Sa stiti ca anul acesta l-am prins pe Mos la usa, inca de dimineata. Il tin doar pentru mine asa ca… nu-l mai asteptati!
Nu ma credeti, nu? Treaba voastra, va veti convinge maine dimineata cand nu veti gasi nimic, niiiimic in ghetute. Nimic inafara de… fericire si sanatate, pentru voi si cei dragi. Astea-s importante, nu?
Stiati ca ideea de mosulet care aduce daruri copiilor cuminti a aparut in Scandinavia, cu mii de ani inainte de Hristos.
Cunoasteti povestea lui Mos Nicolae?
Daca nu, o paste-uiesc indata.
Vikingii aveau un zeu, Odin, care călătorea prin toată lumea, în timpul iernii, călare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni şi pedepsindu-i pe cei răi. Deşi în creştinism s-au pierdut aceste poveşti, în conştiinţa oamenilor ele au rămas prin existenţa unor personaje cum ar fi Sfântul Nicolae şi Moş Crăciun.
Cum vine Mos Nicolae in tarile lumii?
La creştinii din Republica Ghana, Moşul care aduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawaii el coboară din barcă.
În districtul german Berchtesgaden, 12 tineri îmbrăcaţi în paie şi având măşti care reprezintă animale dansează în urma Sfântului Nicolae, sunând din talăngi. După ce oferă daruri fiecărei case în parte, tinerii dau gazdele afară făcându-se că le bat, un fel de pedeapsă simbolică pentru eventualele rele săvârşite. Şi în Germania, Sfântul Nicolae vine cu un aghiotant care poartă nume diferite. Sfântul Nicolae are aici un sac în spate şi un băţ în mână, în timp ce aghiotantul este o fiinţă înspaimintatoare.
În Danemarca, cel care aduce daruri cară un sac în spinare şi este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranţa că aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că îl ajută pe aducătorul de daruri. Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun că ele sunt aduse de îngeri. În Siria, cadourile vin cu o cămilă tânără în data de 6 ianuarie.
Copiilor italieni le aduce daruri personajul La Befana, despre care se crede că a refuzat să-i conducă pe înţelepţi la Bethleem când aceştia i-au trecut pragul, motiv pentru care La Befana îţi petrece timpul mergând din casă în casă pentru a-l găsi pe Copilul Hristos.
Dincolo de povestioare si de cum isi face aparitia Mosu`, iata ce cadouri sa faceti si ce cadouri sa NU faceti ce Mos Nicolae.
Sarbatoarea Sfantului Nicolae mai este numita si Sarbatoarea Darurilor. Aceasta este asociata cu darurile pe care le oferim copiilor, rudelor si prietenilor.
Traditia spune ca, in ziua Sfantului Nicolae este bine sa oferim celor dragi dulciuri, fructe ( mere, struguri, nuci), carti, lumanari parfumate, o punga cu grau sau cu orez, simboluri ale sporului in gospodarie, flori si mai ales busuioc.
NU se ofera celor dragi obiecte ascutite, obiecte de menaj, obiecte de decor de culoare neagra, nici fulare, margele sau cravate. Eh, voi alegeti cu drag cadourile, fie ca tineti la traditie sau nu.
Eu ofer un simplu La multi ani, tuturor celor care poarta numele Sfantului Nicolae!
Sa vina cu cat mai multe!
Sa vina cu deseaga pliiiiiiiiiiina D: