De ce sarbatorim Craciunul intr-o zi cu semnificatii pagane?

De ce sarbatorim Craciunul intr-o zi cu semnificatii pagane?

Cei mai mulți cred că Iisus s-a născut pe 25 decembrie, fapt pentru care sărbătorim Crăciunul pe 25. Pe baza informațiilor din Scriptură, mai mult ca sigur că Iisus s-ar fi născut toamna devreme și nu pe 25 decembrie.

Povestea Crăciunului își are rădăcinile în cultura păgână, cand pe 25 decembrie era sărbătorită ziua renașterii Soarelui. Solstiţiul de iarnă are loc cu câteva zile înainte de 25 decembrie în fiecare an şi este ziua anului cea mai scurtă.
Cu sute de ani înaintea apariției celebrului Moș Crăciun, un alt personaj păgân se ocupa cu aducerea darurilor, Nimrod. Potrivit tradiţiei babiloniene, după moartea prematură a lui Nimrod, un copac veşnic verde a crescut peste noapte dintr-un ciot al unui copac mort. Semiramis, mama sa, ar fi spus că Nimrod ar vizita în fiecare an acel copac veşnic verde şi ar lăsa cadouri în ziua aniversării naşterii lui, exact pe 25 decembrie. Aceasta este de fapt originea bradului de Crăciun, care este de asemenea de origine păgână.

Dar de ce s-a ales data de 25 decembrie pentru celebrarea nașterii lui Iisus? În secolul 4, atunci când Imperiul Roman a legalizat creştinismul, majoritatea religiilor celebrau naşterea catorva zei importanti in jurul acestei date. În Roma Antică, în apropiere de 25 decembrie avea loc o sărbătoare numită Saturnalia, una din cele mai mari sărbători ale anului. În cadrul acestei sărbători, romanii îl celebrau pe zeul Saturn. Sărbătoarea începea pe 17 decembrie şi ţinea o săptămână întreagă, până pe 23 decembrie. Saturnalia era caracterizată de oferirea de daruri, ospăţ, cântări şi dezmăţ. Preoţii lui Saturn cărau coroane de crengi veşnic verzi în timpul procesiunii în cadrul templelor păgâne.

Mai târziu, romanii au început să organizeze un festival, pe 21 decembrie numit Dies Natalis Solic Invicti, ceea ce înseamnă “ziua naşterii soarelui neînvins”. Practic, era o modalitate pentru imperiu roman să facă din ziua de 25 decembrie, “ziua soarelui” o sărbătoare pe întinsul întregului imperiu.
În anul 350, Papa Iulius I a declarat că data naşterii lui Iisus va fi celebrata pe 25 decembrie. Se pare ca Papa Iulius a încercat să facă trecerea romanilor la catolicism cât mai uşoară.

Ziua de 25 decembrie nu a fost acceptată de creştini la început. S-a renunţat la ea în anul 381 şi a fost restabilită în anul 400.

via Facebook


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 9 Comments
  1. Ana spune:

    Ceva ce multu nu stiau, bine de stiut acum. happy

  2. PlecatDinLoc spune:

    Cat timp exista mici, bere si manele nimanui nu-i pasa happy.
    Oricum nimeni nu sarbatoreste cu adevarat nasterea Domnului ci doar se simt bine profitand de zilele libere si de atmosfera de sarbatoare care pluteste prin aer.

    • addicted spune:

      Multi nici nu stiu ce sarbatoresc asa ca de ce sa avem pretentii, nu?

      • PlecatDinLoc spune:

        Intr-o vreme aveam o oarecare scarba de turma, dar cu timpul observ cat de trista este lumea din jurul meu.
        Foarte rar mai vad oameni fericiti, iar daca ei pot fi cu zambetul pe buze nestiind de ce ( aka craciunul) zic sa fie.
        Putina fericire nu strica, si cum destuparea mintii este imposibila sa ne multumim cu ce avem, zic.

        • addicted spune:

          Nu toti gandesc asa, din pacate, nu toti merg pe principiul ” Ma uit in jur la ce n-au altii si realizez ce am eu ” sau pe faptul ca un strop de fericire nu strica. Se complac in situatii, aspira la mai mult/e, multi lucreaza pentru asta, altii stau cu mana intinsa si-si plang de mila… Tristea o vad peste tot sa stii, din Iasi in Bucuresti.
          Noroc ca mai sunt persoane ca mine, ca prietenii meu care mai rad si glumesc, in limitele bunului simt, care mai stau vara pe iarba la povesti.

  3. vous pouvez essayer ici spune:

    At this time it seems like WordPress is the top blogging platform available right now.
    (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

  4. ordinateur portable windowstactile spune:

    Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the
    video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog
    when you could be giving us something enlightening to read?

  5. […] dintre voi stiau ca initial Mos Craciun a fost personajul negativ din sarbatoarea Craciunului? Putini. Simbolicul si mult asteptatul Mos Craciun s-a nascut din legende, transformandu-se […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *