Evaluarea nationala 2014, perle la Limba Romana

Cum ne dovedesc,din nou, scolarii ca au lipsit la mai multe lectii? Prin cateva perle la evaluarea nationala din acest an, la Limba Romana:

„Zona geografica descrisa este Maramuresul, adica tinutul dintre Prut si Nistru, unde se afla si orasul Chisinau.”

A fost, ce-i drept o eroare de cateva sute de kilometri si nu e singura: „In acea zona sunt dealuri cu copite si claie de fan.”

La intrebarea-cheie: Cum ii vad elevii pe moroseni? – un elev a raspuns: „Trasaturile locuitorilor din Maramures sunt mesterimea si smecheria. Adica sunt secretosi cu ce fac in ateliere, sa nu faca si restul ca ei ca n-ar mai avea ce sa vanda la turisti.”

Apoi, patru strofe semnate A.E. Baconski au descatusat eul sensibil al unor elevi de clasa a opta, la simularea evaluarii nationale.

„Genul liric poate fi ca un indragostit care cade-n genunchi in fata iubitei si ca o fata care se oftica de dor. Genul epic e la fel, dar nu are versuri, are randuri.”

„Zapada saruta intinderile” inseamna ca e foarte intima cu ele. Nu e nepotrivit, adica asa se intampla iarna.”
„Titlul este, ca figura de stil, o personalitate.”

In alte cazuri, gandul elevilor a zburat departe de foaia de examen, spre decorul trist si murdar al oraselor, mascate, temporar, de omat. Mai departe se simt trairile de adolescent.

„Zapada saruta intinderile” se refera la cum se acopera mizeria de pe strada si se simt si intinderile bine. Desigur, poetul isi imagineaza ca sunt oameni si pot fi sarutate.”

In noianul acesta de incercari poetice, unii si-au descoperit vocatia de critici literari.”Repetitia este cuvantul zapada, pe care autorul il scrie cam des, si in titlu, si in poezie.”

Rezultatele simularii Evaluarii Nationale vor fi pubicate in 7 martie. Notele nu pot fi contestate, dar nici nu se trec in catalog, ci sunt doar analizate la nivelul fiecarei scoli in parte.

Opinia Timisoarei


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 2 Comments
  1. Ana spune:

    Cata rusine simt. straight face

  2. Vai mama lor…cică ăști sunt viitorul unei națiuni?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *