Învăţătură necunoscută

Vrei să îi ajuţi pe cei din jurul tău? Pentru a fi capabil să-i ajuţi pe alţii, trebuie mai întâi să înveţi să te ajuţi pe tine însuţi. Un mare număr de persoane, cu scopul de a-i ajuta pe alţii, se lasă luate de tot felul de gânduri şi de sentimente, pur şi simplu din….. lene. Ei sunt prea leneşi ca să lucreze asupra lor înşişi, dar le este foarte uşor să creadă ca îi pot ajuta pe ceilalţi. Aceasta înseamnă a fi fals şi ipocrit faţă de tine însuţi. Când un om se vede într-adevăr aşa cum este, nu îi vine în minte să îi ajute pe alţii – i-ar fi ruşine să se gândească la asta.

Dragostea pentru umanitate, altruismul, sunt cuvinte foarte frumoase, dar nu au sens decât atunci când un om este capabil, urmându-şi propria alegere şi propria decizie, să iubească sau să nu iubească, să fie altruist sau egoist. Atunci alegerea sa are o valoare. Dar dacă nu are nici o posibilitate de alegere, dacă nu poate face altfel, dacă este doar ceea ce întâmplarea l-a făcut sau este pe cale să-l facă, un altruist astăzi, un egoist mâine, şi din nou un altruist poimâine, ce valoare mai poate avea acest lucru? Pentru a ajuta pe ceilalţi, un om trebuie să înveţe mai întâi să fie atent cu el însuşi. Doar un astfel de om îi poate ajuta pe alţii. Aşa cum suntem noi, nu putem face nimic. – Fragmente dintr-o învăţătură necunoscută


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 2 Comments
  1. Pai de obicei asa ne place sa ne mai amestecam in treaba altora,sa dam sfaturi despre tot felul de lucruri si situatii,chiar daca nu ni le cere nimeni.Cand vine vorba sa facem ceva pentru noi,ne blocam si ne lamentam.Sau mai grav nu vedem problemele din propria ograda sau barnele din ochii nostri,dar avem grija altora!Am si eu persoane din acestea „binevoitoare”in jurul meu,dar am inceput sa le spun „pas” si sa mai raresc vizitele lor in viata mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *