Evolutia Science Fiction, de la cartile lui Jules Verne la seriale si filme

 Jules Verne este considerat parintele domeniului science fiction, autorul francez popularizand cartile science fiction intr-un ritm uimitor. Chiar si astazi multe din titurile sale sunt considerate clasice in science fiction. Multi copii si-au petrecut copilaria calatorind in toate lumile create de Verne, plecand in aventuri in fiecare pagina, pe insule misterioare, in calatorii lungi, pana pe luna si pana pe Amazon. Insa science fiction nu inseamna doar Jules Verne, desi succesul sau a popularizat genul, cartile sale fiind traduse intr-o multime de limbi, stilul sau se axa mai mult copiilor sau adolescentiilor.

Desi minunate in sine, cartile science fiction ale lui Jules Verne sunt “usoare” usor digerabile, usor de citit. Folosind autorul francez ca si reper science fiction, evolutia genului a fost una substantiala de-a lungul aniilor. Astazi avem si gasim carti science fiction mult mai diverse si mult mai diferite fata de ce gasim in science fictionul lui Verne.

Evolutia Science Fiction

In orice caz, domeniul science fiction este unul care merita si poate fi explorat la maxim. Nu exista reguli, nu exista restrangeri, poti sa iti dai drumul gandurilor spre alte planete, alte specii, si multi autori chiar asta au facut. Daca citim cartile lui H. G. Wells, scrierile lui Hugo Gernsback, dupa care s-a si numit prestigiosul premiu Hugo pentru science fiction, sau munca complexa a lui Asimov vedem o parte foarte diferita a ce inseamna science fiction. Asimov ne poarta intr-un timp diferit, in alte planete, intr-o societate cu totul diferita, unde nu avem doar o tehnologie dincolo de cea in existenta, un element central in science fiction, dar avem si personaje cu puteri neobisnuite, o caracteristica ce o gasim des in genul fantasy.

 Cartile de science fiction continua si azi sa impinga limitele posibilului, sa ne stimuleze imaginatia si sa ne poarte in calatorii tot mai complexe si mai uimitoare. Domeniul in sine este unul extrem de popular, serialele si filmele ce intra in aceasta categorie avand o popularitate enorma. Indiferent de mediul in care se prezinta science fiction-ul, totul incepe cu o idee, cu cateva cuvinte cu o poveste, totul incepe de la noi. Noi gandim, noi cream, noi vedem viitorul si posibilitatile sale in science fiction.


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 1 Comment
  1. Catalin twitter spune:

    N-am reusit niciodata sa il citesc nu e stilul meu cred si de aia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *