Cafeaua – Pentru sceptici!

Pentru toţi scepticii din lume, pentru cei care cred că a bea cafea nu înseamnă decât a simţi un gust amar în gură şi nu înseamnă decât un moft de dimineaţă( după amiază, seară. ):

  Acum să fiu şi realistă! Cafeaua este prinsă undeva între beneficiu şi risc. Prezintă acelaşi risc că ORICE altă băutură(excludem apa), orice aliment are este consumat în EXCES sau de persoanele cărora nu le este indicat să o bea!  Excesul, însemnând o cantitate mai mare decât poate tolera organismul unei persoane, poate produce nervozitate, insomnie, ameţeli, cefalee, palpitaţii etc. Adversarii cafelei pretind că, asemenea alcoolului, cafeaua stimulează numai pentru moment sistemul nervos, ideaţia şi efortul fizic. Acestea însă sunt efecte efemere!

Faţă de ceai sau cola, cafeaua conţine de trei ori mai multă cafeină, aproximativ 85mg la o cană de cafea. Dacă în prevenţia bolii Parkinson cafeina pare să deţina rolul important, în cazul diabetului responsabili sunt antioxidanţii conţinuţi de cafea: anumite tipuri de kinine, tocoferolul , acidul clorogenic, precum si substantele minerale ca magneziul. Toate aceste componente se pare că îmbunătaţesc sensibilitatea la insulină şi metabolismul glucidic. Asta înseamnă ca şi cei care beau cafea decafeinizată au de beneficiat de pe urma consumului!

Dragi sceptici, repet: ca ORICE alt aliment şi ORICE altă băutura cafeaua reprezintă un risc DAR să nu nu înlăturăm beneficiile. Când spun sceptici mă refer şi la cei care dealungul timpului mi-au trimis e-mailuri pentru a mă “certa”, a-mi tine lecţii şi predici de mari cunoscători ( mulţi nici nu au băut cafea dar au dat copy paste unor articole ), fără a întreba dacă pentru mine e OK să beau cafea!

Eu vă spun doar atât: dacă îţi face bine continuă sa o consumi,iar daca nu,opreşte-te. E simplu!


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 8 Comments
 1. vienela says:

  Am incercat de doua ori sa ma las de baut cafea.Imi lipsea gustul ei amar dimineata, eram dezorientata ca nu stiam cum sa umplu timpul pe care pana atunci il rezervam cafelei si aveam niste dureri de cap infernale.Asa ca ii dau inainte, fara sa-mi mai pese ca ar putea avea si efecte negative.

  • addicted says:

   Te inteleg perfect. Aceeasi stare o am si eu in zilele in care nu o servesc si-mi scade si tensiunea tocmai de aceea continui sa o beau pentru ca altfel cu siguranta m-ai gasi lata pe tastatura laptopului. laughing

 2. NightOn says:

  Eu n-aș renunța la cafea dar nici n-aș (mai) ridica-o atât în slăvi. Ce e la noi în comerț numai cafea nu e… Cafeaua băută după ora 14 e cale sigură către insomnii. Să nu-mi sari mie în cap, așa zice Dr. Oz laughing Adevărul este că la mine cam asta se întâmplă pentru că beau cam 3-4 căni (250 ml/cană) pe zi big grin

  • addicted says:

   Cafeaua romaneasca nu merita sa se numeasca, cafea. Din fericire, eu primesc pachete de cafea din Italia dar cand merg acasa si dau de cea romaneasca parca beau apa cu aroma de cafea. laughing

   Tie nu-ti sar in cap, dar ii sar lui Dr.Oz pentru ca eu probleme cu insomnia nu am desi beau 3 cani colosale de cafea pe zi, o fac la ibric, destul de tare si tot adorm la orele normale iar cand nu adorm nu e din cauza cafelei ci a… gandurilor. laughing Alea-s calea mea sigura catre insomnii.

 3. Mihaela says:

  De cand m-am apucat de invatat (cam de 2 luni) beau cafea in fiecare dimineata (cu exceptia zilelor libere, dar astea sunt o raritate acum) si chiar simt ca ma ajuta…sau imi pare mie ca ma ajuta. happy Daca nu beau cafea dimineata parca n-am acelasi chef de invatat. M-am obisnuit de acum, nu mor fara cafea, dar o consider necesara pentru a avea puterea de a face intr-o zi tot ce mi-am propus.

  • addicted says:

   Te ajuta mai ales ca esti o persoana care pana acum nu o servea decat extrem de rar. Iti mareste capacitatea de concentrare, iti da energie.. deci chiar te ajuta, nu e o chestie pe plan psihic!

 4. Pinguuina says:

  E plin de persoane care vorbesc fara sa stie. Si nu doar in cazul asta.
  Daca ei nu obisnuiesc sa faca intr-un fel, sa consume ceva, sa fie asa, au impresia ca toti trebuie sa gandim ca ei

Leave a Reply

Your email address will not be published.