Pamflet – Povestea furnicutei

De prin timpul facultatii tin intr-un folder un document in care am numai povestiri si povestioare mai mult sau mai putin amuzante. Sa-mi fie cu iertare faptul ca multora dintre ele nu le cunosc autorul; sa ma trageti de manuta de il descoperiti, in ORICE articol de acest gen.

Iata acum povestea furnicutei :

”  In fiecare zi, in zorii zilei, sosea la serviciu său, furnicuţa productivă şi fericită. Acolo îşi petrecea zilele furnicuţa, muncea, muncea cu spor şi cânta veselă. Ea era fericită şi firma mergea foarte bine. Dar…

Bondarul, Director General, la firma unde lucra furnicuţa, a considerat că nu era posibil ca furnicuţa să lucreze de capul ei, aşa că a creat postul de Supraveghetor. Pentru acesta l-a angajat pe SCARABEU, care avea multă experienţă. Prima preocupare a Scarabeului supraveghetor a fost să organizeze munca furnicuţei, şi a pus-o să facă rapoarte de activitate zilnice. În curând a fost necesară angajarea unei Secretare pentru a-l ajuta pe Scarabeu la citirea si inregistrarea rapoartelor furnicuţei. Aşa că au angajat o paienjenita care organiza actele şi răspundea la telefon.

Între timp, furnica productivă şi fericită muncea, muncea, muncea…
Bondarul, Directorul General era foarte mulţumit de rapoartele date de SCARABEU, aşa că a mai cerut statistici, indicatoare de gestiune şi pronostice. Atunci a fost nevoie de angajarea unui GANDAC, asistent pentru Supraveghetor… şi a mai fost nevoie de un nou calculator şi o imprimantă color.
Curând, furnicuţa productivă şi fericită a inceput să se plângă, de toată hârţogăria şi toate rapoartele pe care trebuia să le facă. Cântecul ei nu mai era la fel de vesel ca înainte.
Bondarul, Directorul General, văzând aceasta a considerat că trebuia să ia măsuri. Aşa că, a creat postul de Şef de departament, acolo unde lucra furnicuţa productivă şi fericită. Postul i-a revenit unui GREIER, care şi-a făcut un birou nou, modern şi echipat corespunzător. Noul şef de departament, avea nevoi de un asistent, care să îl ajute in pregătirea planului strategic şi al bugetului pentru departamentul la care lucra furnicuţa productivă şi fericită.
Furnicuta nu mai cânta ca inainte şi era din ce în ce mai stresată.

Într-o zi, Directorul General, uitându-se pe cifre, şi-a dat seama că departamentul unde lucra furnicuţa, nu mai era la fel de rentabil ca înainte. Aşa că a angajat-o pe bufniţă, consultant de specialiatate, pentru un diagnostic. Bufniţaa a stat 3 luni la firmă, în urma studiilor făcute a tras următoarea concluzie: “Departamentul are prea mult personal”…
Aşa că urmând sfatul specialistului s-a făcut o reducere de personal.
Furnicuţa a fost prima pe listă, deoarece era nemulţumită mereu…

Morala: Nici să nu-ţi treacă prin cap să fii o furnicuţă productivă şi fericită. E de preferat să fii incompetent şi nefolositor. Incompetenţii nu au nevoie de supraveghetor, toată lumea işi dă seama de ce. Şi dacă, în ciuda “eforturilor” tale eşti productiv, să nu arăţi, pentru nimic în lume că eşti fericit. Asta nu ţi se va ierta!
Dar dacă, in ciuda celor de mai sus, te încăpăţânezi să fii o FURNICUŢĂ PRODUCTIVĂ ŞI FERICITĂ, lucrează pe cont propriu, astfel incât să nu ţii in cârcă bondari, scarabei, paienjeni, gândaci, greieri şi bufniţe.”


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 9 Comments
 1. vienela says:

  Un fel de furnicuta am fost si eu la ultimul loc de munca, dar nu am asteptat sa ma trimita ei la plimbare, am fugit eu cand mi-am dat seama ca ma plang prea mult de sarcinile care se inmulteau. laughing

  • addicted says:

   Da, cunosc acele fise de angajare interminabile, din pacate. Nu inteleg, de ce se profita atat de mult de unii si altii? Adica e ok sa “profiti” dar sa si platesti pe masura, nu sa iti bati joc..

   Foarte bine ca ai parasit locul cu pricina si nu ai stat sa fii folosita!

   • vienela says:

    Am rezistat eroic vreo doi ani, dar in ultimul timp eram cu nervii la pamant. laughing

    • addicted says:

     De ce crezi ca spuneam eu ca fecioarele au ele rabdare pana la Dumnezeu dar mai si cedeaza? laughing Noua mediile stresante nu ne plac si ne dauneaza grav, ajungem sa dezvoltam anumite boli… Ma rog, eu deja am dezvoltat vreo doua din cauza stresului si-a grijilor si incerc sa le “elimin”. Urasc mediile stresante, nu sunt omul care poate face fata unui stres continuu.

     • vienela says:

      Cred ca si eu am ramas marcata destul de puternic. Psihic. Nu vreau nici sa incerc sa-mi caut servici, desi nu o duc deloc pe roze. Am ramas cu teama ca voi fi iar furnicuta care trebuie sa care in spate tot mai multi colegi si sefi. crying

      • addicted says:

       Teama nu trebuie sa iti fie, cand vei realiza ca se repeta ce s-a intamplat in trecut, nu mai astepti si pleci. Incerci si incerci pana iti gasesti locul!

 2. Mihaela says:

  Asa e, dar totusi cred ca o firma ok isi da seama cine munceste sau nu si se chinuie sa il pastreze pe cel competent. Cel putin asa s-a intamplat in firmele unde am lucrat eu sau din ce am mai auzit de pe la prieteni/parinti. Sau poate am avut noi noroc. happy Erau si firmele destul de mici, era usor sa-ti dai seama cine munceste, cine nu, cine e competent si cine nu.

  • addicted says:

   Da, nu zic nu insa ideea este ca in multe din cazuri de cel competent, de cel foarte bun, ambitios s.a, se profita intr-un fel sau altul, mai mult sau mai putin.. Asta e realitatea! Poate nu multi isi dau seama ca sunt “exploatati”… Exemple am si eu, atat de fratii mei, cat si de la prieteni!

Leave a Reply

Your email address will not be published.