Sanatatea picioarelor – Recomandari pentru ruptura de menisc

 In timpul facultatii, cand faceam turul Bahluiul, dus-intors, de nenumurate ori, m-am pomenit cu o leziune la genunchi. A fost facuta intr-o dimineata, din neatentie, in timp ce-mi alergam sufletul sa ajung la timp la cursuri. Am oprit sa-mi leg siretul la adidasi si cand m-am ridicat mi s-au taiat genunchii, la propriu. Cine zicea ca doar cafeaua te poate trezi subit dis-de-dimineata? Si durerile groaznice pot face asta. 

Evident, n-am mai ajuns pe bancile facultatii ci pe bancile spitalului, iar dupa un examenul clinic al articulatiei genunchiului am aflat ca fu`leziune de menisc, deci practic mi s-a rasucit genunchiul. Din fericire fractura era minima, si in cazul acesta meniscul ramane conectat in partea anterioara si posterioara a genunchiului, dar daca ruptura era mare, meniscul putea efectiv sa atarne de un filament al cartilajului. N-ar fi fost placut pentru mine, mai ales ca in urma fracturii m-am ales si cu un lesin de toata frumusetea, asa,ca sa pot baga in sperieti pe toata lumea. Ca sa va imaginati cam cat de mare a fost durerea.

Cum sunt o perfectionista si un bun ” jurnalist ” am pus zeci de intrebari si uite asa am aflat tot ce era de aflat despre genunchi si ruptura de menisc.

Care e rolul meniscului?

El actioneaza ca niste amortizoare menite sa absoarba impactul rezultat in urma contactului partii superioară a piciorului (femur- osul copasei) si a partii inferioare a piciorului ( tibia- osul gambei), de asemenea contribuie la imbunatatirea miscarii si,evident, a stabilitatii genunchiului.

Care sunt simptomele?

Simptomele rupturii pot fi blocarea genunchiului, umflare, durere dar si trosnituri. ” Fiecare articulatie a genunchiului contine menisc medial și menisc lateral (meniscului interior și exterior). Acestea sunt “tampoane de cauciuc groase” de țesut cartilaginos.Sunt în forma literei “ C” și devin mai subțire spre mijlocul articulației. Meniscul este situat peste stratul subțire a cartilajului care acoperă partea superioară a tibiei. „

Cum se stabileste diagnosticul?

Unul dintre principalele teste pentru leziunile de menisc este testul McMurray. Doctorul va flexa genunchiul, face extensie cu rotatie interna/externa. Lucru acesta pune tensiune pe o ruptura de menisc provocand durere si prin urmare… reactic.

Pentru ca si alte afectiuni ale genunchiului determina simptome similare cu leziunea de menisc, medicul va poate solicita teste imagistice pentru a-l ajuta la confirmarea diagnosticului. Diagnosticul se stabileste pe baza examenul clinic al articulatiei genunchiului si/sau RMN care este investigatia de electie , adica se poate vedea natura leziunii si extiderea acesteia.

Doctorul mi-a zis ca unele leziuni se vindeca de la sine, insa majoritatea dintre ele necesita o interventie chirurgicala pentru a repara sau chiar indeparta meniscul rupt. Panica, val alb in fata ochilor, semafor pe fata mea…

Tratamentul chirurgical

Artroscopia genunchiului este cea mai frecventa procedura chirurgicala. Cred ca ati vazut si la TV, daca nu ati trait pe propria piele ; o camera video in miniatura este introdusa in articulatia genunchiului printr-o incizie mica. Aceasta camera ofera o imagine clara a interiorului genunchiului si a leziunilor existente. Ortopedul introduce instrumente chirurgicale de mici dimensiuni prin alte mici incizii si trateaza astfel leziunile depistate. 

In urma interventiei chirurgicale, este necesara recuperare medicala, asta insemnand kinetoterapie, pentru a mentine genunchiul activ, și pentru a consolida muschii din jur necesari stabilitatii genunchiului.

Din fericire, in cazul meu, nu am avut nevoie de o interventie chirurgicala si doar de un tratament nechirurgical.

Tratamentul nechirurgical – Recomandari 

Mie mi s-a recomandat sa iau o pauza de la activitate, si in caz de nevoie, carje pentru a evita punerea greutatii pe fragetul picior. Deasemenea,  mi s-a recomandat sa folosesc comprese reci de gheata pentru 20 de minute, de mai multe ori pe zi. DAR NU se aplica gheata direct pe piele.
Pentru a preveni umflarea genunchiului, o multa perioada de timp am purtat un bandaj, menit sa produca o usoara compresie elastica si pentru a reduce umflarea genunchiului, stateam intinsa pe pat si ridicam piciorul mai sus de nivelul inimii.

Medicamente

Ca si medicamente am primit antiinflamatorii – aspirina si ibuprofenul care sunt menite sa reduca durerea si umflarea.

Nu mai tin minte cu exactitate in cat timp m-am pus pe picioare insa am ramas cu amintiri foarte neplacute si experienta mi-a adus si o restanta dupa care m-am lungit pana in toamna.

Sanatate va doresc!


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 2 Comments
  1. Adda spune:

    Doamne trebuie sa fi fost horror. straight face Bine ca nu a fost mai grav……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *