Arsuri solare. Tratamente pentru arsurile solare

Am văzut că multe domniţe ce îşi fac abonament la plajă zilnic ” uită ” să aibă grijă de pielea lor şi se expun la soare mărind astfel riscul de cancer de piele. Cred că nu ştiu că soarele emite două feluri de radiaţii ultraviolete: UVA, care penetrează adânc pielea, provocând o îmbătrânire şi o ridare prematură şi UVB, care afectează stratul superficial al pielii şi declanşează producerea de melanină, pigmentul care provoacă bronzarea, ori ştiu dar nu au nici un stres.

În cazul în care totuşi vă protejaţi dar va pomeniţi cu arsuri solare iată ce puteţi face:

Aplicaţi comprese calmante. După arsură, pielea este încinsă şi inflamată. Răcoriţi-o cu ajutorul compreselor îmbibate într-una din următoarele substanţe. Un ventilator îndreptat către zonă lezată va amplifică efectul răcoritor:

Apa rece de la robinet sau adăugaţi în ea câteva cuburi de gheaţă. Muiaţi o bucată de pânză şi aplicaţi-o uşor peste arsură. Când compresă s-a încălzit, schimbaţi-o cu altă proaspătă. Repetaţi de câteva ori pe zi, în reprize de 10-15 minute.


Hamamelis. Umeziţi o bucată de pânză în tinctura de hamamelis diluata cu apa. S-a demonstrat că acest astringent produce efecte antiinflamatorii de lungă durată. Aplicaţi în mod repetat. Pentru arii mai restrânse, utilizaţi un tampon de vată şi manevraţi-l cu mişcări blânde.

Bicarbonat de sodiu. Adăugaţi din belşug bicarbonat de sodiu în apa de baie puţin călduţă. În loc să va ştergeţi cu prosopul, lăsaţi soluţia să se usuce pe piele. Este complet netoxica şi un calmant real pentru durere.

Oţet. Adăugaţi o cană de oţet de mere la 1 cadă de baie cu apa aproape rece.Oţetul calmează arsurile solare.

Făină de ovăz. Dacă arsură solară se întinde pe o suprafaţa mare, adăugaţi jumătate de cană de făină de ovăz la 1 cadă de apa aproape rece. Cufundaţi-va în această apa 15-20 de minute.

Atenţie la săpun. Săpunul poate uscă şi irită pielea arsă. Dacă trebuie să folosiţi săpunul, folosiţi unul neutru pentru copii şi clătiţi foarte bine. Nu staţi cufundat în apa cu săpun şi evitaţi băile cu spumant.

Hidrataţi-va pielea. Băile şi compresele dau o senzaţie de bine şi temporar înlătura usturimea. Însă va pot lasă cu o senzaţie de uscăciune a pielii mai mare decât înainte, în caz că nu aplicaţi imediat un produs hidratant. Uscaţi-va prin tamponare, apoi întindeţi ulei de baie pe piele. Lăsaţi-l să se îmbibe 1 minut şi aplicaţi o cremă sau o loţiune hidratanta. Răciţi hidratantul înainte de a-l aplică pe piele.

Calmaţi pielea iritată şi inflamată cu o cremă sau cu un unguent local conţinând 1 % hidrocortizon.

Aloe vera. Cercetările au arătat că aloe vera are cu adevărat efect în vindecarea rănilor.

Încercaţi o pungă cu gheaţă care poate avea efect calmant dacă arsură este minoră. Înfăşuraţi-o într-o pânză umedă şi ţineţi-o lipită de locul arsurii.

Beţi multă apă. Este bine să beţi foarte multă apa pentru a putea contracara efectele de deshidratare ale arsurii solare.

Luaţi desigur şi ibuprofen pentru durere!


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 17 Comments
 1. Mihaela says:

  Utile sfaturile tale. Din fericire, eu nu m-am mai ars pe piele de cand eram copil si habar n-aveam ce e aia crema sau protectie. happy Acum stii ca stau putin la soare si mereu ma dau cu crema cu factor de protectie mare.

  • addicted says:

   Nici eu cand eram mica nu aveam grija asta si de multe ori ma alegram cu arsuri sau cu insolatie dar cred ca toti cand eram mici eram nepasatori sau nestiutori mai bine spus.

 2. Rox says:

  Foarte utile sfaturile. Eu nu prea mă expun la soare deoarece am piele foarte albă și în loc să mă bronzez mă fac portocalie laughing Când spun portocaliu, rog a nu se confunda cu roșu deoarece chiar este portocaliu laughing

 3. Malli says:

  Si iaurtul gras e bun happy.

 4. Eva says:

  Utile sfaturile. Bune de stiut.

 5. Oana says:

  Si eu stiam de iaurt, dar apoi am auzit ca bacteriile din el nu ar fi ok pentru pielea arsa. Oricum, sunt creme in comert, unele foarte bune chiar, pentru a repara pielea.

 6. sincer , din proprie experienta iti zic k nu functioneaza nici un “leac” din cele spuse de tine mai sus laughing , sau cel putin nu pentru mine. acum vreo 3 sapt am ajuns la spital cu arsuri si inainte am incercat de toate , pana si spray de arsuri si degeaba happy.
  cel mai bine e sa te dai cu crema inainte sa te “pui la prajit” , nu e neaparat sa aiba foarte mare,dar macar sa existe factorul ala big grin

 7. Nice says:

  Tocmai am patit-o si eu in weekend, abia acum am terminat articolul despre insolatie…o sa-l citesti maine la prima ora. happy

 8. Cris-Mary says:

  Eu sunt patita , asadar : Bepanten spray …este o minune pt arsuri ..credeti-ma ..

 9. Gamine says:

  Mi-e super frica de arsurile solare! Eu m-as duce degraba la doctor sa stiu ca nu e ceva grav

Leave a Reply

Your email address will not be published.