Legatura dintre personalitate noastra si boli – Optimismul vindeca boli!

În timp ce înţeleptul se descurcă până şi în Infern, prostul suferă şi în Paradis.

Vazusem zilele trecute un documentar pentru personalitatea noastra si bolile dezvoltate in timp. Concluzia a fost ca : Optimism = sanatate; Pesimism = boala, suferinta. Este si logic, daca stai bine si te gandesti!

Unii oameni cand merg la doctor, si li se pune un diagnostic, mai mult sau mai putin tragic, sunt extrem de speriati, stresati, pesimisti, isi fac scenarii si se gandesc la ce-i mai rau si nu-si dau sanse de vindecare, chiar daca acestea, palpabil si real, EXISTA; altii sunt optimisti, increzatori si se folosesc instant de solutii pentru a se pune pe picioare. Evident, cei din urma au cele mai mari sanse sa invinga boala.

Rasul, pe langa faptul ca ne bine dispune, deasemenea, poate fi un bun aliat in combaterea unei boli. Rasul este ca un fel de jogging interior, facand sa creasca frecventa batailor inimii si a respiratiei. Desemenea :

pune in miscare plamanii
stimuleaza aparatul circulator
creste aportul de oxigen spre plamani si, in cele din urma, la celule
tensiunea arteriala creste si ea, ca si pulsul
muschii scheletici se pot relaxa

De fiecare dată când o persoană este fericită şi râde spontan din toată inima (râsul forţat nu produce decât un efect superficial), sistemul nervos simpatic este stimulat, ceea ce duce la secreţia de catecolamine. Aceste catecolamine stimulează lobul anterior al glandei pituitare, care produce endorfine. Endorfinele sunt opioidele naturale, secretate de propriul nostru corp şi au efect de alinare a durerii şi relaxare a minţii. Ele pot atenua durerea mai eficient decât morfina. Endorfinele stimulează starea emoţională. Endorfinele pot creşte activitatea celulelor care dau imunitate.

Legatura dintre personalitate si bolile dezvoltate in timp

Ani la randul, studiile au aratat ca oamenii care au tipul de personalitate A – ostili, foarte competititvi si nerabdatori – sunt mai predispusi la bolile de inima.

In momentul actual, studiile descopera ca o gama tot mai larga de personalitati si caracteristici sunt legate de o serie de probleme medicale, cum ar fi ulcer gastric si infectii virale la boala Parkinson.

Este un lucru bine stiut faptul ca ca experientele de la inceputul vietii joaca un rol important in formarea personalitatii noastre. Cele mai multe dintre caracteristicile umane sunt legate si de gene, declara dr. Dean Hamer de la U.S. National Cancer Institute, somitate mondiala in domeniu.

Am sa vin cu, cateva tipuri de personalitati si bolile la care sunt predispusi acestia. Prin urmare, daca va stiti ca fiind:

TIPUL TACUT
Oamenii nefericiti (incadrati in tipul de personalitate D) au un grad inalt de suferinte emotionale, dar isi reprima in mod constient sentimentele – in consecinta, au un risc crescut de cancer si boli de inima. Iar dupa ce oamenii cu tipul de personalitate D fac boli coronariene, riscul lor de deces este mai mare, conform unui studiu efectuat la Harvard University.

Autorii studiului sugereaza ca acesti oameni nu au hormonii stresului bine reglati, ceea ce face ca inima lor sa bata mai repede, tensiunea sa le creasca si vasele de sange sa se ingusteze – iar toate acestea dauneaza sistemului cardiovascular. Acesti oameni pot avea sisteme imunitare slabite, deci fac mai multe inflamatii, ceea ce le afecteaza vasele de sange.

TIPUL IMPULSIV
Poate va asteptati ca oamenii impulsivi sa fie expusi riscului de accidente, dar, de fapt, cel mai mare pericol pentru sanatatea lor este ulcerul gastric. Cercetatorii de la Finnish Institute of Occupational Health au studiat peste 4000 de oameni si au descoperit ca aceia care au o personalitate impulsiva au un risc de ulcer gastric de 2,4 ori mai mare.

Se crede ca oamenii impulsivi au tendinta de a reactiona la stres cu rate mai ridicate de acid gastric, declansand ulcere peptice.
Studiul efectuat la University of Wales a aratat ca impulsivitatea este asociata cu un control mai slab asupra alimentatiei.

TIPUL OPTIMIST
Oamenii care vad intotdeauna partea buna a vietii, traiesc in medie cu 7,5 ani mai mult decat cei care sunt mai pesimisti, conform studiului efectuat la University of California.

Iar riscul de a muri timpuriu de o boala este cu 55 la suta mai redus in cazul oamenilor optimisti, sustin cercetatorii de la Wageningen University din Olanda, care au urmarit 1000 de oameni.

Exista o teorie conform careia optimismul mareste pofta de viata, in timp ce alta teorie sustine ca sociabilitatea mai mare joaca un rol important; iar acestea pot reduce nivelul hormonului stresului, denumit cortizol.
Cercetatorii de la Carnegie Mellon University din Pittsburgh sustin ca optimismul stimuleaza sistemul imunitar si ne protejeaza de stresul psihologic.

Un studiu american a aratat ca dupa o perioada de 30 de ani, oamenii optimisti aveau mai putine dizabilitati si mai putine suferinte cronice decat ceilalti.

TIPUL ANXIOS
Oamenii cu tulburari anxioase au un risc de trei ori mai mare de a fi tratati pentru tensiune ridicata. Un studiu de la Northern Arizona University a descoperit ca motivul poate fi reprezentat de hormonii stresului.

In acelasi timp, femeile cu anxietati fobice (fobii), cum ar fi frica de inaltimi, au un risc mai mare de boli de inima, tensiune ridicata si probleme cu colesterolul. Desi diferentele comportamentale – cum ar fi o tendinta mai mare de a fuma printre oamenii cu anxietatea mai mare – explica oarecum de ce se intampla astfel, ele nu ofera explicatii complete ale fenomenului.
Iata si alt lucru care poate crea ingrijorare: un studiu efectuat la University of Antwerp, Belgia –  a descoperit ca, dupa zece ani de tratament al bolilor de inima, 27 la suta dintre cei care aveau o personalitate anxioasa decedasera, fata de numai 7 la suta din ceilalti.

TIPUL METICULOS
Acest tip de personalitate este cel mai asociat cu viata indelungata, conform unui studiu efectuat la University of California. Are un efect semnificativ asupra longevitatii prin mentinerea unui nivel sanatos al tensiunii si al colesterolului, sugereaza cercetarile efectuate la Nottingham University.
Se crede ca oamenii meticulosi evita riscurile si au sanse mai mari sa adopte si sa pastreze un stil de viata sanatos.

TIPUL EXTROVERTIT
Ca si optimistii, extrovertitii au un risc mai mic de a face boli de inima, conform unui studiu efectuat la Milan University. Cercetatorii italieni au descoperit ca oamenii cei mai extrovertiti aveau un risc cu 15 la suta mai mic de imbolnavire.
Ei au si sanse mai mari de a-si reveni mai repede dupa o imbolnavire si sunt mai putin expusi infectiilor.

Conform unei teorii, ei folosesc strategii care presupun un nivel mai ridicat de adaptare la realitate, deci mai putini hormoni ai stresului. De asemenea, este mult mai probabil ca ei sa solicite ajutorul medicului cand au simptome de imbolnavire.
Insa dezavantajul lor este, conform cercetarilor efectuate la Yamagata University School of Medicine din Japonia, ca au sanse mai mari de a deveni obezi decat nevroticii.

Teoriile care explica acest lucru variaza de la diferentele comportamentale, conform carora extrovertitii au sanse mai mari de a fi sociabili deci sa manance mai mult, la explicatiile genetice.

TIPUL PESIMIST
Cei care se asteapta intotdeauna numai la rele descopera ca in privinta sanatatii, asteptarile lor se implinesc: pesimistii au un risc cu 19 la suta mai mare de a muri devreme decat optimistii.
Cercetatorii din America au descoperit si ca oamenii care au un nivel ridicat de pesimism si anxietate au un risc crescut de a face boala Parkinson dupa cateva decenii.

via supereva.ro

Deci, se stie ca exista o legatura, s-a analizat asta dupa cate ati citit, insa, nu exista inca explicatia acestor legaturi. Este inca neclar daca anxietatea si pesimismul sunt factori de risc pentru boala Parkinson, sau sunt legati de aceasta boala prin factori de risc comuni sau printr-o predispozitie genetica comuna.

Cert este ca „O inimă veselă este un bun leac”. Acest lucru a fost confirmat si de experientele mele. Optimistul poate sa rada chiar si cand lucrurile nu merg asa cum se asteapta, si nu face de fatada si ipocrit.

Putem sa fim cu adevarat fericiti ai sa radem din tot sufletul atunci cand avem incredere ca lucrurile se vor rezolva, ca vom gasi solutii si vom trai linistiti. Putem!

Tragedia vieții nu este moartea, ci ceea ce lăsam să moară în noi în timp ce noi trăim.


Si-au lasat amprenta↓


Be the first to comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *