Am descoperit recent pe Facebook un articol numit ” Apa trece, pietrele raman… la rinichi „. La mine asa e, literalmente, din pacate…
Nu sunt consumatoare de apa de la robinet, o beau doar imbuteliata si pana acum vreo cateva luni n-am dat importanta calitatii acesteia. Greseala mare, greseala mea dar si a multora dintre voi. Drept urmare, va intreb:
Cati dintre voi se uita foarte atent sa citeasca datele inscrise pe eticheta produsului? Referindu-ma strict la apa imbuteliata.
Acordam atentie produselor alimentare, ne uitam la numarul de calorii, eventual la E-uri, dar foarte rar la ce contine apa pe care obisnuim sa o bem, cantitatea de reziduu sec a apelor fiind unul dintre cele mai importante compozitii chimice la care trebuie sa fie atenti.
O apa buna (plata) trebuie sa contina sub 500mg/l de reziduu sec. In momentul in care sunt depasite 500 mg/l, creste considerabil riscul ca acest compus chimic sa se depuna in anumite zone ale corpului generand de aici litiaza renala / biliara (pietre la rinichi/probleme la bila – n.red)
Asta am patit eu! Daca bem o apa din comert cu o cantitate de reziduu sec mare, insa o consumam in cantitati normale, in teorie nu suntem expusi unui risc de a dezvolta complicatii sau probleme, spun medicii. In practica, risti sa faci ” doar ” putin nisip si diamante, asa cum le numeste sor`mea. De aia straluceste si ea, si mai nou, la fel si eu…
Deasemenea, trebuie sa fim atenti si la concentratiile de Calciu (Ca+), dar si de sodiu (Na+) . Acestea sunt alte doua elemente extrem de importante cand vine vorba de calitatea apei. NU se recomanda apele minerale plate/minerale cu o cantitate ridicata de calciu (peste 100mg/l), in special persoanelor care au afectiuni ale rinichilor sau bilei,si nici cele cu o cantitate ridicata de sodiu celor care sufera de afectiuni ale inimii sau bebelusilor!
La capitolul magneziu din apa (Mg+), medicii tin sa precizeze ca o apa plata/carbogazoasa cu o concentratie cat mai mare de magneziu este sanatoasa, echilibrand nivelul metabolic al organismului. Aceasta a precizat ca nivelul de magneziu maxim pe care un adult trebuie sa il consume zilnic nu trebuie sa depaseasca 400mg/l.
Care sunt cele mai sanatoase apa de baut din comert!?
Pe primul loc s-ar afla si recomandarea medicului meu, apa Bucovina. Bucovina este considerata cea mai sanatoasa apa minerala plata de pe piata, cu un continut de 78 mg/l de reziduu sec, conform buletinului de analiza SNAM.
Urmata de Aquatique, care are un nivel al reziduului sec de 87 mg/l, conform buletinului de analiza al LAREX din august 2012.
Apa Keia, detinuta de catre Nicoltana SA care, conform buletinului de analiza LAREX din aprilie 2009 are o concentratie chimica de reziduu sec de 124 mg/l. Izvorul de unde provine apa plata Keia se afla in Masivul Ciucas din judetul Prahova.
Continutul cel mai scazut in calciu il are apa Devin 7.14 mg/l urmata de Bucovina cu 9.53mg/l si Izvorul minunilor cu 17.2mg/l . Dorna, Borsec, Zizin, si in special Biborteni au un continut mai ridicat de calciu. Evian si Perenna din import au de asemenea un continut mare de calciu!
Continut de sodiu redus au apele: Izvorul minunilor (0.74mg/l), Aqua Carpatica(0.78mg/l), Dorna (0.92mg/l)
Nivelul de nitrati cel mai redus il are Zizin (0.03mg/l), Devin (1.2mg/l), Aqua Carpatica (1.85mg/l). Importanta acordata prezentei acestui compus in unele reclame este exagerata
Un pH cat mai apropiat de 7, cel normal, il are apa Bucovina.
Pe scurt, ca si concluzie, din cele mai consumate si cunoscute ape, Izvorul Minunilor si Bucovina ar fi cele mai indicate pentru copii si nu numai.
Sper sa va fie de folos aceste informatii si sa analizati de acum calitatea apei pe care o beti!
Eram cu Borsecul, pana azi, datorita tie. Foarte utile si clare informatiile, multumesc!
Eram cu Borsecul, pana azi, datorita tie. Foarte utile si clare informatiile, multumesc!
Eram cu Borsecul, pana azi, datorita tie. Foarte utile si clare informatiile, multumesc!
Cu drag.
Stau bine atunci nu stiam si nu eram atenta la informatiile astea dar de acum am sa fiu
Sa dai vestea si mai departe, sa nu ramana pe nicaieri pietre.
Aceasta problema este foarte interesanta. Si acasa si la munca, avem dozator de apa, deci in general beau apa Fantana. Am aflat de curand ca s-a lansat si o aplicatie care iti spune aceste informatii despre apa pe care vreo s-o cumperi.
Poate va faceti bucovineni.