau cateva idei, nu personale pentru ca nu am un astfel de talent, din […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *