Pentru ca s-a intamplat de multe ori sa vad persoane care accidental s-au ars cu lichide fierbinti, printre ele fiind si eu, m-am gandit sa va spun ce trebuie sa faci daca te-ai ars prin oparire sau ce trebuie sa faci daca cineva din jurul tau s-a oparit.
Cele mai frecvente victime ale accidentelor prin oparire se numara copiii, din pacate. Pielea acestora este subtire si sensibila, astfel ca ranile sunt mai profunde si periculoase. De aceea, consider eu, ca e bine sa cunoastem cateva reguli de prim ajutor in caz de oparire.
Prim ajutor. Ce faci daca tu sau altcineva s-a ars
- Indepartezi victima de sursa oparirii
- Indeparteaza hainele si bijuteriile
- Cu jet de apa rece racoreste zona arsa pret de minim 10 minute, dar nu mai mult de 20. Acest lucru va reduce deteriorarea tesuturilor si va ameliora senzatia de durere
- Acopera zona oparita cu o compresă sau o bucata de panza uscata si sterila;
- Dupa ce ai acordat primul ajutor, suna de urgenta la 112;
Ce nu trebuie sa faci daca te-ai oparit
- Nu scoate hainele de pe victima daca acestea s-au lipit de piele
- Nu aplica gheata, apa foarte rece, lotiuni, creme hidratante sau pudre deoarece nu fac decat sa impiedice actiunea corespunzatoare a medicilor asupra arsurii
- Nu folositi metode naturiste din auzite deoarece pot face mai mult rau
- Nu administra victimei lichide pe gura in caz de sete deoarece pot aparea varsaturile; doar umeziti-i buzele;
E bine sa stiti aceste lucruri de prim ajutor si, mai ales, sa tineti minte ca puteti trata fara ajutor specializat doar arsurile superficiale, nu cele care depasesc dimensiunea mainii celui afectat.
De tinut minte!