21 ianuarie – Ziua internaţională a îmbrăţişărilor

Ştiu că foarte mulţi dintre voi veţi citi printre rânduri sau deloc acest articol pentru că e foarte lung ştiu, însă .. cei ce vor reuşi să-l citească pe tot vor înţelege multe din limbajul ascuns al îmbrăţişărilor de care toţi avem parte!

Toţi ştim că îmbrăţişările pot fi superficiale , pot fi si profunde, în funcţie de starea de spirit a persoanei respective sau de natura relaţiei existente între persoanele care efectuează acest gest.

Îmbrăţişările intime ale îndrăgostiţilor un vor fi niciodată identice cu cele ale prietenilor, îmbrăţişarea de întâmpinare nu va fi niciodată la fel de expresivă ca cea de revedere, iar îmbrăţişarea senzuală, de tip erotic se va distinge întotdeauna de cea de tip formală, oficială. Indiferent de circumstanţe, de starea afectivă, de persoana care execută acest gest, de sentimentele care se doresc a fi transmise, îmbrăţişările sunt unice şi constituie o modalitate excelentă de substituire a cuvintelor.

„Conform unui studiu, imbratisarile si dovezile de afectiune manifestate in mod constant de partenerii unui cuplu duc la scaderea presiunii arteriale, reducand in acelasi timp nivelul hormonilor raspunzatori de aparitia stresului. De aceea, intr-un cuplu, atunci cand sunt incarcate si de sentimente, imbratisarile sunt cele care certifica sentimentul de siguranta. In plus, in ideea ca avem nevoie de o zi speciala pe an care sa ne reaminteasca cat de importante sunt imbratisarile venite din partea celui drag, ziua de 21 ianuarie a fost declarata Ziua Internationala a Imbratisarilor.

Exista mai multe tipuri de imbratisari, fiecare dintre ele continand indicatori importanti care tradeaza la randul lor un anumit grad de intimitate intre actantii gestului. Imbratisarea laterala este descrisa ca un gest efectuat de doua persoane care stau una alaturi de cealalta, una dintre ele cuprinzand cu bratele pe cealalta. Aceasta imbratisare este usor superficiala deoarece este abordata de persoanele care se tem in general ca gesturile lor ar putea fi interpretate gresit. Este tipul de imbratisare pe care o abordeaza seful fata de secretara sa pentru a nu lasa loc unor concluzii eronate legate de tipul de relatie existenta intre cei doi.

Psihologii sunt de parere ca imbratisarea frontala completa reprezinta o astfel de imbratisare, o imbratisare completa si adevarata intre doua persoane care se abandoneaza una alteia. Corpurile celor doua persoane se suprapun total, imbratisarea exprimand afectiune mutuala si sensibilitate. Gestul conducerii bratelor dupa umeri, dupa talie sau in jurul bustului tradeaza si o anumita nuanta pasionala daca unul dintre parteneri (de regula barbatul) il efectueaza usor posesiv, apropiindu-si partenera usor violent de pieptul sau si strangand-o posesiv in brate.

Va este teama sa va abandonati sufletul si trupul intr-o imbratisare completa? Daca va aflati la inceputul unei relatii, aveti o relatie cu un statut inca incert sau nu stiti daca este timpul sa va expuneti sentimentele prin imbratisari, atunci probabil ca optati pentru imbratisarea de tip semiluna in care persoanele se afla una in fata alteia, dar suprapunerea corpurilor este doar partiala. De asemenea, in functie de gradul de confort al persoanei sau al persoanelor care se implica in imbratisarea dreapta (un alt tip de imbratisare), trupurile se afla in pozitie dreapta, intr-un contact total cu al partenerului, fie abia se ating.

Ati observat ca persoanele care ezita sa imbratiseze sau sa fie imbratisate isi expun trairile prin imbratisarea concava? Acest tip de imbratisare este una rece, de tip neutru, lipsita de caldura si spontaneitate. In timpul imbratisarii, picioarele raman departate, posibilitatea de atingere cu trupul celeilalte persoane fiind astfel mult micsorata. In aceasta imbratisare, pozitia pelvisului reprezinta un indice de nepretuit al gradului de confort pe care il resimte o persoana. In general, persoanele care nu se simt confortabil in aceasta imbratisare au tendinta de a-si retrage pelvisul.

Prin intermediul imbratisarii convexe pot fi semnalati indici de atractie si seductie care uneori scapa privitorilor, dar care sunt remarcati de persoanele participante la acest gest. In imbratisarea convexa, daca persoana care imbratiseaza doreste sa-si exprime atractia fata de cealalta persoana, isi va apropia talpile si-si va impinge pelvisul spre ea.

De asemenea, pozitia mainilor si gesturile pe care le efectuam cu ele in timpul imbratisarii spun multe despre natura sau despre tipul imbratisarii respective, constituind un factor de nepretuit in exprimarea categoriilor diverse de sentimente. Foarte multe persoane imbratiseaza cealalalta persoana, acoperind-o cu ambele brate, iar cu cat trairile afective sunt mai intense cu atat durata de sustinere a imbratisarii este mai indelungata. Si totusi, nu putine sunt persoanele care isi insotesc gestul imbratisarii prin batai usoare pe spate. Aceasta bataie pe spate, mai usoara sau mai apasata, poate fi interpretata drept un semn de incurajare sau din contra o solicitare indirecta de “eliberare” din imbratisare. ”

Dincolo de toată clasificarea aceasta poate puţin prea teoretică pentru mulţi dintre noi, pot adăuga că îmbrăţişarea este gestul care exprimă cea mai variată şi bogată gama de sentimente. Ea exprimă dorinţă, disperare, iubire, pasiune, dor, acceptare, apropiere, nevoie de protecţie, siguranţă, suferinţă, tandrete, gelozie, mânie, invidie sau trădare. Şi dacă sentimentele sunt diversificate desigur şi felul îmbrăţisării diferă.


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 29 Comments
 1. addicted spune:

  @Cristina: Nu-i nimic, eu am fost amuzata de multe chestii pe care le-am zarit la tine. happy
  big hug you`re welcome!

 2. Spiridusha spune:

  Ador imbratisariiile… blushing Nu sa le dau oricui, ci doar persoanelor speciale, asa ca… big hug kiss

 3. addicted spune:

  @Spiridusha: Mandra scumpa, ai revenit in peisaj!!!! big hug

 4. […] este faptul ca astazi este si ziua internationala a imbratisarilor, prin urmare… imbratisati cea mai deprimanta zi din an, imbratisati ziua de luni! Ha […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *