Inteligenta zodiilor

Asupra temperamentului si caracterului fiecarei zodii se grefeaza un anume tip de inteligenta, nu exista o zodie mai inteligenta si alta “mai putin inteligenta”. Planeta guvernatoare ne influenteaza felul in care gandim, memoram, ne folosim imaginatia si in care rezolvam problemele. Astea fiind lamurite iata cateva “repere” de inteligenta a zodiilor:

Berbec

Inteligenta in actiune

Pentru eternul copil al zodiacului, este specifica inteligenta inventiva, improvizatoare, inovatoare sau renovatore. Berbecul se straduieste intotdeauna sa exceleze facind ceva nou, nemaiintilnit, inedit, sa fie mereu primul. Este, in intelesul deplin al cuvintului, un spirit partizan, capabil sa-si ofere intreaga energie unor opinii preconcepute care nu ii apartin, unor convingeri stabilite definitiv. In aceasta consta forta si slabiciunea acestei inteligente, a carei intuitie se avinta cu o viteza extraordinara, dar a carei judecata exprima o viziune unilaterala. De aici nu rezulta intotdeauna un spirit stabil; ar fi asa numai daca s-ar putea detasa pentru a judeca, ceea ce nu se intimpla des; intr-adevar, viziunea sa este imediata, directa, instantanee, si in continua miscare. Berbecul stie sa se foloseasca in modul cel mai fericit de paradoxuri si nu se da in laturi in fata ideilor celor mai nastrusnice; poseda arta de a sustine tezele care socheaza si rcuseste sa convinga sau, mai exact, sa seduca.

Taur

Inteligenta asezata in tipare fixe

Inteligenta tipului caracteristic pentru zodia Taurului dezvaluie un spirit realist si practic cu mult bun simt, care vede lucrurile cu simplitate si le judeca sanatos. Inteligenta nu trebuie sa inceteze niciodata sa fie eficienta; ea trebuie sa slujeasca utilizarii, exploatarii sau asimilarii lucrurilor. De aceea, el stie sa se serveasca de obiecte si sa se instaleze practic in viata materiala.
Mintea lui incepe prin a gindi cu mainile: are o inteligenta care pipaie care vrea dovezi evidente pentru a crede. Aceasta inteligenta este deci facuta sa evolueze in concret, in concretul realitatii pe care nu il paraseste niciodata pentru vreo iluzie.
Aceasta minte trebuie totusi sa se teama sa creada prea mult in aparente; nativul este mai mult ca oricine victima iluziei simturilor. Simtul realului e prea adesea limitat la viziunea ingusta a individului practic. Taurul este un bun observator, obiectiv, pe care emotiile nu il prea stanjenesc in judecata. Nativul asimileaza incet lucrurile, asupra carora este obligat sa revina de mai multe ori. Trebuie cu adevarat sa-si indese ideile in cap. in schimb, stie ca tot ce a asimilat mintea sa este cistigat o data pentru totdeauna, retinut intr-o continua si durabila disponibilitate. Venus in semn de Pamant confera inteligenta mai sensibila la greutatea ideilor, decit la stralucirea si mobilitatea lor. O data ce a tras o concluzie, aceasta este definitive, taurul nu se lasa influentat. Se stie, de altfel, ca ii trebuie timp ca sa inceapa ceva.Inteligenta sa nu face decit sa urmeze acelasi proces fiind mai mult decat conservatoare.

Gemeni

Inteligenta vie si iscoditoare

Dupa unii, Geamanul este tipul “superficial-vast”. El acorda in fiecare clipa un fascicol ingust de atentie tuturor lucrurilor, fara sa insiste asupra detaliilor. Se detaseaza de alte zodii printr-o intelegere prompta si o utilizare instantanee a lucrurilor citite sau invatate. Mintea sa este in permamenta lacoma de idei noi, abia asteapta sa isi etaleze cunostintele sale, simte nevoia sa vada si sa incerce mereu altceva. Inteligenta sa se evidentiaza prin mobilitate si rapiditate, Gemenii fiind semnul cel mai mobil din zodiac. Gindirea lui se apleaca nemaipomenit de repede asupra a tot ce-l inconjoara si sare de la un obiect la altul. Aceasta repeziciune deriva din nevoia interioara de schimbare, ca urmare a unei atentii care se epuizeaza foarte repede asupra fiecarui obiect. Dar repeziciunea isi pune amprenta in fiecare actiune, in gasirea de solutii abile la orice probleme. Geamanul este “trestie ginditoare”…
Cind e bine adaptata, cum se si intimpla de obicei, gandirea sa este perfect elastica. Te poate face sa te gindesti la cameleon.
Inteligenta geamanului duce la inclinatii pentru arta si literatura (poezia convine si ea). Gemenii invata scriind si scriu invatand. Mintea lor proceseaza cuvinte, nu senzatii ca la taur, sau impulsuri de moment cala berbec, si nici emotii ca la rac.

Rac

Inteligenta emotiei vii

Memorie, imaginatie si intuitie sint datele cardinale ale inteligentei senzoriale a unui Rac. Daca racul nu s-a putut desprinde de copilarie, de familie, modul lui de a gindi este timid, insuficient de eliberat de reactiile imediate, de prejudecati sentimentale. In plus, emotivitatea ii incurajeaza subiectivitatea, face sa se nasca in inima lui nelinistita credinte si adevaruri care nu duc la nimic; din ea deriva spiritul capricios care se complace in ceturile iluziei. Dar la Racul eliberat, aceeasi emotivitate reprezinta tocmai o forta spirituala: gindirea lui cistiga in caldura si se lasa antrenata de sentimente marete; De multe ori putem intilni acest tip dedindu-se unei visari hoinare, se distinge la el un fel de lene de a gindi. Dar cind spiritul sau domina partea emotionala care il strabate, el retine ideea ce i se prezinta, o incalzeste, o face sa se maturizeze interior, o cloceste. Pentru o asemenea fiinta, noaptea este intr-adevar un sfetnic bun. Dar adevarul trebuie sa vina dinauntrul si din profunzimea fiintei, sa fie simtit si trait, sa fie un adevar care iese din put. Este o inteligenta care aproape ca ar putea fi calificata drept materna, fiindca reprezinta un demers de participare: asemeni mamei care participa la viata copilului ei, il ghiceste, il simte cum isi simte propriul trup. Vorbim de inteligenta emotionala aceea care ne ridica deasupra gandirii reci si detasate, menita sa separe oamenii in categorii. Racul proceseaza emotii, retine emotii foloseste emotia drept trambulina pentru creativitatea sa. Luna ii da profunzime si aplecare spre sine, dar si sre nevoile celorlalti fata de care racul are o aplecare deosebita.

Leu

Inteligenta supusa vointei

La leu, gandirea este structurata in jurul lui EU. Gandirea este rezultatul luptei permanente intre doua elemente EUL si Vointa. Eul leului pare sa aiba o minte proprie. Tot ce poate fi conjugat la persoana intai este benefic. Gandirea este parazitata uneori de eu sunt, eu fac, eu stiu, eu….omnipotenta si omniscienta poate fi o iluzie pe care mintea leului o poate genera si care ii poate face viata destul de grea pentru el, si de-a dreptul imposibila pentru altii. Un leu isi aduce aminte ceea ce vrea sau ceea ce ii serveste scopurile. Amanuntele neplacute sunt regal trecute cu vederea si asta ii poate aduce necazuri uneori, pentru ca altereaza realitatea asa cum vrea, iar celor din jur asta li se pare greu de suportat. Leul are o gandirea maiestuoasa si creatoare, el poate construi mental imperii pe care apoi sa le vada devenind realitate. Nimic nu il poate opri pe leu sa vrea, sa fie, sa conduca. Gandirea sa este una solara care cuprinde totul cu usurinta, dar selecteaza doar ce poate sa il ajute pe native sa conduca, sa straluceasca sa fie creativ. Leul vrea si este in stare sa isi foloseasca mintea pentru a gasi calea cea mai scurta dar si cea mai vizibila pentru a atinge succesul. Imaginatia puternica il poate face chiar sa gaseasca solutii surprinzatoare care sa ii asigure pastrarea pozitiei inalte in ochii celorlalti.

Fecioara

Gandire analitica a detaliului

Aceasta zodie marcheaza in fapt aparitia ratiunii. Zodia fecioarei dicteaza nativului sa isi caute masura in logica. Gandirea fecioarei este una practica, concreta, ancorata in realitatea imediata dar si in cea viitoare. Fecioara se gandeste la detaliu, se gandeste la efecte, si dintre toate cel mai tare o obsedeaza cele negative. De aceea Fecioara cheltuieste multa energie mentala pentru a crea scenarii fataliste in care ajunge sa creada. Gandirea este destul de orientata spre a crea categorii din ce in ce mai mici pentru tot ce il inconjoara pe nativ. Memoria detaliului este foarte importanta. Memoria fecioarei este una prodigioasa si cei din jur ajung sa se roage ca fecioara sa mai si uite. Gandirea fecioarei este una critica si chiar aspra. Cat despre imaginatie, nu sunt multe de spus caci fecioara prefera sa aplice algoritmi prin care sa rezolve probleme, nefiind foarte imaginativa si creativa decat daca acest lucru ii mai mult decat necesar in efortul ei de a atinge perfectiunea. Mintea fecioarei opereaza foarte bine cu numere si ecuatii, adorand sa aplice solutii verificate. Daca vrei sa fii organizat si ordonat gandeste ca o fecioara. Fecioara este maesttrul ordinii, disciplinei si organizarii. Nelinistitul Mercur in semn de pamant face ca fecioara sa gandeasca permanenta si neintrerupt, dialogul interior nu este niciodata usor de perceput in exterior de catre ceilalti asa ca vi se poate parea ca fecioara are o minte linistita. Nimic mai fals. Mercur este ca si semnul: reprimare a vietii sensibile, intelectualizare si socializare, in profitul uzantelor si al conventiilor supuse regulilor logicii; contact spiritual prin idei imbracate in cuvinte si contact material printr-un sistem de schimburi reglementate.

Balanta

Inteligenta asociativa

Balanta gandeste in termeni asociativi, fiind guvernata de Venus intr-un semn de aer, ceea ce ii confera o mobilitate aproape obsesiva. Balanta asociaza fiecare concept, fiecare fenomen, fiecare intamplare. Invata foarte repede legaturile cauza effect si acolo unde nu exista legaturi nu are nici o problema in a le crea si a le fundamenta. Balanta nu invata singura, are nevoie de ceilalti pentru a invata, invata din situatii sociale si invata predandu-le altora. Este extrem de creativa si gaseste solutii nu doar utile si corecte dar si frumoase, la toate problemele. Ii plac cararile batatorite, dar risca si sa deschida noi drumuri in gandire. Balanta are nevoie si de ratiune si de imaginatie. Gandirea sa este destul de detasata de emotii si poate fi numita o gandire sociala. Solutiile sunt totdeauna menite sa patreze echilibrul, sa impace pe toata lumea intr-o armonie desavarsita. Asta nu inseamna ca solutiile sunt si cele corecte, dar nu conteaza macar toata lumea este multumita. Cat despre memoria balantei, nu este una a detaliului evident. Nu tine minte numele unui teorii dar tine minte datele de nastere a zeci de oameni importanti pentru ea. Gandirea balantei este menita sa impace orice contrarii. Ea nu mai este blocata in eu si deschide era lui “Noi”. Mintea balantei nu este blocata de ego ci este implinita in raporturile cu ceilalti.

Scorpion

Taina gandirii profunde

Gandirea scorpionului este precum lava ce se acumuleaza sub pamant. Ea sta mereu gata sa erupa sa distruga totul in jur pentru ca pe urma sa recreeze lucruri mai bune si mai frumoase. Scorpionul este primul semn zodiacal care are legatura cu lumea nevazuta a subtilului de aceea gandirea sa este puternic ancorata in realitati ce nu pot fi percepute prin intermediul simturilor comune. In general gandirea unui scorpion este greu de inteles pentru altii, este ascunsa ca intelesuri si foarte simbolica. Acolo unde unul vede o floare, scorpionul vede un simbol ocult menit sa ii deschida portile intelegerii secrete ale adevarurilor despre lume si viata. Scorpionul vede lumea altfel, nici nu ai zice ca este vorba despre aceeasi planeta. Tine minte multe lucruri care altora par fleacuri si uita lucruri esentiale din punctual de vedere al celorlalti. Motorul inteligentei Scorpionului este teapa curiozitatii, care isi are obirsia in cautarea precoce a misterului sexual. De la aceasta origine pastreaza dorinta de a scormoni, a scruta, a sonda, ca sa descifreze o enigma, sa descopere un secret, sa dezvaluie un mister. Este un copoi fin caruia ii place sa urmareasca o pista incarcata de necunoscute, sa descurce itele unei situatii inexplicabile.
Pentru el, a gindi inseamna a spune nu, a trage asupra cuiva sau a unei idei; inseamna chiar uneori a se face avocatul diavolului. Sa mai adaugam ca forta sa de intuitie se refera mai curind la o deschidere de cimp redus; ea produce acel spirit percutant care nu se incurca in prea multe probleme ca sa se indrepte cu o siguranta absoluta spre punctul crucial si sa dea acolo loviturile decisive.
Lucru ciudat, acest spirit critic poate sa faca foarte bine casa buna cu o “mentalitate magica”.

Sagetator

Gandirea libertatii absolute

Un sagetator are o gandire orientata spre a intelege cauzele si efectele oricarui fenomen. El este deschis atat spre lumea concreta cat si catre cea abstracta si reuseste sa gaseasca explicatie pentru orice in orice moment. Mintea unui sagetator este iscoditoare si cercetatoare si nu are odihna niciodata. Gandeste in imagini si mai ales in miscare. Toate elementele gandirii sunt mobile. Jupiter il face sa gandeasca la scara mare macrocosmica de multe ori. Este o gandire care pune mereu in evidenta partea plina a paharului. Solutiile pe care le gaseste la probleme sunt creative si menite sa ii asigure un maxim de libertate. El nu apartine nici unui sistem, desi uneori adera la un sistem filoslofic sau altul, dar in general isi creaza propriul univers mental, pe care este gata sa il impartaseasca si cu altii si chiar sa devina invatator sau professor. NU prea ii place sa calculeze rezultatul cu virgule aproximeaza totdeauna in plus. Gandirea este generoasa si la propriu si la figurat si reuseste sa nu se puna pe sine pe primul loc. MIntea sagetatorului este mereu tintita spre cer sis pre dumnezeu, el fiind in permanenta cel care vrea sa inteleaga! Gandirea sagetatorului este una realista, rareori afectata de emotiile proprii sau ale altora. Totusi sagetatorul este un pasional care poate aprinde mintile multora si ii poate face sa il urmeze oriunde. Sagetatorul este cel care planuieste marile explorari mintea lui cartografiaza teritorii necalcata de nici o alta minte.

Capricorn

Gandirea ridicata la rang de virtute

Nu degeaba capricornul este plasat in prima parte a iernii. Pana si gandirea sa este una rece, calculata, precisa pana la cel mai mic detaliu. Capricornul opereaza cu notiunea de a folosi. Tot ceea ce invata trebuie sa ii fie de folos si daca nu ii este momentan, poti fii sigur ca el capricornul ii va gasi o utilitate. Pana si oameniipot sa se simta folositi de mintea austerului capricorn, care nu este prea darnica cu aprecierile pozitive si cu laudele. Imaginatia unui Capricorn este vasta dar poate fi de multe ori in alb si negru, fara sa reuseasca sa surpinda nuante. Nu putem vorbi nici o clipa de aportul emotiei in gandirea capricornului. Pana si acestea apar doar daca pot fi folosite pentru a influenta sau chiar manipula. Finalitatea oricarui demers de gandire este cariera sau imaginea sociala, rangul pe care i-l poate conferi imaginatia, creativitatea. Solutiile la probleme pot fi austere adica va gasi mereu calea care sa presupuna cheltuiala cea mai mica de energie si de resurse. NU te astepta de la un Capricorn sa poata concepe generozitatea. El invata usor, face corelatii, tine minte doar ce ii trebuie si prefera sa nu isi etaleze cunostintele decat pentru a-I epata pe cei pe care ii considera superiori. Fiind o zodie de pamant guvernata de batranul Saturn, capricornul este destul de lent si asezat ii place mult sa sereculeaga si sa mediteze cu severitate saturniana. Daca gandirea sagetatorului este una orientate spre exterior a capricornului este orientate spre sine dar mai ales spre scopul pe care care si-l alege dupa deliberari indelungate, dar de la care nu se abate niciodata. Capricornul evoluat elibereaza inteligenta din cercul ingust al subiectivitatii ceea ii ingaduie sa aiba viziunea cea mai obiectiva asupra realitatii in plan moral si spiritual. Ca o concluzie capricornul are o inteligenta obiectiva, spirit logic si o mare putere de judecata rece, detasata, neafectata de emotii. Capricornii stiu ca stiu si pot folosi orice

Varsator

Gandirea geniala a vizionarului

Varsatorul preia cate ceva din toate tipurile de gandire ale celorlalte zodii, integrandu-le in dimensiunea viitorului. Mintea varsatorului opereaza efectiv cu amintiri din viitor, ceea ce uneori nu este usor de inteles pentru ceilalti. Fluxul de idei este foarte rapid, solutiile apar in flasuri de intuitie geniala, astfel incat ai impresia ca varsatorul are in permanenta legatura cu sfatuitori din lumea nevazuta. El opereaza cu imagini si concepte cat mai abstracte si mai greu de inteles. Gandirea san u se inscrie in nici un tipar. Lumea vazuta si nevazuta, prezentul trecutul viitorul se intampla in acelasi timp. Cand apar probleme le gaseste cele mai neasteptate solutii fiind creative si genial fara effort si mai ales fara sa fie ostentativ. Are o minte mare, o imaginatie uriasa si o creativitate nemasurate, dar uneori se limitea\za doar la a gandi ce are de facut si de a trece mai putin la actiune. Eul sau este puternic, dar simte ca este al tuturor si ca toti oamenii ii sunt prieteni. De aceea invata foarte bine in grupuri. Mintea sa nu concepe limite, bariere, obstacole. Unde unii vad gunoaie, el vede comori. Uranusul patron da gandirii sale un character imaterial si oarecum fluid. Mintea varsatorului este divortata de reguli norme si impuneri pe care considera ca il limiteaza, dar este mereu orientate spre progres.

Pesti

Pestii nu gandesc…ei simt

Orice farama de ratiune in cazul pestilor trece prin simtire si credinta in faptul ca se poate indiferent de obstacol. Pestii nu stiu ce este acela imposibil. Mintea lor imbratiseaza cu usurinta tot universal si toata creatia si gaseste solutii fie in lumea vazuta fie in cea nevazuta cu mare usurinta. Neptun le da intuitii care trec dincolo de transcendental. Pestii pur si simplu au credinta ca pot fi si pot face orice nu doar pentru ei ei cat mai ales pentru binele celor din jur. Mintea gaseste mereu noi modalitati de a sluji celorlalti, da e face in asa fel incat si acestia sa gasesasca puterea de a crede ca se poate. Divinitatea pentru pesti este invatarul unic prin intermediul caruia imaginatia, intuitia, memoria nu au limite.

Conform unei conceptii spiritualizante, spiritualul este definitiv disociat de material si sufletul, eliberat de invelisurile sale terestre, revine la izvorul divin: partea imateriala din om se uneste cu creatorul sau….E desigur evident ca acest semn simbolizeaza oceanul comunitatii tuturor oamenilor de pe pamint. Pestii vad dincolo de simturi, ratiune, emotii, interese, mentalitati, credinte, vointa, dorinta, stiinta…ei proceseaza infinitul, vesnicia si iubirea si cu asta isi hranesc mintea, trupul si sufletul.


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 6 Comments
  1. Ioana says:

    Daca berbecii nu ar fi atat de impulsivi, cred ca ar putea fi considerati reprezentantii celei mai inteligente zodii.

  2. Mary says:

    Rac, bine zis. happy

  3. vienela says:

    Ce frumos vorbesc despre noi, surioara! laughing

Leave a Reply

Your email address will not be published.