Duna Pyla

De Duna Pyla numită de turişti şi „Sahara” din Franţa am auzit de la una din prietenele mele ,Gabi, stabilită în Franţa de 4 ani. Uriaşa şi mirifica dună se află la aproximativ 60km de oraşul Bordeaux şi este situată în interiorul Golfului Arcachon, în apropierea Atlanticului. Imensa aglomerare de nisip are o lungime de circa 2.500 metri, lăţimea aproximativă de 500 metri şi atinge înălţimea maximă de 107 metri iar volumul total al dunei este de 60 milioane de metri cubi. Da, 60 milioane de metri cubi!

Pentru a fixa solul nisipos, autorităţile franceze au plantat aici încă din secolul al XIX-lea, o mare pădure de pini mediteraneeni, care astăzi constituie cel mai mare corp distinct de pădure de pini din Europa.

Cum a apărut această dună?

” Duna Pyla are o compoziţie asemănătoare cu cea a micilor dune din apropierea sa -este alcătuită din granule nisipoase din siliciu.

Vânturile le-au şlefuit uniform în mii şi mii de ani, până când fiecare bob de nisip a ajuns la dimensiunea aproximativă de 0,35 milimetri în diametru. Dimensiunile granulelor de nisip se schimbă de la nord la sud, afectate evident de sinclinalul dunei şi intensitatea curenţilor de aer.

Dacă la Soulac diametrul granulelor este de 0,35 mm, lângă Arcachon, boabele de nisip ating doar 0,25 mm. Şi mai spre sud, în direcţia oraşului Bayonne, diametrul creşte până la 0,40 mm, dar media miilor de miliarde de fire de nisip luate în ansamblu rămâne de 0,35. ” – Discovery.

 

Duna s-a instalat, peste 20 de terenuri particulare. În fiecare an, nisipul de pe panta estică acoperă aproximativ 8.000 metri pătraţi din pădurea de pini. Deşi extinderile sale dăunează, pe termen scurt, vegetaţiei şi proprietăţilor particulare, duna trebuie admirată şi protejată. Doar este cel mai efemer dintre monumentele naturii din Europa!

Când voi avea posibilitatea de-a merge în Franţa, acest loc dumnezeiesc va fi primul lucru pe care vreau să-l văd. Mă voi înarma cu o placă , cu un aparat foto şi un binoclu pentru a admira şi imortaliza imagini şi trăiri de neregăsit în altă parte a Europei!Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 24 Comments
 1. bubu says:

  Deosebit si frumos in acelasi timp.Foarte frumos ca francezii au grija de acest loc si incearca sa il conserve.Ar trebui sa luam si noi exemplu de la ei si nu numai.

 2. Sorin says:

  de Iguazu stiam. Dar de Pyla n-am auzit in viata mea. dar cum dracu a ajuns acolo?

 3. Sorin says:

  thinking pare atat de iesita din decor incat ai zice ca e “man-made”…

 4. Delius says:

  Cate locuri superbe exista in lumea asta de care noi nu avem habar…..

 5. Mihaela says:

  Superb! Nu stiam de el.

 6. căpcă1 says:

  pam,pam,paaam ! si, face , ce ?!

 7. emma says:

  foarte frumos nu stiam nici eu de exista dunei

 8. Madalina says:

  Ok, am sa fiu sincera: MIE NU-MI PLACE! straight face E ciudat… worried

 9. Madalina says:

  Normal, imi exprimam parerea doar.. phbbbbt

 10. gaby says:

  mda intradevar superb …anul asta am sa fac alte poze si am sa ti le trimit …dar as prefera sa vii aici sa o vezi cu okii tai eu ink te mai astept scumpa prietena …..siii sorry pentru absentza sad

 11. Nice says:

  E un loc tare special din Europa, ma atrage, dar presupun ca din Franta as alege mai degraba Parisul si Valea Loarei. Si Coasta de Azur, evident. Cum as putea rata Nice? laughing

Leave a Reply

Your email address will not be published.