Spotlight – Program Festivalul International al Luminii Bucuresti

  In perioada 23-25 aprilie se va desfasura la Bucuresti prima editie Spotlight – Festivalul International al Luminii.

In aceasta perioada, de la Biblioteca Centrală Universitară pana la Piața Națiunilor Unite, Calea Victoriei se va aprinde, transformându-se intr-o expoziție-gigant, iar spatiile publice vor fi revitalizate prin intermediul instalațiilor interactive și al spectacolelor de lumini.

Festivalul va fi lansat printr-un concert sustinut de Robin and the Backstabbers si Alternosfera pe 23 aprilie, de la ora 20.00, pe Strada Franceza din Centrul Istoric al Bucurestiului.

  Program Festivalul International al Luminii Bucuresti :

spotlight-festivalul international al luminii Bucuresti

Instalaţii de artă:

1. Cloud – 23 – 25 aprilie (20:30 – 00:00) – Statuia Carol I – Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Strada Boteanu

Cloud este o instalație de artă inedită, interactivă, construită din 6,000 de surse de iluminat. Proiectată în ton cu limbajul universal al cerului instalația invită spectatorii să se apropie, să interacționeze și să colaboreze spontan pentru a crea fulgere pe suprafața norului.

2. Large Pendulum Wave – 23 – 25 aprilie (20:30 – 00:00)- Piaţa Memorialului Renaşterii – Memorialul Renașterii, Strada Academiei

Pendulum este o operă de artă pusă în mișcare de gravitație. După ce a fost lansat, observăm doar gravitația acționând. Poezia matematicii. Frumusețea fizicii. Scoasă din laborator și expusă alături de elementele de sub stele. Va dansa și dormi în continuare? Va dispărea în haos? Un experiment kinetic de artă.

3. Chill Voxel – 23 – 25 aprilie (20:30 – 00:00) – Parcul Creţulescu – Biserica Crețulescu, Calea Victoriei

Umflate cu heliu și dotate cu LED-uri, 256 de baloane formează o matrice de sfere luminoase deasupra solului.
Audiența este introdusă într-un peisaj sinestezic, unde sunetul devine conductor.

4. Metropolia – 23 – 25 aprilie (20:30 – 00:00) – Calea Victoriei 

Scopul acestei lucrări este de a încuraja publicul să perceapă orașul ca pe un întreg și să benefieze de energia sa duală. Un alt țel este ca fiecare să găsească în el abordarea pozitivă asupra orașului, acesta din urmă fiind un mecanism inevitabil în societatea modernă.

5. The Sun – 23 – 25 aprilie (20:30 – 00:00) – Calea Victoriei 19

Proiectul facilitează spectatorilor o întâlnire neobișnuită oferindu-le o “confruntare” cu energia, putearea și mărimea Soarelui. Suprafața de proiecție funcționează ca o oglinda semi-transparentă – observatorul devine parte din proiecție.

6. Expoziţie “Lumină pentru România” – 23 – 25 aprilie (20:30 – 00:00) – Muzeul Naţional de Artă al României

Prin Lumină pentru România vrem să descoperim și să aducem lumina în casele celor care nu au curent electric, fie că este vorba de copii care învață în școli la lumina soarelui sau a lămpilor cu motorină sau de oameni care trebuie să meargă mulți kilometri pentru a își încărca telefonul mobil. Este vorba de oameni care nu au acces la rețeaua de electricitate, fie pentru că gospodăria lor se află mai departe de ultimul stâlp, fie pentru că nu au banii necesari pentru avize, taxe de racordare, proiect, facturi.

7. Light Orchestra – 23 – 25 aprilie (20:30 – 00:00) – Faţada Palatului Telefoanelor – Calea Victoriei 33

Ritmul schimbării culorilor Palatului Telefoanelor este predominant alert, cromatica neobișnuită și arborescentă, în timp ce dimensiunea instalației adauga greutate expresiei artistice. Toate acestea creează o atmosferă și o tensiune aproape poetică, cu inserții experimental ludice.

8. Strada B – 23 – 25 aprilie (20:30 – 00:00) – Galeria Victoria – Calea Victoriei 16

Oamenii fac orașul să zâmbească. Propunem un perete reactiv la publicul străzii, prezența privitorului face ca imaginea orașului să devină pozitivă și luminoasă. Cu ajutorul senzorilor transformăm ecranul într-un perete interactiv.

9. Triangles Unfold – 23 – 25 aprilie (20:30 – 00:00) – Calea Victoriei 15

Triangles Unfold este o instalație modulară realizată din triunghiuri echilaterale identice. Acestea se compun la fiecare construcție într-o formă nouă, ca niște atomi bidimensionali cu posibilități infinite de combinare.
Triunghiurile desfășurate devin după construcție suportul jocului cu lumina, iar interactivitatea și feedback-ul le conectează la trecători.
Instalația va avea în fiecare noapte altă înfățișare.

10. Cubic Lens – 23 – 25 aprilie (20:30 – 00:00) – Calea Victoriei 14

Cubic Lens este o stranie “lentilă” a iluziei – un cub cu latura de patru metri, ridicat deasupra mulțimii și iluminat cu peste 20.000 de lumeni.
Ziua, iluzia care îmbracă fețele cubului păcălește ochiul uman, dându-i impresia că vede linii curbe acolo unde sunt doar pătrate identice. Noaptea conținutul proiecției exploatează această percepție la maximum pentru a obține noi și nebănuite efecte vizuale.

11. Urban Neon Forest – 23 – 25 aprilie (20:30 – 00:00) – Str. Lipscani nr. 16

Conceptul acestui proiect a pornit de la asimilarea unui element natural într-o experiență urbană – artificială. Astfel am asimilat copacul unui tub de neon colorat și fiindcă într-o pădure copacii sunt diferiți și dispuși aleatoriu, aceștia se regăsesc dispuși aleatoriu și în spațiul public urban. Prin această instalație încercăm să stimulăm interacțiunile publicului față de acest tip de obiect ce invadează trotuarul.

Mai multe detalii AICI  


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 5 Comments
  1. Catalin twitter spune:

    In sfarsiiiiiiiiiiiiiiiit si la noi !!!! Ar trebui facut si alte orase nu doar in Bucuresti dar pentru inceput e bine ca se face si aici. happy

  2. Anonim spune:

    Te duci?

  3. […] c-am ajuns si la prima editie a Festivalului international al Luminii. Pe scurt, a fost aglomerat dar… frumos!!! Nu ne-au incantat chiar toate proiectiile si […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *