Ştim că fiecare ţară sărbătoreşte printr-o serie de manifestări originale, trăsnite, serioase, religioase etc. , sărbătoarea Paştelui, şi nu numai.De obiceiurile de Paste din România nu cred că are rost să pomenesc pentru că ştim cu toţii care sunt şi CUM sunt! În schimb am aflat care sunt obiceiurile mai mult sau mai puţin ciudate din alte părţi ale lumii, de exemplu:
Cel mai ciudat, de mine considerat, obicei de Paşte are loc în Republică Cehă, în Ungaria şi Slovacia, unde tradiţia cere că femeile să fie plesnite cu palmele sau biciuite peste fese, în Lunea cea mare. Bărbaţii aruncă cu apa peste femei şi le plesnesc cu biciuri confecţionate manual din ramuri de sălcie, decorate cu câteva panglici la unul din capete. Interesant este că această biciuire se presupune a fi simbolică şi, potrivit legendei, deşi nu ni se pare deloc amuzant şi cu siguranţă nici femeilor articulate, ele trebuie plesnite peste fese pentru a rămâne sănătoase şi frumoase în anul în curs.
Şi dacă bărbatul se învăţă şi vrea să o altoiască în fiecare zi a anului?Sau dacă femeia se vrea sănătoasă tun şi mai cere palme?
În Finlanda, copiii se îmbrăcă decent, frumos şi încep să cerşească pe străzi, cu feţele mânjite cu funingine şi încălecând cozi de mătură. Asta mie îmi sună a Halloween!
În Polonia, dacă bărbatul, care este considerat capul familiei, participă la prepararea pâinii tradiţionale de Paşte, legendă locală spune că mustaţa lui va albi şi aluatul pentru pâine nu va creşte. Din acest motiv, lui îi este interzis să ajute la treburile din bucătărie.
În Franţa, pe străzile oraşului Haux, peste 4.500 de ouă sunt folosite pentru prepararea unei omlete gigantice, în fiecare an. Această omletă va trebui să hrănească până la 1.000 de persoane şi este coaptă într-un vas uriaş, amplasat în piaţa centrală, aproape de prânz.
În Germania, se aprinde un foc mare de Paşte, folosind brazii de Crăciun, rămăşi din timpul iernii. Focul este un simbol al victoriei repurtată de primăvară asupra zilelor reci ale iernii.
Iepuraşul de Paşte este însă cel mai popular simbol al acestei sărbători iar asta graţie americanilor, dar în Australia, oamenii preferă unul din marsupialele native, denumit Bilby (Macrotis lagotis).
Şi Marea Britanie are o tradiţie originală pentru această sărbătoare.În mai multe sate , poliţiştii din oraş claxonează de fiecare data când întâlnesc pe stradă grupuri de bărbaţi, pentru a-i chemă să se reunească în sala mare a tribunalului local. Aici un juriu desemnează doi bărbaţi care vor defila pe străzile oraşului şi care vor oferi câte o portocală tuturor femeilor, în schimbul unui sărut. Norocoşi dragii de ei!!!
Acum vă întreb, în care din aceste locuri aţi vrea să mergeţi de Paşte?
Mai, oriunde, numai in Spania,nu! Aici nu se prea tine… se numeste Saptamana Sfanta dar, doar in calendar, in realitate e o zi oarecare!
Si nu se face nimic special acolo? Nici in Romania nu se mai tin zilele de Paste ca inainte, cel putin eu una usor usor incep sa nu mai simt sarbatorile …
Pai avand in vedere cele scrise de tine in articolul asta in Marea Britanie ar fi cel mai indicat. Cu toate ca imi face cu ochiul (ma rog, 4500 de ochi) si omleta din Franta
Nu ai idee ce foame mi-a starnit mie omleta aia si nici macar cafeaua nu am apucat sa o beau. Oficial, mi-s in pofte!
hopa… pofte… IAR??
Sunt zilnic in pofte fara a fi neaparat vorba de … de altele!
Mi-e si imposibil sa nu intru in pofte cand vad ceva ce-mi place.
Asta cu plesnitul nu-mi suna deloc bine.
Din toate…cred ca Germania imi place. Si Franta.
Eu as fi curioasa sa vad cu cat stoicism rezista femeile desi cred ca majoritatea se si retrag din ” cursa ” pe an ce trece ..
In Franta as vrea si eu sa merg, macar cat sa gust din omleta aia!
Este interesant să vezi ce obiceiuri au și alții, așa, de dragul culturii generale, dar nu aș alege nici una dintre locații. În România petrec Paștele
.
E bine daca iti doresti sa ramai aici ,mie de mi s-ar oferi ocazia as pleca ,macar de sarbatori sa vad cum simt si ceilalti sarbatorile!
eu vreau ca de Paste sa merg in satul natal sa fiu alaturi de parinti si de obiceiurile noastre pascale
Eiiii na!!
Ma, si eu vreau sa fiu cu ai mei, cu toata familia la un loc dar DACA as avea posibilitatea sa merg intr-unul din locurile astea, o sarbatoare din an ma pot ” lipsi ” de familie si merg. Nu am sa zic ca stau lipita de ei daca am posilitatea de-a merge ca totusi nu ar fi intr-un oras din Romania ci intr-o tara straina!
Limba aia zice : eh e partial adevarat, as merge si pe alte meleaguri de s-ar putea.
eu oricum fac asta
thumbs up pentru comentariul Roxanei. Măcar de sărbători
Sa inteleg ca tu/voi ati refuza crunt o escapada in alta tara doar ca sa stati in Romania de Paste? Ma, daca chiar asa e atunci ma bucur, eu mi-s sincera si repet, as pleca 3 zile din tara de Paste sau de Craciun.
no, eu de paște și de crăciun stau în România indiferent de situații (financiare, economice naționale etc).
dar aș pleca cu drag din România în restul de 359 de zile rămase
La mine e invers, nu cred ca as putea sta departe de ei atat de mult, imi ador familia, prietenii si tara si as pleca doar pentru o vacanta scurta de max.4 zile si da de preferat de sarbatori tocmai din curiozitate! Vreau sa vad si alte datini, traditii, vreau sa vad cum simt altii sarbatorile .. pe scurt, vreau sa vad ALTCEVA.
Mi se pare dragut in Franta
, cred ca ar fi interesant un Paste acolo
and so I say.
Omleta aia e ceva in genul PAELLA GIGANT IN Spania, uite: http://www.youtube.com/watch?v=I9Xdn4mF5Rk&feature=related
Paella, fiind orez(pilaf, pt cine stie) cu fruncte de mare sau pui si legume.
Mmmm pui si legume !!! Delicioasa. Observ ca este asemanatoare ..si arata si la fel de bine.
germania
Se stiiiiiiiiiiiie!!!
Se face in fiecare oras, o data pe an si se da gratis la cei care vin si stau la coada. Anul trecut era o multime de lume, si mai veneau si cu cate o oala

Asta imi aduce aminte de ce s-a facut anul asta in Iasi la un concurs de gatit si desigur de cozile la Sfanta Parachiva.
POLONIA !!!
Cu cata inversunare!!
Te si inteleg, si noi am vrea ca macar cateva zile din an sa fim scutite de astea.
La mama.
Tu esti departe de aia vrei la mama. Eu pe mama o vad ceva mai des decat tine insa tot as pleca 3 zile depaaaaaaaaaaaaaaarte!!
Imi place la nebunie obiceiul din Marea Britanie si cel din Franta. Seamana cu momentele din plina campanie electorala cand pui o oala mare de fasole si carnaciori in piata si inviti orasenii la masa, dar de aceasta data e mai onorabil sa zic asa
Si in Romania (sau doar in partea asta mai ‘ghinionista’ a Ardealului) e acel obicei cu udatul fetelor (bine ca scapam macar de biciuit
). My opinion: these people are crazy! 
Sau pur si simplu le place sa experimenteze.

Nu stiam de obiceiul din Ardeal dar e bine de stiu incotro sa mergem!
[…] Si Marea Britanie are o traditie originala pentru aceasta sarbatoare.In mai multe sate , politistii din oras claxoneaza de fiecare data cand intalnesc pe strada grupuri de barbati, pentru a-i chema sa se reuneasca in sala mare a tribunalului local. Aici un juriu desemneaza doi barbati care vor defila pe strazile orasului si care vor oferi cate o portocala tuturor femeilor, in schimbul unui sarut, conform blogului Touchofadream […]
si mie imi place obiceiul din marea britanie