Plăcerea e dependența de ceilalți. Dacă iubești o femeie, dacă asta e plăcerea ta, atunci acea femeie devine stăpâna ta. Dacă iubești un bărbat, dacă asta e plăcerea ta și ești nefericită, disperată, tristă fără el atunci ai devenit sclavă ,nu mai ești liberă, ești la închisoare. Dacă ești în căutare de bani și putere, atunci vei fi dependent de bani și putere. Omul care tot acumulează bani, a cărui plăcere e să aibă din ce în ce mai mulți bani, va deveni din ce în ce mai nefericit, deoarece cu cât are mai mulți, cu atât vrea și mai mulți, și cu cât are mai mulți, cu atât se teme mai tare că o să-i piardă.
E o sabie cu două tăișuri: primul tăiș este să vrei mai mulți. Cu cât pretinzi mai mulți, cu cât dorești mai mulți, cu atât mai mult simți că îți lipsește ceva te simți mai găunos, mai gol. Iar celălalt tăiș al sabiei este că, cu cât ai mai mulți, cu atât te temi mai tare că ai putea să rămâi fără ei. Pot fi furați. Banca poate să dea faliment, situația politică din țara se poate schimba, țara poate deveni comunistă… există o mie și unu de lucruri de care depind banii tăi. Banii nu te fac stăpân, te fac sclav.
Plăcerea e periferică; de aceea e menită să depindă de circumstanțe exterioare. E numai excitație. Dacă mâncarea e plăcere, ce îți place de fapt? Doar gustul preț de o clipă, când mâncarea trece peste papilele gustative de pe limbă, ai o senzație pe care o interpretezi ca plăcere. Este interpretarea ta. Azi s-ar putea să semene cu plăcerea, iar mâine s-ar putea să nu mai semene cu plăcerea. Dacă mănânci zi de zi aceeași mâncare, papilele gustative devin insensibile la ea. În scurtă vreme ți se va lua de ea, nu-ți va mai plăcea!
Vă recomand cartea: Bucuria- Fericirea care vine din interior ~ Osho
cam asa e cu orice.. totul e bun dar cu masura, fara excese si sa sti cand sa te opresti.
Adevarat, trebuie sa inveti sa pui in orice limita!
Complet de acord. Mereu am susținut ideea asta. Totul, dar absolut totul, este ok atunci când este moderat. Odată ce a trecut spre plus sau spre minus s-a pierdut echilibrul și lucrurile o iau razna.
Exact! Pe langa faptul ca o iau razna, sufleste nu iti e ok si atunci cand dai prea mult fara limita si primesti mult prea putin.
Hm… ai dreptate in privinta banilor, sunt ca un drog de a carui dependenta nu esti constient. Cred ca exista in fiecare dintre noi, la unii mai mult, la unii mai putin. Despre placerea e a iubi un barbat, nu stiu ce sa zic. Nu e chiar sclavie, dar intr-adevar te subjuga destul de mult.
Cand iubim e clar ca nu mai suntem la fel de… liberi ca inainte dar da e mult spus ” slavie „.
Despre bani, cred ca tuturor ne sclipesc ochii cand vorbim de ei, e un rau necesar.
Şi de trăit, când o mai facem? Numai bani, şi bani…
Pai traim.. cu gandul la bani. Ei ne intretin din pacate, nu doar ceea ce tine de fizic si sentimente.