pisica tunsa

Pisica tunsa, e bine sau nu e bine sa iti tunzi pisica?

 Pisica tunsa incepe, sau continua, sa fie privita ca un fel de „specimen” batjocorit de oameni. Ce oameni…

Inainte de subiectele despre toxoplasmoza si parul de pisica, eu si sotul meu ne-am confruntat cu parerile in ceea ce priveste tunsul pisicii. Reactiile dupa tuns au fost… variate. Unii au zis ca am procedat bine, altii au zis ca ne batem joc de pisica…

In primul rand, spunea cineva, cu, cunostinte, pe un grup de pisici, in felul urmator:

Pisica nu are perceptie de sine, la fel ca omul, si n-are concepte ca rusine si batjocorire, doar maimutele si oamenii se recunosc in oglinda.

Deci, atotstiutori si „milosi”, tunsul NU afecteaza stima de sine a pisicii sau mandria. Asta pentru a nu mai folosi replici si cuvinte atat de mari, precum „batjocorire„/ „bataie de joc„. Doar pentru ca voi, unii dintre voi, nu sunteti de acord cu parerile altora, si cu deciziile altora, nu inseamna ca aveti vreun drept de a-i judeca/injura/jigni. Parerile vor fi vesnic impartite si fiecare face dupa cum crede ca este mai bine pentru pisica, pentru binele familiei, etc. . 

Nu are NIMENI nici un drept sa-mi judece actiunile, cu atat mai mult, cand explic clar si raspicat faptul ca: pisica mea se simte mult mai bine tunsa, este mai energica si mai vioaie!

Am fost si noi circumspecti cand era vorba de tunsul pisicii, ni se parea in primul rand ca o pisica tunsa arata caraghios, si in al 2-lea rand nu vedeam rostul. Pana intr-un punct!

Unde tunzi pisica

Noa are 4 ani, o avem de cand avea 2 luni, si am inceput sa o tundem de 2 ani, vara, deci cred ca daca faceti o scurta socoteala realizati ca nu ne-am grabit sa o tundem, desi par lasa prin toata casa. Ne obisnuisem cu ideea ca lasa par, o periam oricum zilnic, ne-am adaptat si ne-am asumat. Pana in zilele de vara cand o gaseam lata pe gresie si apatica…

Ne-am gandit ca e bolnavioara, am dus-o la medicul veterinar, care o ingrijeste de cand avea doua luni si 350 de grame, si o stie cel mai bine! Are carnet de sanatate, e dusa de mica la deparazitat la fiecare 3 luni, e vaccinata anual, si foarte ingrijita. Prin urmare, nu avea absolut nimic decat ca…. suferea de caldura.

DA, SI pisicile sufera de caldura, cum si noi suferim, desi tot o „ardem” cu ” pisicile nu sunt ca noi, cum se nasc asa le lasi, ti-ai luat o pisica cu blana lunga, e lege sa o lasi asa! ” . Eiiii tu du-te!?? Ba iaca medicii veterinari sustin ca sunt ca noi, si sufera si de cald, si de frig, si asa cum tu poate te-ai nascut cu parul foarte, foarte cret si greu de intretinut, si iti doresti sa scapi de el pentru a-ti usura existenta, asa poate-i si cu ele, doar ca ele nu pot vorbi sa ne spuna, dar ne ARATA! happy

Pisica, care sta doar in casa se adaptateaza temperaturii, ea traieste la o temperatura relativ constanta si nu este influentata de conditiile meteo de afara, fata de pisicile care traiesc afara sau care stau si in casa si afara! Cele care ies si afara intra intr-o alta discutie, trebuie sa se adaptaze si temperaturilor mai inalte de vara, si mai scazute de iarna, si fara blana lunga ar suferi de arsuri solare sau hipotermie. Logic!

La recomandarea MEDICULUI ( nu a unui frizer, cum zicea cineva de pe un grup ca am fi facut, desi nu ne cunoaste! ) ne-am hotarat, circumspecti si ingrijorati totusi, sa o tundem, la cabinetul veterinar! In primul rand pentru a nu mai fi asa apatica si vesnic lata pe gresie, si in cada, precum un caine, cu limba scoasa afara, si in al 2-lea rand sa nu mai ingereze atat de mult par, pe care mereu se chinuia ( literalmente!!! ) sa il dea jos… Si abia apoi pentru noi, sa scapam de parul ce „plutea” peste tot.

Cel mai mare noroc al nostru a fost faptul ca Noa a stat cuminte de la prima tunsoare, nu a avut nevoie de pastile sau de alte sedative pentru a fi adormita si tunsa. Am respirat usurati cand am vazut ca e calma si „meh” la ce se intampla pe blana ei. DACA vedeam ca se chinuie, DACA ni se zicea ca este nevoie de pastile si sedative, nu o tundeam; nu suportam sa o vedem chinuita, evident!

Faptul ca nu mai avea ditamai blana pe ea, aparent parea sa fi trecut neobservat pentru ea, fizic vorbind, s-a adaptat foarte repede cu noua ei infatisare, desi, repet, pisicile nu se recunosc in oglinda, si, dincolo de asta, si ce e mai important, a devenit alta pisica!!!

Fara exagerare, nu ne-a venit sa credem cat poate fi de energica dupa tuns, dormea vara din nou peste tot in casa, unde apuca, inclusiv cu noi in pat, nu doar pe gresie sau in alte locuri ale casei racoroase. Ne puteam juca din nou fetch SI vara!!! Era aceeasi pisica, care era in primele luni, cand avea parul mai scurt, doar ca acum era o… pisica tunsa.

Nu se mai chinuia sa isi dea jos ghemotoacele de par, cu sau fara adjuvante(mancaruri speciale), si dupa primul tuns a inceput sa ii cada mai putin par.

Inca o „problema” a celor din jur pe care vreau sa o lamuresc, pisicii noastre nu ii este frig daca o tundem. In casa la noi tot timpul sunt 26-27 de grade, deci nema raceala.

Fara jena recunosc ca imi ia cateva zile sa ma adaptez cu noua mecluta a ei, de leut, pentru ca imi place de ea mai mult cand e blanoasa. Sotul meu e la polul opus, o adora tunsa si faptul ca se poate juca iar cu ea fara sa fie apatica si fara sa gafaie dupa o runda de joaca, il incanta si mai tare!

Asa arata a noastra pisica tunsa, energica si fericita!

pisica tunsa noa

Prin urmare, DACA nu iti tunzi pisica dintr-un moft sau pentru ca e la MODA, adica fara a o incurca, intr-un fel sau altul, blana lunga, nu vad nici o problema in a tunde-o. Totusi, daca pisica nu sta cuminte, este agresiva in timpul tunsului si este nevoie de tranchilizare, si va lasa sufletul sa o tundeti in aceste conditii, faceti-o mai rar, pentru a evita efectele secundare ale tranchilizarii.

Indiferent de ce ne vor spune unii si altii, si cum privesc tunsul pisicii NOASTRE, noi vom face MEREU ce vom considera ca este cel mai bine pentru ea, NU ce e convenabil pentru noi.Daca era sa fie dupa cum e convenabil, o tundeam din prima vara, cand lasa par cu kilogramele peste tot,o facea pur si simplu fara a sta pe ganduri, si in orice conditii.

Asa ca… abtineti-va de la jigniri, daca pe cuvant nu ma credeti. happy


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 1 Comment
  1. Natalia spune:

    Replica aia e geniala laughing Si asa este, nu au perceptie de sine, si sufera de cald asa cum sufera si de frig. Oamenii se gandesc ca daca le tunzi vor muri de frig, dar daca au blana colosala si stau doar in casa la 30 de grade, poate si mai mult vara, daca nu ai AC, nu se gandesc ca sufera de cald??
    Fiecare sa faca cum crede ca e bine pentru animalut nu cum zice vecinul ca in baza lui iti poate muri pisica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *