Anxietatea Generalizata - Ce este, cum apare si cum se trateaza

Anxietatea Generalizata – Ce este, cum apare si cum se trateaza

Sa ridice mana sus acel om care nu a avut niciodata momente de ingrijoare si anxietate. Nu exista, nu?

Este NORMAL ca uneori sa fim anxiosi, ingrijorati sau stresati, si daca vreti sa stiti, un nivel scazut de anxietate poate fi benefic. De ce? Pentru ca anxietatea ne poate ajuta sa raspundem in mod corect pericolelor reale si chiar ne poate motiva sa avem o performanta mai buna la locul de munca sau acasa.

Ce ne facem totusi cand nivelul creste? Cand apar ingrijorarile excesive si incontrolabile privind viata de zi cu zi, chiar daca, nu exista, sau exista doar putine, motive pentru ingrijorare. Persoanele care intampina astfel de probleme sunt in zona anxietatii generalizate. Aceste persoane incep sa intampine dificultati foarte mari in indeplinirea sarcinilor de la locul de munca si acasa sau le este greu sa se mai bucure de viata lor si de relatiile cu cei din jur.

Anxietatea te face sa devii panicos, te debusoleaza, te face sa nu te mai placi, sa fii irascibili si, mai ales, sa NU te mai intelegi. Anxietate te face sa gasesti in absolut orice ” dracul negru „. Persoana simte ca nu isi poate controla gandurile ceea ce duce la niveluri inalte de stres si probleme de adaptare la cerintele vietii de zi cu zi.

Oamenii care sufera de anxietate generalizata sunt obositi tot timpul, au o stare de slabiciune din cauza consumului de energie ridicat pe care le reclama ingrijorarile constante, nu se pot relaxa, au dificultati la adormire sau la trezire si au simptome somatice: nod in gat, tensiune musculara, migrene, etc.

Ce este mai rau, din punctul meu de vedere (a unei persoane ce a avut perioade de anxietate generalizata), este ca ajungi sa consideri ca totul merge rau, ceea ce determina persoana in cauza sa devina hipervigilenta, adesea nemaiputand sa se bucure de viata, de oamenii de jur, de frumusetile ce ii inconjoara, fiind mereu atenti doar la potentialele pericole si griji.

Persoanele cu anxietate generalizată se regăsesc adesea într-o spirală vicioasă, deoarece iniţial îşi fac griji în legătură cu o problemă specifică (ex. o sarcină la serviciu: “Dacă nu termin până mâine ce am de făcut?”), apoi escaladează această problemă la una ipotetică/mai puţin probabilă (ex. „Ce mă fac dacă nu termin sarcina şi sunt concediat? … şi nu o să am bani să plătesc facturile? …” etc.), iar acest proces continuă până ajung să se îngrijoreze în legătură cu probleme tot mai puţin probabile. Starea lor de anxietate escaladeză progresiv, atât datorită scenariilor negative imaginate, cât și datorită percepției că nu își pot controla lanțurile de îngrijorări. Anxietatea si ingrijorarile sunt obositoare, le cauzează probleme de somn, stări de iritabilitate, agitație, probleme de concentrare, dureri somatice. Mai departe, aceste simptome îi împiedică cu atât mai mult să îşi îndeplinească sarcinile cotidiene, ceea ce le oferă mai multe motive de îngrijorare.

  Cum se trateaza anxietatea generalizata?

Ca in toate tulburarile de anxietate, exista doua tipuri de tratamente ce se aplica independent sau combinate: psihoterapie si/sau medicatie.

Scopul psihoterapiei este de a ajuta pacientul sa identifice gandurile care contribuie la anxietate, il invata sa isi gestioneze anxietatea si grijile intr-un mod productiv, sa controleze anumite comportamente in loc sa le evite. Invata persoanele cum sa se relaxeze prin niste proceduri de respiratie speciale sau de relaxare musculara.

Ca si medicatie, exista mai multe tipuri de medicamente care pot fi utilizate pentru reducerea simptomelor anxietatii generalizate:

 • Anxiolitice (  Cele mai cunoscute tipuri sunt alprazolam (Xanax), diazepam, bromazepam (Lexotanil), medazepam (Rudotel) si clordiazepoxid (Napoton);
 • Antidepresive ( Fluoxetina(Prozac), Fluvoxamina(Fevarin), Sertralina(Zoloft), Paroxetina(Seroxat), Citalopram(Cipramil), Escitalopram(Cipralex);

NU VA RECOMAND sa luati medicamente dupa ureche, consultati un medic pentru a stabili exact de ce anume aveti nevoie. Aveti grija de sanatatea voastra mentala pentru a va putea ingriji si de cea fizica.

“Armonia intre  fizic, psihic si mental este cheia pentru mentinerea sanatatii si a echilibrului in viata”


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 4 Comments
 1. Adda spune:

  Un om care vorbeste din propria experienta va vorbi mereu mai bine decat oricare medic. Poate intelege mai bine oamenii care trec prin lucrurile prin care ei au trecut. Eu ma bucur ca tu ai trecut peste acele episoade, desi stiu ca nu a fost usor dat fiind lucrurile ce ti s-au intamplat. Te pup si continua sa dai sfaturi in continuare, sa stii ca ajuta! happy

  • addicted spune:

   Multumesc draga mea. Important e ca au trecut, am trecut peste si stiu sa manageriez mai bine situatiile de acest gen (care speeeeeer totusi sa nu-mi mai fie date in viata). Sunt foarte bine acum, poate mai bine ca inainte de toate neplacerile anului trecut. Si da, intradevar, poti sa empatizezi mai usor daca si tu ai trecut prin situatii identice sau similare.
   Te pup si eu si sper sa iti revad ochisorii cand vin acasa! big grin

 2. Daniel spune:

  Oamenii au tendinta de a nu crede in astfel de boli, de aceea nici nu ii pot intelege pe sincigasi. Sunt multi ce in aparenta sunt bine dar in linistea lor, in intimitatea lor poate ii mananca ” demonii „. Si asta este din nou confundata cu ipocrizia, ca te dai cum de fapt nu esti. Este foarte gresit!
  Sper ca cei care au astfel de episoade sa le depaseasca si sa primeasca din jur ajutor.

  • addicted spune:

   Eu ma numar printre cei care nu credeau in depresie si anxietate, fiind un om foarte energic, optimist, vesel. Asta pana in momentul in care evenimentele neplacute ale vietii te lovesc in fata, rand pe rand, unele dupa altele. E groaznic sa te afli in acea groapa, sa nu te intelegi, sa nu-ti intelegi gandurile, starile, trairile se sunt atat de intense. Si e mai groaznic sa nu te mai recunosti, DAR totul are o solutie si vorba ta, daca din jur primesti ajutor, daca il ceri, reusesti sa treci peste, cu succes. Si cand astfel de pase mai vin, stii cum sa le controlezi. Vorba aia, prima data e mai greu! happy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *