Duminica, cand afara incepuse ( in sfarsit! ) sa ploua m-a apucat brusc cheful de gatit. Nu, nervoasa nu eram, suparata nu, ba chiar foarte bine dispusa! Nu vroiam sa fac ceva complicat, ceva care sa ma tina cateva ore in bucatarie si nici ceva extrem de greu, prin urmare m-am decis sa fac o crema de zahar ars. Merge si cand e mai racoare si cand e cald. Toate ingredientele le aveam in casa, nu-mi mai trebuia decat… putina dragoste. S-a ocupat imediat de asta mister A. si-am purces la treaba:
Pentru 5 portii ( eu am facut doar doua ) aveti nevoie de:
1 l lapte
5 oua
200 gr zahar ( la crema de zahar ars puteti folosi si zahar brun. Fiti insa cu bagare de seama, caci zaharul brun se caramelizeaza mai repede decat cel alb)
1 plic zahar vanilat
Caramel
8 linguri de zahar
Intr-un vas se caramelizeaza zaharul, aveti grija sa fie la foc foarte mic, pana capata o culoare aurie. Se tapeteaza zaharul intr-un vad termorezistent, inclusiv pe margini si apoi se lasa la racit. Dupa aia se bat ouale cu zaharul (inclusiv cel vanilat) pana zaharul se topeste. Se adauga treptat laptele si se incorporeaza bine bine bine!
Se toarna compozitia in vasul termorezistent si se baga la cuptor: 150C pentru 1 ora si apoi inca 15 minute la 170C. Va veti da seama ca este gata daca atunci cand atingeti vasul va „tremura” precum raciturile. Se trece usor cu un cutit pe marginea vasului si se lasa la racit! Dupa ce s-a racit o puteti orna cu frisca, inghetata, sirop de fructe s.a
Pentru ca mie-mi ardea de joaca am facut-o pe micul Masterchef si am facut crema de zahar ars asa:
Pentru cei ca mine ce tin cont de numarul de calorii consumate zilnic spun ca 100g de crema de zahar ars are 113kcal.
Renumita cremă de zahăr ars, încă nu am testat, poate încerc rețeta ta!
Cred ca esti prima persoana pe care o aud ca spune asta .. Cum de nu ai gustat-o?
când am văzut poza pe FB, primul gând a fost că e de pe net, atât de drăguț ai reușit s-o faci ^^
Oh merci kiddo. Data viitoare o voi face inimioara!
abia aștept să văd
Am vrut sa te invit la o praji cu caise si zmeura, dar vad ca ai facut ceva mai bun. Facem schimb?
Accept trocul. Cand il facem?
[…] de inventat retete; stiu, nu e prima data cand ma las lovita intr-o zi caniculara de un astfel de chef dar ce sa ii faci? Te gadila – te […]