Dependenţa!

Toţi am fost sau suntem dependenţi de ceva palpabil şi de cele mai multe ori, înlocuim o dependenţă cu alta, alcoolul cu ţigările, dulciurile cu shoppingul, relaţiile amoroase cu privitul compulsiv la televizor.Dar ce ne face să devenim dependenţi?

Nu, nu e o substanţă în şine ci mai degrabă o „durere” interioară mai profundă decît orice dependenţă. Înlocuim o rană psihică cu o gaură în stomac, ficat, pancreas. Adică nu de fapt aşa ne tratam! Aşa spun cei care beau alcool în execes: mă doare sufletul, dacă beau amorţesc, temporar nu mai doare. Dependenţele din al meu punct de vedere se împart în două categorii: pozitive şi negative. Cele pozitive sunt cele care ne fac viaţă mai frumoasă şi ne aduc satifacţii iar cele negative ne „termină” încet-încet, la nivel anatomic. Care sunt cele mai frecvente dependenţe?:

În vremurile de mult apuse cafeaua era un lux pe care prea puţini şi-l permiteau. Eh na, în zilele noastre lucrurile nu mai sunt aşa iar un pachet de cafea şi-l permite oricine şi mai mult decât atât, pentru mulţi dintre noi a ajuns un „drog” de care nu ne putem dezlipi nici pentru o zi, da nici măcar EU!

Dar să vorbim şi despre ţigări care ştim că sunt un „€œdrog” mult mai nociv decât cafeaua. Nicotina din ţigări poate provocă dereglări în organism şi îmbolnăvirea fumătorului. Ţigările sunt şi ele la îndemână oricui şi, în ciudă promo-urilor care avertizează asupra efectului ţigărilor, cei mai mulţi încep să fumeze în adolescentă, când intervine curiozitatea, aturajul şi trebuie să fii .. la modă!

Desigur dependenţa de droguri este însă cea mai periculoasă, putând provoca chiar moartea persoanelor ce le consumă. Ele conţin substanţe toxice, pe care organismul, o dată ce le primeşte, are o reacţie de euforie şi bună dispoziţie, după care, din nevoia de a trăi iar această stare, se instalează dependenţa.

Jocurile, pe computer sau Playstation. Unele au o undă de violentă remarcabilă, care poate duce, cu timpul, la schimbări de caracter, având în vedere că mulţi copii sunt dependenţi de jocuri. Mie mi se pare o pierdere de timp inutilă. Când petreci ore în şir în compania unor astfel de jocuri, nu numai că îţi obosesc ochii stând mult timp în faţa ecranului, dar, cu timpul, îţi mai este afectat şi psihicul!Aşa că eu spun, mai rarut că-i mai drăguţ şi mai SĂNĂTOS fizic şi psihic.

Voi de ce sunteţi dependenţi?


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 35 Comments
 1. Glappy spune:

  Chiar am stat sa ma gandesc la ce sunt dependent,am fost de cola,m-am tratat,am fost dependent de internet,dar am vazut ca pot sta linistit si fara el.Nu mai am nici o dependenta big grin.

 2. Glappy spune:

  Fetița e terminata laughing,dar mai am alte 2 personaje,pe care nu prea am avut chef sa le fac big grin,am fost o putoare,am zis,am tot incercat sa fac alte chestii,numai personajele alea nu big grin. Totusi nu am stat chiar deageaba,ca am lucrat si pentru un alt proiect happy.Niste desene cu copii bolnavi,nascuti cu malformatii,copii necajiti,pentru a le arata oamenilor ce inseamna cu adevarat un necaz,nu lipsa banilor.happy Deci am o scuza laughing

 3. Pavel spune:

  De cafea. Cea mai frumoasă, cea mai savuroasă depedenţă, cea mai frumos mirositoare depedenţă din câte există. Unde mai pui că-ţi mai şi încălzeşte trupul iarna. happy

 4. Din păcate, de țigări. Dar la un moment dat voi reuși să mă las tongue

 5. florin spune:

  Sunt dependent de pariuri dar cred ca am reusit sa controlez dependenta jucand doar sume mici de bani…Se pare ca internetul e in top la mine,cand ma trezesc deschid laptopul si dupa ma spal pe fata.big grin

 6. Mihaela spune:

  Cred ca-s dependenta de blogging. happy Blogul meu e primul site pe care il deschid dimineata, cred ca imediat dupa ce ma trezesc. Seara, la fel. Nu sunt linistita daca nu intru de cateva ori pe zi, sa aprob comentarii, sa raspund la ele.
  Insa nu o percep ca o problema, blogul imi aduce bucurii, e normal sa si muncesc la el, sa-mi dau silinta.
  De ceai nu cred ca sunt dependenta, pot trece zile fara sa beau ceai si nu sufar prea tare. De fapt, de la prea mult ceai (sau orice alta bautura/aliment) exista riscul aparitiei saturarii si cred ca asa voi ajunge si eu.

  • addicted spune:

   Nu e clar o problema, iti aduce zambetul pe buze si e bine sa te tii de asta! De blogging mi-s si eu dependenta si la fel ca si tine , blog-ul e primul pe care-l deschid dimineata si-nchid seara.. Va am pe voi si-am mai mult/e cu voi decat am in viata reala! happy

 7. Creve spune:

  Nu-mi vine în minte nicio dependență pozitivă laughing

 8. Paul spune:

  de internet,blog..si atat big grin…momentan big grin

 9. […] si nu numai, in lista de messenger. Multi au cautat pe net, au intrebat pe unul altul si nici o rezolvare.  Ei bine se pare ca nu sunt de vina calculatoarele noastre, ori sistemele de operare, ci chiar […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *