Descântece

Ca să fii deocheat e de ajuns ( se spune ) ca cineva să te privească, cu mânie sau invidie dar desigur nici dacă eşti prea admirat de cineva nu este bine. Semnele cele mai frecvente sunt durerile de cap puternice, stările de greaţă şi de leşin! Cum scapi de ele? Aparent simplu, dai din gura şi dispar! laughing

Personal nu ştiu dacă este vreo urmă de adevăr în aceste superstiţii sau dacă ele chiar dau rezultate! Am dat însă de o serie de descântece practicate în zilele noastre pe care aş vrea să le public:

Descântec de deochi

Fugi, deochi. Dintre ochi. Fugi, deochetură. Că te-ajunge vânt din gură/ Fugi, deochiat. Că te-ajunge vânt turbat , Că eu cu gura Te-am descântat. Cu mâna te-am luat, Ş-n vânt te-am aruncat. Să rămâie (numele deochiatului) Curat, luminat.Ca floarea câmpului.Ca roua dimineţii.

Descântec de dragoste

Foc, focusorul meu, Eu te-oi învăli, tu nu te învăli, Eu voi dormi, tu nu dormi, Eu voi somna, tu nu somna, Eu voi visa, tu nu visa, Să te faci laur, balaur,Cu solzii de aur,Să te duci la ursitorul meu, Să-l împungi, să-l străpungi,si să mi-l aduci.

Esti deocheat?

Stinge într-o cană cu apă nouă chibrituri lăsate în prealabil să ardă până aproape de capăt. Între timp, spune încet “Tatăl nostru”. Dacă beţele de chibrit se duc la fund, eşti deochiat. Bea din apa în care au fost stinse chibriturile, din patru părţi ale cănii, ca şi cum ar face o cruce, apoi dă-ţi şi pe faţă. Acest mic ritual este de ajuns pentru ca persoana deochiată să se simtă mai bine.

Descântec de sănătate

Descântecul se face într-o sâmbătă dimineaţă. Trebuie să te trezeşti devreme, înainte de răsăritul soarelui, să umpli o oală cu apă şi să înmoi în ea un bucheţel de busuioc sfinţit cu care să stropeşti în jurul tău. Apoi faci semnul crucii si rostesti următoarele
Boli necurate,boli spurcate,mergeţi în pustietate,la mine să nu veniţi, să nu vă lipiţi de capul meu, de trupul meu, de sufletul meu, mergeţi în loc depărtat, în pustiul fără viaţă, în pustiul cel de foc, în pustiul cel de gheaţă!
Îţi faci apoi cruce spre răsărit şi continui:

Maicei Domnului m-am rugat,Maica Domnului m-a ascultat,bolile le-a adunat,departe le-a aruncat,bolile s-au vindecat si am rămas,frumos si sănătos,curat si luminat, la trup, la cap sila suflet, ca de Maica Domnului lăsat.

Ieşi în prag, te stropeşti cu apă pe tot corpul, pe faţă şi pe cap şi spui:

Cum străluceste soarele în zori, asa să strălucească trupul meu,capul meu, sufletul meu, decurăţenie si de sănătate,cum nu poţi trece cu piciorul mările asa să nu poată pătrunde bolile în casa mea,în trupul meu,în capul meu,în sufletul meu. 

Arunci apoi apa rămasă peste pragul casei sau peste balcon, în caz că locuieşti la bloc. Este recomandat ca descântecul să fie repetat la începutul fiecărui anotimp. Se spune că aşa reuşeşti să îţi menţii sănă tătea corpului, dar şi pe cea a sufletului.

Voi credeţi în aşa ceva? Eu cred că de fapt mintea noastră face totul.


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 33 Comments
 1. Malli says:

  Mie mi-a povestit o batrana dintr-un sat din mijlocul nicaieri-ului ca exista deochi si ca acum ceva vreme, cand era ea tanara, erau in sat niste babe rele care nu voiau sa-si lese baietii la insurat si, timp de cativa ani, toate norele lor au murit a 2-a zi dupa nunta. Si baba asta a noastra se indragostise si ea de un fecior a unei babe de alea vrajitoare si, mi-a zis, ca odata le-a urmarit pe babe in padure si a zis ca alea faceau tot felul de descantece la trunchiurile copacilor taiati pe care erau prinse pene cu niste cuie.
  De aia a ramas nemaritata…
  eu nu cred in de astea, da’ mi-a dat fiori povestea babei laughing

 2. Cristina says:

  Stii ce-i culmea? Se zice ca e pacat sa crezi in superstitii, iar de obicei batranelele alea care isi petrec pe la biserica toata ziua cred in ele

 3. Phidas says:

  Descantec pentru a castiga la Loto nu ai? happy

 4. Rox says:

  Foarte interesant. Multe nu le știam deci mulțam kiss

 5. florin says:

  In afara de Tatal nostru nu stiam altele.Imi deschid firma de descantece non-stop.

 6. ANM says:

  Superstitoasa mai sunt, dar in descantece nu cred. laughing

 7. Creve says:

  Eu personal nu cred în ele. Cine vrea să creadă în ele e treaba lor tongue

 8. Roscata says:

  Pana acum 5 ani mama obisnuia sa ma descante cand ma durea capul big grin, imi facea semnul crucii pe frunte, cu apa sfintita, in timp ce spunea ceva super repede, in ungureste, si apoi vomitam de ma dureau si matele si imi trecea durerea de cap. So, pana acum ceva ani am crezut. Acum cred ca era doar faptul ca am crezut mereu ca are efect iar creierul meu o lua ca pe un “leac”, intelegi?

  • addicted says:

   Inteleg perfect pentru ca exact asta spuneam si eu. Mintea noastra controleaza! Se seteaza pe ” acum trebuie sa am o reactie ” si gata, o are. laughing)

 9. Roxy's blog says:

  chiar sunt persoane din astea care fac rau..cand se uita la tine,etc..dar depinde de fiecare cat tine la chestiile astea si cat e de sensibilwinking

 10. Andera Y says:

  Foarte interesant… Nu stiam decat de Tatal Nostru si-atat. Acu… nu stiu eu cat de folositoare sunt parctic, dar atunci cand mi se cere sa zic Tatal Nostru cuiva care crede ca e deochiat, de cele mai multe ori chiar functioneaza. big grin Totusi… ma gandesc ca tine si de subconstient. happy

  • addicted says:

   Eu mi-s sigura ca de subconstient tine totul. Mintea noastra controleaza TOTUL! Ea controleaza durerile, miscarile, emotiile, TOTUL. De nu ar fi demonstrata treaba asta as zice ca nu dar asa ..

 11. […] sunt multi cei care nu-si spun “dorintele” de la cumpana dintre ani,care cred in descantece, care fac 3 pasi in spate daca o pisica le taie calea si sigur sunt multi cei care tin anumite […]

 12. NightOn says:

  Aici nu este vorba doar de minte. Sunt persoane care chiar fac asta și aici nu mă refer numai la așa-zisele vrăjitoare ce le vedem pe la televizor la știri… Poate ăsta este unul dintre subiectele pe care prefer să-l discutăm între patru ochi happy

Leave a Reply

Your email address will not be published.