Despre agentiile imobiliare, la ce sa fim atenti

 Vine un moment din viata cand cautam o locuinta: plecam de la parinti si cautam apartamente de inchiriat, se mareste familia si vrem o casa mai mare sau ne pensionam si ne mutam la tara. Dar lucrurile astea cer timp si meticulozitate. De-asta sunt pe piata agentii imobiliare. Dar inainte sa apelam la ele, ar trebui sa ne interesam care sunt de incredere, sa cautam pareri despre ele, sa vedem ce locuinte si clienti au in portofoliu, etc. Alt lucru foarte important este sa ne stim din start cat ne permitam sa dam comision.

Am gasit o lista de agentii imobiliare aici. Toata lumea, parinti, prieteni, Protectia Consumatorului, tipa sus si tare sa acordam o atentie deosebita contractelor, sa le citim inainte sa le semnam. Si pe buna dreptate, daca stam sa ne gandim – asa ne stim exact drepturile. Din moment ce stim ce asteptari avem de la agentul imobiliar, ar trebui sa le regasim in obligatiile lui din contract. Daca vreuna dintre dorintele noastre nu se regaseste in contract, cautam in alta parte sau negociem introducerea termenilor in document. Citirea contractului este importanta si pentru a ne asigura ca nu sunt costuri ascunse. Nu trebuie sa ne bazam pe cuvantul de onoare, tot ce ne intereseaza ori este mentionat concret in contract, ori nu ne plangem deloc la final daca dorintele noastre nu au fost indeplinite in totalitate. De obicei, in contract sunt trecute clar obligatiile noastre, dar trebuie sa avem grija sa fie mentionate si obligatiile agentiei.

agentii imobiliare

Atunci cand vrem sa cumparam sau sa inchiriem o locuinta prin agentii imobiliare ne intereseaza in primul rand preturile si facilitatile din anumite zone. Agentul imobiliar ar trebui sa aiba experienta si sa ne raspunda la astfel de intrebari. In acest mod, el isi va da seama atat ce criterii avem, cat si de ce buget dispunem. In general, mentionam numarul de dormitoare dorit, numarul bailor, vechimea constructiei, etc. Apoi el filtreaza baza de date pe care o detine si ne prezinta ofertele.

In cazul in care vindem locuinta, procesul este asemanator: dam cat mai multe detalii despre locatia apartamentului sau a casei, numarul de camere, suprafata locuintei, numarul bailor, spatiilor pentru depozitare, facilitatile, etc. Agentul imobiliar ar trebui sa ne ajute si cu stabilirea pretului de vanzare. Evaluam casa si apoi cream anuntul de vanzare. De aici incepe cu adevarat treaba agentului, care porneste in cautarea cumparatorilor, negociaza pretul, etc.

Este adevarat ca ne grabim si de-asta apelam la agentii imobiliare, dar macar la primele intalniri cu agentul ar trebui sa avem rabdare si chiar sa insistam cu intrebari. Daca prima intalnire si semnarea contractului dureaza mai putin de 10 minute, inseamna ca cineva trateaza problema cu superficialitate si in interesul nostru clar nu este.


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 4 Comments
  1. Fairytale says:

    Am apelat si eu o data la o agentie imobiliara, si stiu ca a trebuit sa platesc agentului vreo 20 euro comision pentru ca inchiriasem locuinta respectiva,mi s-a parut o cheltuiala in plus. O ZI BUNA!

  2. Eu am evitat agentiile. Oricum in astfel de demersuri e bine de vorbit si cu vecinii, la asociatie daca sunt datorii, dar si cam cat au platit oamenii la intretinere in special iarna, cum este subsolul. Daca e o scara curata.
    xo

Leave a Reply

Your email address will not be published.