Vorbim din nou despre studiile briliantilor cercetatori care nu inceteaza sa ne uimeasca. Dr. Marc Berman de la Universitatea din Michigan au observat ca rezultatele testelor privind perfomanta memoriei si atentia s-au imbunatatit cu 20% dupa ce subiectii au luat o pauza de plimbare intr-un parc dendrologic!
In schimb, cand au fost trimisi la plimbare pe o strada aglomerata din oras, nu s-a observat nicio imbunatatire cognitiva. Chiar si atunci cand oamenii se uita pur si simplu la fotografii cu peisaje naturale experimenteaza o crestere a capacitatilor cognitive mai mare decat atunci cand se plimba pe o strada urbana.
Cand privim o imagine cu natura ni se activeaza asa-numita atentie involuntara, care apare atunci cand mintea noastra este captata involuntar de ceva interesant ce nu necesita concentrare intensa. Putem in continuare sa vorbim si sa gandim in timp ce privim acel element.
De cealalta parte, plimbatul pe o strada aglomerata este epuizant pe perioade lungi de timp, si asta pentru ca suntem tot timpul atenti sa nu ne loveasca o bicicleta sau o masina sau sa nu ne ciocnim de alt pieton.
Efectul pozitiv pe care natura il are asupra mintii nu se obtine insa doar in mediile bogate in natura, ci si pe o strada mai linistita ce gazduieste elemente naturale, precum ghivecele cu plante.
Marc Berman si colegii sai de la Institutul de Cercetare Rotman din Toronto incearca sa-si dea seama ce fel de astfel de elemente naturale functioneaza cel mai bine in marirea capacitatii de atentie, pentru a le transmite mai departe urbanistilor, si sa afle daca natura ii poate ajuta pe oamenii care sufera de anxietate sau depresie.
Arhitectul Jan Gehl sustine de multa vreme ca specialistii in arhitectura urbana ar trebui sa contribuie la imbunatatirea sanatatii umane. Altii spun ca sanatatea publica, epidemiologia si programele medicale ar trebui la randul lor sa-i integreze pe arhitectii urbani in cercetari care analizeaza cauzele unor epidemii de cancer, obezitate, diabet sau depresie, folosind exemple pozitive sau negative de peisaje urbane ca bancuri de probe.