Despre notiunea de Bitcoin si fenomenul Bitcoin am aflat abia anul trecut, fara a ma interesa neaparat acest subiect. Explicatiile cu privire la „Ce este Bitcoin?” au venit in forma unor povesti auzite in stanga si-n dreapta de la conationalii nostri.
Pentru ca este de ajuns sa faceti o cautare pe Google, am sa spun pe scurt ca Bitcoin (BTC) reprezinta in mare, si-n mic, bani cash pentru Internet, reteaua Bitcoin nefiind controlata si „dirijata” de nimeni special, inafara de utilizatorii Bitcoin din toata lumea.
Bitcoin (din limba engleză bit: unitate de informație binară și coin: monedă), este un sistem de plată electronică descentralizat și o monedă digitală (criptomonedă) opensource creată în 2009 de Satoshi Nakamoto.[1][2] Bitcoin (BTC) a fost creat pentru a asigura protecția investițiilor și finanțarea liberă a afacerilor, fără a face apel la instituții financiare și în afara oricărei constrângeri și reglementări. Numele Bitcoin se referă de asemenea și la programul opensource pentru folosirea acestor monede, cât și la rețeaua peer-to-peer (de la egal la egal) pe care acesta o formează.
Ideea este relativ simpla,de fiecare data cand cineva cumpara moneda Bitcoin, primeste o chitanta si banii ii sunt virati intr-un portofel virtual. Asa cum spuneam, si ai nostri romani au descoperit acest fenomen, foarte multi afaceristi folosind Bitcoin, deci, desi ramane un fenomen neinteles de majoritatea dintre noi, acesta creste foarte repede si-si face loc in portofelele romanilor. Poate nu stiati, insa in Bucuresti exista deja mai multe bancomate speciale, iar statisticile arata ca cei mai multi proprietari de Bitcoin sunt in Bucuresti, Cluj si Iasi.
Ca si evolutie Bitcoin pentru a va face o mica idee, aflati ca 2014 valoarea tuturor bitcoinilor, ce se aflau in circulatie la acel moment, depasea suma de 8 miliarde de dolari, iar in 2015 numarul de comercianti care accepta Bitcoin depasea 100 000. Anul trecut, se pare ca a fost anul in care Bitcoin a uimit lumea cu cresterea, in ianuarie pretul unui Bitcoin situandu-se in jurul sumei de 700 de dolari. La momentul actual, expertii spun ca, pana la finalul anului 2018, o unitate Bitcoin va valora peste 10.000 de dolari.
Pentru foarte multi, Bitcoin reprezinta o metoda foarte buna de a investi ( dar si cu un mare risc de piedere), taxele fiind foarte mici la nivel de plati, caci procesatorii de plati nu percep comisione mari. Cu Bitcoin poti cumpara produse sau servicii, de exemplu, mai multe baruri din Marea Britanie accepta Bitcoin drept plata pentru consumatie. Platile se fac 24/7, fara a avea grija bancilor si sistemelor bancare iar comerciantii se simt in siguranta pentru ca platile sunt mai sigure, datele personale ale acestora nefiind disponibile.
Daca va numarati printre cei care se gandesc la o astfel de investitie, trebuie sa stiti sa e riscant, DACA urmaresti sa te imbogatesti rapid, simplu, si fara o analiza clara, regulile fiind asemanatoare ca si in cazul investitiilor pe bursa. Totul trebuie facut cu maxima grija si analiza, in special a momentului in care va doriti sa intrati in acest „sistem”.
Chiar acum, în weekend, am studiat și noi fenomenul Bitcoin – în special pentru a înțelege mai bine cum funcționează și în ce constă. Ziua s-a sfârșit cu tot felul de glumițe, întrebându-ne, de exemplu, când se va introduce plata cu bitcoin la Poșta Română și alte deviații de genu
Vaaaaai, mor!!! )) Hai ca-i buna treaba cu Posta Romana.