coduri PLU fructe codurile etichetelor fructe

Codurile de pe etichetele fructelor – Ce inseamna cifra 8?

  Stiu ca majoritatea dintre noi suntem atenti la etichetele pe care sunt insemnate datele de expirare ale produselor, dar cati dintre noi se uita pe etichetele fructelor!? Sau, mai bine spus, cati dintre noi stiu ce inseamna codurile de pe etichetele fructelor?

Pana acum un an am fost in plop, nu stiam ca etichetele acelea, despre care nu cunoastem mai nimic, sunt extrem de importante pentru sanatatea noastra. Astfel ca, m-am interesat si am aflat ca  acolo coduri se numesc coduri „PLU” si arata daca fructul a fost crescut bio sau cu ingrasaminte chimice si daca a fost intr-un fel sau altul modificat genetic. Astfel, cu ajutorul codurilor PLU, putem intelege si diferenta de pret dintre portocalele organice si cele crescute conventional care, de exemplu, pot arata identic! Combinatiile de cifre sunt stabilite de Federatia Internationala pentru Standardul Produselor si sunt folosite inca din anul 1990. 

Ca sa trec la ce ne intereseaza,  va spun ca ORICE numar care incepe cu cifra 9 inseamna ca produsul este ORGANIC! Mai exact, inseamna ca solul utilizat pentru cresterea produsului NU contine ingrasaminte chimicale.

Combinatiile care incep cu cifra 3 sau 4 inseamna ca produsul respectiv a fost crescut in mod clasic, conventional, adica implica folosirea de pesticide si chimicale; acestea asigura culturi mai productive, mai durabile si mai rapide. Asa se face ca aceste produse sunt si mai ieftine!

Categoria de fructe si legume de care ar trebui sa ne ferim, este cea care incepe cu cifra 8. Cifra 8 arata faptul ca produsele au fost supuse unor metode de crestere folosind inginerie GENETICA. Adica, produsele in cauza au fost manipulate genetic in scopul maximizarii productiei.

Prin urmare, va sfatuiesc sa dati importanta codurilor de pe etichetele fructelor,si sa evitati categoria de produse ce are cifra 8, daca tineti la sanatatea voastra!


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 13 Comments
 1. Marin spune:

  Ioi, nu stiam asta happy Danke! Mi-a pierit si foamea laughing

 2. Daniel spune:

  Chiar sunt utile informatiile, nu bagam de seama pana acum

 3. adda spune:

  De 8 oricum fug in general nu e imi place laughing)

 4. Danette spune:

  Iti dai seama ca sunt multi care nu vor da nici de acum incolo importanta pentru ca suntem ignoranti………..

 5. Suzana spune:

  Prin piete nu gasesti coduri. Poti verifica la cele ambalate, din pacate!
  Multumesc de info.
  Weekend frumos!

 6. […] regimul alimentar pe care il adopt de multi ani deja, incep sa fiu (mai) atenta la ce cumpar, la etichetele fructelor , numarul de calorii, modalitati de pastrare si conservare, etc. […]

 7. Dan spune:

  Un pic mai multe informații legate de identificarea lor, n-ar strica să adaugi în articol, zic. Spre exemplu, faptul că legislația UE interzice comercializarea produselor manipulate genetic dacă acestea nu au fost etichetate corespunzător. La fel ca Australia, China, cât și alte câteva state civilizate pe care nu mi le amintesc acum. Apoi, poate că unii dintre cititorii tăi ar fi curioși să știe *în ce fel anume* dăunează sănătății fructele și legumele modificate genetic. Exemple reale și concrete, nu pseudoinformații și basme preluate din surse îndoielnice de genul celor cu care ne bombardează, zilnic, prietenii pe Facebook. E mai mult decât lăudabil și apreciez (scuze, nu găsesc un sinonim mai bun) felul în care încerci să ajuți oamenii să trăiască o viață mai bună. Dar dacă tot o faci, fă-o responsabil și până la capăt.

  Nu mă înțelege eronat, n-am venit aici să trollez, departe de mine gândul ăsta. Încerc, totuși, să contribui cu o critică, hopefully, constructivă. No offense happy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *