pisica litiera

Cum invat pisica sa foloseasca litiera

Cum imi invat pisica sa foloseasca litiera?

Ultima intrebare gasita zilele trecute pe un grup al pisicarilor. Am strans cateva din raspunsuri si solutii si m-am gandit sa le pun si pe blog. Asa ca, daca aveti o pisicuta nazdravana care isi face nevoile oriunde numai nu in litiera, iata ce trebuie sa faceti pentru a o… convinge.

In primul rand, aveti grija sa cumparati o cutie pentru nisip relativ adanca si un nisip cu granulatie fina. Sa stiti ca multe pisicute fug de litiera tocmai pentru ca in litiera nu este suficient de mult nisip sau stratul nu este indeajuns de gros.

Majoritatea pisoilor invata repede sa faca la litiera, avand in vedere faptul ca aceste feline destepte au o inclinatie naturala in a utiliza o zona de nisip ca si toaleta. „programate genetic” sa-si ascunda excrementele si,mai ales, sa pastreze curate zonele in care traiesc. Totusi, mai sunt cativa pisoi care evita orice fel de contact cu litiera.  In acest caz, tot ce trebuie sa va duceti pisica la intervale regulate la litiera, sa o puneti in cutie, si miscandu-i usor labele in fata si inapoi, pentru a stimula actiunea de zgariat si sapat. Faceti asta in special dupa ce mananca sau doarme sau cand da semne ca ar avea nevoie, pana cand foloseste singura litiera cu succes.

Daca nu reusiti, mergeti la medicul veterinar sa vedeti sa sa nu aiba ceva probleme (constipatie/cistita) sa il doara ceva, caci exista posibilitatea sa asocieze litiera cu durerea.  Daca dupa vizita la doctor se constata ca pisica nu are probleme de sanatate, atunci trebuie sa faceti schimbari in casa.

Se poate ca pisica sa nu isi mai faca nevoile in litiera pentru ca fie aceasta :

  • este amplasata intr-un loc greu accesibil;
  • este imparfumata prea tare;
  • nu este frecvent curatata. Pisicile care se simt neglijate vor renunta sa mai foloseasca litiera. Ingrijiti-va in permanenta de curatenia pisicii si a mediului in care traieste, pentru ca pisioiasul trebuie sa simta ca il iubiti si ca il respectati.
  • pisicile prefera suprafetele netede, ( tigla sau portelanul ) – muta litiera pe o podea tare si adauga doar un strat subtire de nisip, lasand celalalt capat gol.

Ca si concluzie, cele mai multe probleme ale litierii pot fi rezolvate daca ganditi “outside the box “.

 


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 4 Comments
  1. Adela says:

    Util pentru cei care si-au luat acum pisicuta. Eu asa cum ai scris si tu am invatat-o, am dus-o de mai multe ori la litiera. Dar sa se tina cont si de locul unde e pusa, se poate speria daca este o masina de spalat pe acolo sau altceva, si de aceea nu merge.

  2. Dan says:

    Pai daca nu-i place omului sa stea intr-un loc care nu e bine curatat, cum le-ar placea lor? laughing Sunt foarte ingrijite si pretentioase cand e vorba de igiena lor deci da trebuie sa fie curata litiera mereu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.