Legenda vâscului

Pe majoritatea îi auzi în ultima vreme că se vor pupaţi sub vâsc dar nici unul nu ştie de unde vine denumirea de vâsc, ce înseamnă, ce-a înseamnat în trecut etc .. Sincer, nici eu nu ştiam dar nici nu zbârnâi să mă pup sub vâsc! laughing

” Vâsc – este denumirea data mai multor specii de plante diin familiile Loranthaceae sau Viscaceae. Vascul de Craciun face parte din speciile din Europa, anume Viscum album. Este o planta care creste incet, sub forma unei tufe atarnatoare, de culoare verde-galbuie, care se gaseste pe ramurile copacilor, chiar si la 4-5 metri inaltime. Florile mici, de culoare galbena apar toamna tarziu, si fac loc aproape imediat fructelor albe.

Numele obisnuit al plantei – mistletoe – provine din credinta ca vascul se inmulteste prin excrementele pasarilor: pe vremea aceea oamenii observasera ca planta crestea numai pe ramurile copacilor pe care stateau pasarile. ”Mistel” este cuvantul ango-saxon pentru excremente, iar ”tan” inseamna ”ramura de copac”.

Druizii il vedeau ca pe un simbol sacru ce avea atat puteri magice cat si proprietati de vindecare. Pentru stramosii nosti, vascul vindeca boli, sporea fertilitatea oamenilor si animalelor, era un mod de protectie importiva vrajitoarelor si aduce noroc. De fapt, planta era atat de sacra pentru druizi, incat, daca doi dusmani de intalneau din greseala sub un copac in care crestea vasc, isi lasau armele, se salutau si faceau un pact de pace pana a doua zi. Cand gaseau vasc crescand intr-un stejar, druizii il taiau cu un cutit de aur si aveau grija ca planta sa nu atinga pamantul, pentru a nu-si pierde proprietatile sacre. In aceeasi zi, sacrificau doi boi pentru a sarbatorii evenimentul norocos. O alta traditie era ca in ce-a de-a sasea noapte cu luna, preoti druizi imbracati in robe albe sa taie special vascul ce crestea in stejar.

Mai tarziu, ritualul taierii vascului a inceput sa simbolizeze detronarea regelui de catre succesorul sau. Vascul se aduna atat la solstitiul de vara cat si la cel de iarna. In Evul Mediu si mai tarziu, ramurile de vasc se atarnau de tavan pentru a apara casa si proprietarii sai de spiritele rele. In Europa, ele se asezau la intrarile in casa si in grajduri, pentru a tine la distanta vrajitoarele.

Din cauza ca fusese atat de important in culturile pagane, vascul nu a fost acceptat la inceput in locurile de rugaciune crestine. Mai mult, nu se stie cu siguranta cum a ajuns planta sa faca parte din traditia sarbatorilor de iarna.

Anglo-saxonii asociau puterile vascului cu legenda zeitei iubirii, frumusetii si fertiitatii, Freya. Conform acestei legende, orice baiat trebuia sa sarute o fata cu care se intalnea din intamplare sub vasc si sa rupa o bobita din tufa respectiva dupa aceea.

sursa

Acum ca să termin într-un ton trendy, am să vă arăt un filmuleţ …. romantic.

YouTube Preview Image

Sper că nu v-am făcut poftă! laughing


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 5 Comments
 1. Mihaela says:

  Foarte interesant! Nu stiam aceste legende legate de vasc.
  Sarbatori fericite Alina! kiss happy

 2. addicted says:

  @Mihaela: Sarbatori fericite si tie dear. kiss

 3. […] Fericit tuturor: Ada Pavel, Alina, Altcersenin, Ana Cazacu, Andera Y, Andreea, Artificiality, Black Angel, Carmen Negoita, […]

 4. Deea says:

  laughing eu presupun ca legenda exista pentru ca sa creasca feritilitatea rolling on the floor

 5. […] Fericit tuturor: Ada Pavel, Alina, Altcersenin, Ana Cazacu, Andera Y, Andreea, Artificiality, Black Angel, Carmen Negoita, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.