Bate in lemn!!!

 De ce noi oamenii credem ca indepartam “nenorocul” ,” nesansa ” daca spunem “ bate in lemn ” si chiar batem, la propriu? De supersitiosi ce suntem,nu? Credem ca daca batem in lemn cand spunem ceva ne va merge bine, sau mai exact, nu ne va merge rau.

Totusi, auzind iar chestia asta acum cateva zile la o batranica m-am gandit sa aflu de unde au romanii obiceiul de a ” bate in lemn “. Eiiii ca sa stiti si voi nu e in nici un caz o chestie aparuta in Romania. Acest obicei este cunoscut in multe regiuni din Europa. 

Strabunii isi faceau asa numitele ” fetisuri din lemn ” pe care le foloseau la ceremoniile religiose si chiar isi confectionau altare in tulpina copacilor. La celti exista si ferma convingere ca lemnul ascunde in el spirite bune si rele si de acolo s-a tras obiceiul ca, atunci cand se poarta o discutie secreta, oamenii care participa sa bata in lemn, pentru a goni duhurile rele.

Deasemenea, in alte regiuni batutul in lemn era un semn transmis zeilor “ascunsi” in substanta lemnoasa, urmand ca ei sa fie atenti la rugaciunile pe care urmau sa le indeplineasca ulterior.

Interesanta lectie am luat-o de pe MentalFloss.com .

Se aduna norii afara si parca vad ca ploua. ” Pftiuuu Alina, bate in lemn!!!”.


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 4 Comments
 1. Anonymous says:

  Ma pregateam sa zic “romanii si superstitiile” dar iata ca m-ar fi luat pe gura dinainte de ziceam. big grinbig grinbig grin Nu stiam de restul chestiilor, e interesamt.

  • addicted says:

   Sa stii ca la asta ma gandeam si eu, ca romanii nostri au “inventat”… batutul in lemn ca superstitie dar iata ca nu suntem nici chiar asa. tongue

 2. miha.ela says:

  E ca si cum am zice doamne fereste in loc de batut in lemn, tin minte ca mama avea obiceiul asta happy

Leave a Reply

Your email address will not be published.