Vine… vine echinoctiul de primavara

Inceputul primaverii astronomice este marcat de echinoctiul de primavara (numit si echinox) ,adica momentul cand ziua si noaptea sunt egale in orice loc al Pamantului.

„La momentul echinocţiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină – la data respectivă – egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine. La latitudinile ţării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, aceasta cifră reprezinta şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest”, explica Observatorul Astronomic Vasile Urseanu, din Bucuresti.

Anul acesta echinoctiul de primavara are loc pe 20 martie, adica maine cand durata zilei va fi egala cu cea a noptii, insa dupa aceasta zi durata zilei va fi in crestere, iar cea a noptii in scadere pana cand va avea loc solstitiul de vara, adica pe 21 iunie. Insa, in emisferica sudica lucrurile stau fix invers, aici incepand toamna astronomica. De asemenea, in regiunile nordice, in emisfera nordica incepe ziua polara, in emisfera sudica noaptea polara ce vor dura 6 luni.

Bine ca eu nu mi-s de pe acolo pentru ca urasc sa-mi beau cafeaua pe… „bezna”.

sursa: Wikipedia


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 7 Comments
  1. Mihai spune:

    Ma crezi ca am si uitat? Ma bucur ca se face ziua mai mare. happy

  2. Pishky spune:

    ete ca eu nu stiam ca maine e laughing

  3. Rolling Ideas spune:

    Îmi plac zilele când orele de lumină le depăşesc pe cele de întuneric. Sunt pasăre de zi happy

  4. miha.ela spune:

    Pana o perioada spuneam ca sunt pasare de noapte, dar eu cred ca’s mai mult de dupa amiaza, de la o varsta nu mai poti pierde noptile laughing

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *