Cartofii din rucsac

Într-o zi, profesorul ne-a cerut să aducem la şcoală nişte cartofi cruzi şi o pungă de plastic. Ne-a spus să punem în punga de plastic câte un cartof pentru fiecare persoană faţă de care avem resentimente şi să-i scriem numele. Ne-a cerut ca timp de o săptămână să cărăm sacoşa cu cartofi în rucsac peste tot unde mergem. Unii dintre cartofi erau cu adevărat grei! Fireşte, cartofii au început să se strice cu timpul.
Efortul de a căra sacoşa asta tot timpul mi-a demonstrat clar cât de mare era greutatea pe care o purtam zi de zi în viaţa mea şi în inimă din cauza ranchiunei şi resentimentelor. Deoarece eram mereu atent să nu uit sacoşa, mi-am dat seama că neglijam lucruri care erau mai importante pentru mine.
Exerciţiul acesta m-a făcut să mă gândesc la preţul pe care îl plăteam pentru că nu puteam să iert ceva care deja se întâmplase şi pe care nu-l mai puteam schimba.
Morala:
De multe ori credem că iertarea este un cadou pentru celălalt, fără să ne dăm seama că noi suntem primii care beneficiem de pe urma iertării.
Toţi purtăm cartofi care putrezesc în “rucsacul” nostru sentimental.
Neputinţa de a ierta este ca un venin pe care îl luăm zilnic, picătură cu picătură şi care sfârşeşte prin a ne otrăvi.
Iertarea ne eliberează de greutăţi care ne amărăsc sufletul şi ne îmbolnăvesc trupul.
Să ierţi nu înseamnă să fii de acord cu ce s-a întâmplat sau să aprobi acel lucru. A ierta nu înseamnă să încetezi să acorzi importanţă celor întâmplate, nici să dai dreptate celui care te-a rănit. Înseamnă pur şi simplu să laşi deoparte acele gânduri negative care îţi produc durere şi supărare.
Gandhi afirma “Iertarea este calitatea celor curajoşi. Doar cel care este suficient de puternic pentru a ierta o ofensă ştie să iubească”.
Hotărăşte-te chiar azi să ierţi!
Mulţumesc persoanei ( care nu vrea să îşi spună numele ) care de câteva zile imi trimite astfel de poveşti cu morală.

Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 8 Comments
 1. Peter says:

  Foarte frumos! Povestirea are tâlc. Chiar aşa este, odată ce fapta este deja consumată, “povara” devine nemeritată…

 2. vacitim says:

  Buna! Minunata povestirea happy Multam.

 3. Mihaela says:

  Wow, superb. Direct la inima s-a dus. happy
  Si referitor la asta…mi-ar placea tare mult sa pot sa las deoparte anumite lucruri care m-au ranit in trecut, dar nu este chiar foarte usor. De iertat cred ca am iertat de acum, insa e mai greu cu uitatul.

 4. Creve says:

  Mereu îi spuneam mamei: mamă, iartă-i pe ăia de ți-au făcut rău. Ei nu merită, dar tu da. Și de multe ori ține toate astea în ea în loc să se debaraseze de tot.

  • addicted says:

   Bai, doar painea lui Dumnezeu ii poate ierta pe toti .. ajungi la un moment dat cand dupa atatea palme luate nu iti mai vine sa ierti nici cea mai stupida greseala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.