Ce alimente poti consuma dupa data de expirare

Stiati ca multe dintre datele de expirare specificate pe ambalajele produselor se refera exclusiv la gustul produsului, nicidecum la siguranta alimentara? Nici eu pana nu am urmarit un documentar in care-si facea prezenta  Dana Gunders, expert in nutritie si alimente la Consiliul de Aparare al Resurselor Naturale.

Iata si ceea ce ne intereseaza de fapt, ce alimente poti cosuma dupa data de expirare ( via ):

Chips-urile cu tortilla au un termen de valabilitate de o luna de la ambalare, insa dupa aceasta perioada singurul lor inconvenient este ca isi pierd savoarea. Tot ceea ce trebuie facut pentru a le “reconditiona” este incalzirea lor puternica, cu un strop de ulei, intr-un cuptor.

Potrivit lui Gunders, iaurtul rezista mai mult de sase saptamani, o perioada mult mai lunga decat cea inscrisa pe termenul de valabilitate. Pentru a putea fi consumat trebuie doar aruncat stratul superior, care a fost in contact cu aerul din recipient.

Ciocolata rezista un timp foarte indelungat, insa poate prezenta pe suprafata un strat albicios (floare) dupa contactul indelungat cu aerul. Acest lucru se intampla datorita “topirii” grasimilor cristaline din componenta ei, insa acest strat nu prezinta niciun pericol pentru cei care vor sa o consume.

Si ouale sunt aruncate mult mai devreme decat ar trebui. Gunders arata ca acestea rezista 3-5 saptamani, cu conditia sa fie pastrate la temperaturi sub 5 grade Celsius, pentru a preveni dezvoltarea Salmonelei.

Laptele va mirosi urat cu mult timp inainte de  a face rau persoanei care il bea. Recomandarea lui Gunders este de a nu lasa sticla (cutia) la temperatura camerei, ci de a o inchide ermetic si a o pastra la o temperatura de 2 grade.

Eu totusi spun pas si respect termenul de valabilitate ,mai ales cand vine vorba de oua si lapte! Voi respectati datele de expirare sau mai “trisati” si le mai folositi ?


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 6 Comments
 1. Dan says:

  Eu le arunc desi data de expirare nu o poate stie nimeni, nu avem o certitudine. happy

 2. Poate la condimenta sau mai stiu eu ce alimente, dulceturi, mai trisez, insa la carne, iaurt, lapte, oua, branzeturi…le arunc, mai ales ca este si copilul in casa care se serveste singur din frigider…

 3. Loryloo says:

  Chiar recent am citit un articol asemanator pe internet, despre produsele care nu expira cand indica data specificata pe ambalaj si am retinut ca este cazul orezului, zaharului, fainii, pastelor si alte produse de acest gen… Intr-adevar, la astea o las mai moale. Cum este, de exemplu, orezul in vid… rezista cativa ani dupa data expirarii inscriptionata si il si vezi ca e in regula. In schimb, la restul alimentelor nu risc!
  La oua, lapte, iaurt, carne nici nu clipesc cand le arunc, nu trec peste nici o data de expirare, am un fix!! Pentru ca am patit-o de cateva ori sa fie direct expirate din magazin sau li se implinea termenul o zi doua imediat dupa si, punandu-le in frigider, ma trezeam ulterior ca erau neatinse, dar stricate. Nu, pentru mine data aia e sfanta! laughing Se strica ele multe si inainte, daramite dupa…

  • addicted says:

   Si asa laptele e trimis si retrimis in fabrica de N ori, de ce sa riscam mai mult? Mai bine le aruncam si cumparam altele.
   Eu cu produsele deja expirate merg sa le dau de cap celor de la care le-am luat! laughing Chiar recent am patit-o cu niste masline, le-am vazut de pe raft, nu am ajuns cu ele acasa. Am mers cu, cutia la case si am zis cat am putut eu de tare. sa auda si alte persoane care stau la rand, ca sunt deja expirate! Cineva a intrat in pamant de rusine dar aia e.

Leave a Reply

Your email address will not be published.