Obiceiuri ciudate de Paste din lume adunate

Ştim că fiecare ţară sărbătoreşte printr-o serie de manifestări originale, trăsnite, serioase, religioase etc. , sărbătoarea Paştelui, şi nu numai.De obiceiurile de Paste din România nu cred că are rost să pomenesc pentru că ştim cu toţii care sunt şi CUM sunt! În schimb am aflat care sunt obiceiurile mai mult sau mai puţin ciudate din alte părţi ale lumii, de exemplu:

Cel mai ciudat, de mine considerat, obicei de Paşte are loc în Republică Cehă, în Ungaria şi Slovacia, unde tradiţia cere că femeile să fie plesnite cu palmele sau biciuite peste fese, în Lunea cea mare. Bărbaţii aruncă cu apa peste femei şi le plesnesc cu biciuri confecţionate manual din ramuri de sălcie, decorate cu câteva panglici la unul din capete. Interesant este că această biciuire se presupune a fi simbolică şi, potrivit legendei, deşi nu ni se pare deloc amuzant şi cu siguranţă nici femeilor articulate, ele trebuie plesnite peste fese pentru a rămâne sănătoase şi frumoase în anul în curs.

Şi dacă bărbatul se învăţă şi vrea să o altoiască în fiecare zi a anului?Sau dacă femeia se vrea sănătoasă tun şi mai cere palme?

În Finlanda, copiii se îmbrăcă decent, frumos şi încep să cerşească pe străzi, cu feţele mânjite cu funingine şi încălecând cozi de mătură. Asta mie îmi sună a Halloween!

În Polonia, dacă bărbatul, care este considerat capul familiei, participă la prepararea pâinii tradiţionale de Paşte, legendă locală spune că mustaţa lui va albi şi aluatul pentru pâine nu va creşte. Din acest motiv,  lui îi este interzis să ajute la treburile din bucătărie.

În Franţa, pe străzile oraşului Haux, peste 4.500 de ouă sunt folosite pentru prepararea unei omlete gigantice, în fiecare an. Această omletă va trebui să hrănească până la 1.000 de persoane şi este coaptă într-un vas uriaş, amplasat în piaţa centrală, aproape de prânz.

poză

În Germania, se aprinde un foc mare de Paşte, folosind brazii de Crăciun, rămăşi din timpul iernii. Focul este un simbol al victoriei repurtată de primăvară asupra zilelor reci ale iernii.

Iepuraşul de Paşte este însă cel mai popular simbol al acestei sărbători iar asta graţie americanilor, dar în Australia, oamenii preferă unul din marsupialele native, denumit Bilby (Macrotis lagotis).

Şi Marea Britanie are o tradiţie originală pentru această sărbătoare.În mai multe sate , poliţiştii din oraş claxonează de fiecare data când întâlnesc pe stradă grupuri de bărbaţi, pentru a-i chemă să se reunească în sala mare a tribunalului local. Aici un juriu desemnează doi bărbaţi care vor defila pe străzile oraşului şi care vor oferi câte o portocală tuturor femeilor, în schimbul unui sărut. Norocoşi dragii de ei!!!

Acum vă întreb, în care din aceste locuri aţi vrea să mergeţi de Paşte?


Si-au lasat amprenta↓


This Article Has 39 Comments
 1. Roscata spune:

  Mai, oriunde, numai in Spania,nu! Aici nu se prea tine… se numeste Saptamana Sfanta dar, doar in calendar, in realitate e o zi oarecare!

 2. Sorin spune:

  Pai avand in vedere cele scrise de tine in articolul asta in Marea Britanie ar fi cel mai indicat. Cu toate ca imi face cu ochiul (ma rog, 4500 de ochi) si omleta din Franta big grin

 3. Mihaela spune:

  Asta cu plesnitul nu-mi suna deloc bine. happy
  Din toate…cred ca Germania imi place. Si Franta.

  • addicted spune:

   Eu as fi curioasa sa vad cu cat stoicism rezista femeile desi cred ca majoritatea se si retrag din ” cursa ” pe an ce trece ..
   In Franta as vrea si eu sa merg, macar cat sa gust din omleta aia!

 4. Este interesant să vezi ce obiceiuri au și alții, așa, de dragul culturii generale, dar nu aș alege nici una dintre locații. În România petrec Paștele tongue.

 5. Ionut spune:

  eu vreau ca de Paste sa merg in satul natal sa fiu alaturi de parinti si de obiceiurile noastre pascale tongue

 6. Lucian spune:

  thumbs up pentru comentariul Roxanei. Măcar de sărbători winking

  • addicted spune:

   Sa inteleg ca tu/voi ati refuza crunt o escapada in alta tara doar ca sa stati in Romania de Paste? Ma, daca chiar asa e atunci ma bucur, eu mi-s sincera si repet, as pleca 3 zile din tara de Paste sau de Craciun.

 7. Lucian spune:

  no, eu de paște și de crăciun stau în România indiferent de situații (financiare, economice naționale etc).

  dar aș pleca cu drag din România în restul de 359 de zile rămase

  • addicted spune:

   laughing Asta fu`interesanta!
   La mine e invers, nu cred ca as putea sta departe de ei atat de mult, imi ador familia, prietenii si tara si as pleca doar pentru o vacanta scurta de max.4 zile si da de preferat de sarbatori tocmai din curiozitate! Vreau sa vad si alte datini, traditii, vreau sa vad cum simt altii sarbatorile .. pe scurt, vreau sa vad ALTCEVA.

 8. Mi se pare dragut in Franta laughing, cred ca ar fi interesant un Paste acolo

 9. Roscata spune:

  Omleta aia e ceva in genul PAELLA GIGANT IN Spania, uite: http://www.youtube.com/watch?v=I9Xdn4mF5Rk&feature=related

 10. Roscata spune:

  Paella, fiind orez(pilaf, pt cine stie) cu fruncte de mare sau pui si legume.

 11. Roscata spune:

  Se face in fiecare oras, o data pe an si se da gratis la cei care vin si stau la coada. Anul trecut era o multime de lume, si mai veneau si cu cate o oala laughing rolling on the floor

 12. Elsa spune:

  Imi place la nebunie obiceiul din Marea Britanie si cel din Franta. Seamana cu momentele din plina campanie electorala cand pui o oala mare de fasole si carnaciori in piata si inviti orasenii la masa, dar de aceasta data e mai onorabil sa zic asa laughing

 13. Cristina spune:

  Si in Romania (sau doar in partea asta mai ‘ghinionista’ a Ardealului) e acel obicei cu udatul fetelor (bine ca scapam macar de biciuit laughing ). My opinion: these people are crazy! rolling on the floor

 14. […] Si Marea Britanie are o traditie originala pentru aceasta sarbatoare.In mai multe sate , politistii din oras claxoneaza de fiecare data cand intalnesc pe strada grupuri de barbati, pentru a-i chema sa se reuneasca in sala mare a tribunalului local. Aici un juriu desemneaza doi barbati care vor defila pe strazile orasului si care vor oferi cate o portocala tuturor femeilor, in schimbul unui sarut, conform blogului Touchofadream […]

 15. andreea spune:

  si mie imi place obiceiul din marea britanie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *