Ce înseamnă ” a fi matur ” ?

Spuneţi-mi voi, ce înseamnă a fi matur?

Cei mici ar spune că înseamnă să fii MARE şi să poţi face ce vrei iar alţii mai înaintaţi în vârstă ar spune să faci un lucru bine, fără a fi supravegheat! Eu spun că a fi matur înseamnă să îţi poţi controla comportamentul, reacţiile exagerate, să fii capabil să-ţi asumi răspunderi şi să fii în stare să-ţi duci sarcinile până la capăt. Să fii empatic şi tolerant; înseamnând să poţi să trăieşti cu ceilalţi din jur aşa cum sunt , dar mai ales să poţi trăi cu tine însuţi.

Maturitate înseamnă şi responsabilitate şi hotărâre; să priveşti viaţa într-un mod diferit şi din toate unghiurile, să ştii să fii obiectiv şi să ştii să pui punctul repede pe “i” atunci când este cazul. Evident, maturitatea ţine si de experienţa fiecăruia în viaţă , eventimentele , lucrurile şi întâmplările în urma cărora au învăţat o lecţie şi au rămas cu ceva.

Cea mai grea probă a maturităţii este însă… să suporţi o nedreptate fără să te răzbuni! În România însă a fi matur înseamnă a gîndi una, a vorbi alta şi a face cu totul alta.

We never really GROW UP, we only learn how to act in public.


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 9 Comments
 1. Mariana says:

  Desi am 47 de ani,cu regret dar nu ma regasesc in toate!
  Deci in ciuda varstei nu m-am maturizat!

  • addicted says:

   Multi inainte.

   In totalitate cred ca nimeni nu o va face, tine de caracter si de experiente, dupa cum si spuneam. In unele e bine sa ramanem mai copilasi dar in altele ar fi bine de am da dovada de maturitate!

 2. A fi matur înseamnă a fi responsabil .

 3. Frumoasa explicatie a maturitatii. Probabil ca ai dreptate si chiar sper sa ai. Eu cred totusi ca maturitatea atrage cu sine un anume fel de moarte interioara. Cu cat esti mai “matur” cu atat mai gol esti pe dinauntru. Fapt pentru care sper sa nu fiu niciodata matur in adevaratul sens al cuvantului. Cand o sa uit sa fiu copil inoncent, inseamna ca m-am declarat mort in forul meu interior.

  • addicted says:

   Suntem oameni fericiti. Stii de ce? Pentru ca dincolo de tot ceea ce am spus maturi in adevaratul sens al cuvantului, maturi 100% nu vom fi niciodata, adica… momente de maturitate avem si vom avea toti dar tot copilasi vom ramane. Nu vom mai fi niciodata copii trupeste dar vom fi sufleteste asa ca nu-ti fa griji, ramai copil. big grin

Leave a Reply

Your email address will not be published.