Nostalgie

Pentru cei care au picat în acelaşi butoi cu melancolie ca şi mine am nişte poze vechi cu oraşul Iaşi. Mie încă nu-mi vine să cred că este vorba de acelaşi oraş!

1925 Piaţa unirii ( se vede statuia lui A.I.Cuza, Hotelul Traian .. )

Gara. ( Fotografia este facuta in 1983, cu putin inainte de darea in exploatare a liniei de tramvai de pe Strapungere Silvestru, catre Moara 1 Mai. Primul tramvai din imagine este un ITB (tramvaiele de acest tip au circulat in Iasi din 1959 pana in 1992), surprins pe linia 2 (Gara-Podu Ros-Tutora). Tramvaiele au intors in rond pana in 1986, cand s-a dat in exploatare linia de pe Arcu-Bacinschi (spre Autogara). De asemenea, in rond intorceau si autobuzele (statia era putin mai in dreapta statiei de tramvai).

B. Independenţei

Rapa Galbena – Va vine sa credeti ca arata asa??

Elena Doamna

Podu Roş şi.. coada de la gogoşerie! laughing

sursa: Facebook.


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 16 Comments
 1. cristishady says:

  Eu nu stiu cu ce sa fac comparatia.
  Imi place coada de la gogoserie, e atat de romaneasca love struck

 2. Creve says:

  mie Iași-ul mi s-a părut chiar fain acum 4 ani happy Mare avantaj are orașul ăla cu colinele lui. Îi dă un aspect și o arhitectură faină happy

 3. Delia says:

  @Creve: Iasi e considerat orasul celor 7 coline.

 4. Creve says:

  @Delia: știu. Mie mi-a plăcut cum arăta facultatea de Zootehnie de acolo. Cu picturile alea celebre pe pereți love struck La București clădirea e departe de a fi ca aia. E doar un munte de beton.

 5. addicted says:

  @cristishady: Din ce stiu macar pe vremea aia nu se calcau in halul in care se calca azi in picioare ..
  @Creve: E fain pana intr-un anumit punct si depinde cati ani stai pe aici. tongue
  @Delia: Tot stii tu, ntz ntz hee hee
  @Creve: Adevarul e ca unele cladiri s-au pastrat dar f multe au fost date ” dracului ” din pacate.
  Ma uit la palat care e in renovare acum… i-au stricat tot aspectul de OLD!!!

 6. cristishady says:

  Daca nici macar atunci cand nu se gasea mai nimic nu se calca lumea in picioare ca acum, ne dam usor seama cat de mult a decazut societatea ( si nu doar in romania..si in alte tari se bat aia uneori de parca ar prinde avionul catre rai)

 7. addicted says:

  @cristishady: Stiu ca se bat si-n alte parti ca doar romanii invata din ce vad la ” vecini “. laughing

 8. ovidiu says:

  Statuia lui Stefan cel Mare in Piata Unirii ??? Trabuia sa lasi pentru un iesean comentariul !

  • addicted says:

   Este de fapt statuia lui A.I.Cuza dar eu inca eram cu gandul la Suceava. Scuzele mele!

   • ovidiu says:

    Se comit greseli si la case mai mari dar cu gogoseria din Podu Ros m-ai “uns” la inima ; 40 (patruzeci) de ani am locuit in blocul ala si este SINGURA fotografie pe care am vazut-o cu acel bloc, mai ales in “contextul” in care a ajuns “notoriu” ; “coada de la gogoserie”, probabil singura “coada” agreeata de comunisti ! N-avea cum sa nu figureze “eternul” si nesuferitul chiosc de bilete ITI, pe langa care treceau batranele tramvaie cu remorcile lor, ca niste galere pe valuri. “Trecute vremi”, nu neaparat cu noatalgii ! Malitios moftangiul, nu ?

 9. ovidiu says:

  Am revenit, “moftangiul” ; cum sa nu fiu moftangiu cand, revazand fotografia Palatului si zona strandului din spatele sau,disparuta acum,.unde ne refugiam in serile calduroase de vara in plimbari in jurul lacului sau lunecam pe luciul apei intr-o barca iar in zilele de canicula si nu numai, ne balaceam in piscinele mai vechi sau mai noi, imi provoaca un profund sentiment de inutilitate.. Nu mai spun iarna, patinam in draci pe lacul inghetat cat ne tineau picioarele..Strandul era cel mai cautat punct de atractie al Iasului, pentru toate varstele si in orice anotimp, ba chiar as indrazni sa afirm ca ajunsese un “brand” al urbei. Se stie ca un sat, un oras, o tara isi conserva si intretine orice simbol care i-a facut cunoscut numele ; se vede treaba ca in Iasi au fost prea putini ieseni, cand cineva (?) a hotarat, fara o dezbatere cu locuitorii urbei, sa distruga “oaza” care era zona strandului. Probabil turma de investiitori care au “plantat” muntii aia de betoane si termopane nu sumt nici macar romani darmite ieseni. Acum in loc de plimbarile din jurul lacului ne holbam ca tampii cu ochii bulbucati la “mandrete” de ziduri inexpresive si triste dar “eficiente financiar”. Chiar nu se mai gasea un tapsan, mai la margine de “tara” unde sa-si tufleasca “La Defense”-ul lor ? “Cetate fara agora”, urbe fara urbanisti, asta a ajuns Iasul ! Baaa, arhitectii neamului, se construieste “langa”, nu “pe” ! Halal de tara lui Shakespeare, au creat si simboluri pentru viitor dar au pastrat si ce e vetust !

 10. ovidiu says:

  Cred ca am intrat ca taurul in primul gard pe care l-am vazut. N-am inteles din prima despre ale cui nostalgii este vorba. Inteles, neinteles, gardul tot l-am daramat. Clementza !

  • addicted says:

   Nostalgia e in floare observ. Eu nu mi-s atat de legata de Iasi dat fiind faptul ca doar 5 ani m-a gazduit insa drag imi e si imi va fi… Nostalgia mea porni de la pozele vechi,orasul vechi ce mi se pare ca arata mai bine ca acum!

 11. ovidiu says:

  Nostalgiile voastre , a celor care ati stat cativa ani in Iasi si ati studiat la scoli inalte, asta era de fapt si contextul ce nu l-am “prins” de la inceput, dar e admirabil ca va intereseaza si Iasul mai vechi decat l-ati prins voi, e foarte frumos ce ai facut dar in conditiile astea comentariile mele nu sunt la “locul lor” si imi cer scuze ptr. ca nu am inteles cand trebuia, m-am grabit sa ma exteriorizez si am dat cu bata-n Bahlui. te voi ruga sa le stergi ca sa nu denaturezi scopul site-ului. Inca odata scuze !

  • addicted says:

   De ce? Nu ai facut nimic si nu am motive sa le sterg. happy Eu nu am studiat la o scoala inalta, mai exista asa ceva ? Scolile inalte inainte, in trecut, erau cele ce te formau.. acum ce formeaza schimband atatea, ce mai poate forma din niste adolescenti carora numai la carte nu le mai este gandul? Scoli inalte sunt doar cu numele… ori nu DOAR asta conteaza!

   Stimez orasul, imi e lipit de suflet, am amintiri grozave ce ma leaga de el si repet, imi e mai drag aerul “invechit” si-mi place sa privesc astfel de poze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.