Zilele Babei Dochia – Am o baba doar a mea!

Exista o traditie primavarateca la noi la romani care spune ca intre 1-9 martie trebuie sa ne alegem o baba, o baba Dochia doar a noastra! Se spune ca asa cum va fi acea zi aleasa, asa va fi si norocul si firea omului in acel an.

O versiune mai noua ar fi ca restul anului va fi identic cu baba aleasa de fiecare. Adica o „baba” cu mult soare si calduroasa va aduce celui ce a ales-o un an bun plin de implinii si un suflet curat. O baba mohorata, urata si ploioasa va aduce un an rau si o inima inghetata! Eu deja stiu care-mi va fi baba si indiferent de cum va fi vremea, daca-mi voi avea persoanele iubite aproape va fi cu siguranta una insorita si calduroasa.

Cum iti alegi baba?

” Alegerea babei se poate face in doua moduri: alegerea unei zile oarecare intre 1 si 9 martie sau in functie de data nasterii. Astfel, daca persoana respectiva este nascuta intre 1 si 9 ale oricarei luni, baba reprezinta data nasterii; daca ziua de nastere este in afara acestui interval, cifrele ce formeaza ziua nasterii se aduna si rezultatul reprezinta baba persoanei respective. De exemplu, daca ziua unei persoane este pe 21, baba persoanei va cadea pe 2+1=3 Martie. ” – a mea e la intamplare.

Totusi , stiati ca …

” In trecut, ziua Babei Dochia se respecta cu sfintenie, ca o adevarata sarbatoare, pentru ca frigul sa nu aduca pagube pe camp si oamenii sa fie ocrotiti de furtuni, pentru ca ploaia sa nu fie zgarcita cu ogoarele satenilor si anul sa fie unul bogat. De asemenea, se credea ca Baba Dochia avea puterea de a feri de inec, de a ajuta animalele sa se ingrase si de a apara vitele de boala. ” ?

Eu recunosc ca habar nu aveam de ultima parte.

Deci dragilor, v-ati ales baba deja? 


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 14 Comments
  1. Minnie spune:

    OK! Deci prima e a mea ca-s pe întai nascuta! happy

  2. Symplu spune:

    A mea-i pe șase! (Zi naștere)

  3. Cris-Mary spune:

    big grin Eu mi-o alegeam mereu pe 8 martie pentru ca imi place cifra 8, pare ciudat dar asa e laughing dar daca este sa ma iau dupa calcule ar trebui sa fie pe 9 big grin Eu o sa-mi aleg ambele babe ca sa fiu sigurabig grin

  4. Andera Y spune:

    Noroc cu tine, miss, ca iar uitam de asta! In fiecare an imi aduceam aminte prea tarziu. big grin Daca ar fi s-o iau dupa data nasterii, baba mea ar trebui sa fie pe 5, dar cum eu am o pasiune pentru numaru’ 2, la 2 raman. big grin
    Pupici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *