Pe 30 noiembrie se sarbatoreste Sfantul Andrei si multi dintre noi nu apeleaza la smerenie ci la… traditii si obiceiuri ce reprezinta de fapt nopti de ” party „,da party nu petrecere, pentru ca nu mai e frumos sa spui in romana. Revenind totusi la traditiile, obiceiurile si superstitiile din ziua Sfantului Andrei, zi care oficial deschide luna cadourilor.
Se spune ca pentru a alunga blestemele…
In ajunul sărbătorii, în multe zone din ţară se practică un ritual cu boabe de grâu şi sare: În jurul unei grămăjoare cu boabe de grâu se presară sare grunjoasă; cu o lumânare aprinsă se încălzeşte sarea ; apoi, persoana care practică ritualul ţine palma dreaptă deasupra acestei grămezi şi spune o rugăciune, rostită frevent în familia respectivă. În final, persoana spune: „Cu această rugăciune, cu grâu şi cu sare, simbolurile sporului şi ospeţiei, mă eliberez de toate relele şi blestemele trimise de duşmanii ştiuţi şi neştiuţi asupra casei mele, amin!”.
Cei de la tara, indeosebi barbatii, poarta o funie cu usturoi la brau toată ziua. Asta, potrivit traditiei, ii va apara de boli pe toti membrii familiei, alunga primejdiile si aduce petitorii în casele unde sunt fete de maritat.In ziua de Sfantul Andrei nu se imprumuta nici un lucru din casa iar la tara se fac descantece pentru recuperarea lucrurilor pierdute. Asta ma duce cu gandul la…. vraji, ceea ce nu se pupa cu credinta si biserica.
Un aspect foarte important il reprezinta faptul ca fetele care vor sa-si cunoască ursitul este bine sa respecte un ritual: sa puna sub perna un pieptene şi o oglinda. Daca domnisoara se va casatori pana la praznicul Sfantului Andrei din anul urmator, aceasta va visa un tanar care paseste in casa lor.
Deasemenea, se mai fac ritualuri pentru sanatate, pentru spor, ca pomii sa rodeasca si pentru sporul laptelui.
Voi ce alte traditii si obiceiuri cunoaste de Sfantul Andrei?
Nu e aia cu busuiocul?
Uitasem de aia, atunci e?
Eu nu-mi fac griji, ursitul imi e aproape zilnic. 